28 Март 2023вторник20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Актуално

Кого и как ни предлагат да избираме?

Фолк звезди, осъждани и безработни в надпревара за местната власт

/ брой: 242

автор:Светлана Велева

visibility 1623

Скука, липса на послания и ясна визия и показни акции на управляващите, подкрепени от крещящ медиен слугинаж. Така най-общо може да се характеризира предизборната кампания за местния вот. Ако не са някои чешити и тук-там ексцесии с цел пиар, по-скучна, сервилна и предизвестена кампания не помним. Няма я инициативността на кандидатите, с редки изключения. Няма ги и ниските топки с ваденето на компромати, с изключение на дежурната тема с ДС обязаности. Прочее ДС принадлежността е като плашенето с комунизма - вадят го в удобното време от килера на баба си, където стои от десетилетия, и тайно им диша във врата. Нещо като Торбалан, който ще дойде да вземе децата, ако не ядат. Но ако приемем, че е толкова важно, не е ли редно да отчетем и обвързаността с чужди служби? И като ще разкриваме ДС-та в редиците, да "разкрием" нещо и за професионалните биографии на кандидатите, за качествата и опита им, че хич не се говори по темата, а тя май е по-важна. 
Липсват острите предизборни дебати, няма респонд на висота, има нелепости, абсурди и усещане за договорки.

Сякаш държавата и законът напълно отсъстват

и предизборната кампания се случва по свои си правила. Всички властови лостове за изборите са "окупирани" от управляващите, което буди и съмнения за обективността на резултатите. От друга страна, това са местни избори, и повечето хора биха гласували според натиска на малкия социум. Случаят с битите журналисти от кандидата на ДПС Трайчо Василев в Самоков е показателен. Опитът на представители на медии да потърсят мнение на негови съграждани в ромската махала, напълно се провали, тъй като хората се криеха и бягаха изплашени от камерите. Подобни нагласи битуват у хората в повечето малки населени места, където властта е разпределена. Те се страхуват, че ако не се съобразят с нея, няма да им кой да ги защити от своеволията й. Убедителен аргумент за кандидатирането на скандалния Трайчо така и не получихме. Оказа се, че въпросният е със 7 присъди, но това не било притеснително, защото той показвал поведение на поправяне, а постът щял да му подейства възпитателно. Такива са мотивите за издигането му на лидера на ДПС-Самоков.
Вярно, че неговата кандидатура беше оттеглена, но той е пример за едно явление, което е тенденция на тези избори. Близо 30% от кандидатите за кметове и общински съветници в София се оказват осъдени. Проверка показа, че месец преди старта на предизборната надпревара всеки ден в София свидетелство за съдимост с цел да послужи за избори са искали поне по 50 граждани. От тях средно по 15, или

30% са се оказвали осъждани

и реабилитирани. Така в избирателните списъци влизат кандидати, от които близо една трета са получили присъда, най-често за измами, кражби, документни престъпления, тежки катастрофи и т. н. Какво излиза - затворникът няма право да гласува, но хора с присъди зад гърба си имат право да управляват. В нормативната уредба за местните избори, както впрочем и за изборите за парламент, няма изискване кандидатите да не са извършвали престъпление в миналото си, за което са лежали в затвора. Изискването на ЦИК е единствено  присъдата да не се излежава в момента.
Кандидатите още трябва да са български граждани, които нямат друго гражданство извън ЕС, и да са навършили 18 г. И докато избирателните органи не се интересуват от миналото и образователния ценз на кандидатите за местна власт, управляващи и пригласящите им медии ни занимават с измислена реалност и хвалебствия. С откриване на завършени обекти, с обещание за нови, и с отчети за "рекордни" ръстове, за които ако не чуем от тях, така няма и да разберем. Намаленията на цени (горива и парно), и популистките обещания за вдигане на заплати и пенсии, са част от предизборната традицията, било то и с 2,5% (4 лв. за минималната пенсия).
А междувременно

куриозите не спират

Във варненската община Белослав Нова ТВ засече трима кандидат-кметове с едно и също име - Галина Тодорова. Каква е вероятността в населено място с 11000 души, три кандидатки за кмет да са с еднакви имена? И само една е откриваема, а именно - първата регистрирала се. Дали е търсен ефект с цел саботаж на първата и отнемане на гласове, е риторичен въпрос. Дори само затова, че другите две кандидатки са неоткриваеми. Адресът, оставен от втората, се оказа фалшив - на него е регистриран езиков център, където такова лице няма. На адреса на третата, нейни близки научават от репортерите, че се е кандидатирала за кмет, а самата тя отсъства трайно.
На въпрос към ЦИК какво се случва, ако има съмнения за фалшив кандидат, оттам отговарят, че по съмнения ЦИК няма какво да направи. Ако няма нарушения, мерки не се предприемат. Ей така, хора фантоми, необразовани и с присъди безконтролно ще влязат в местната власт. 
При отсъствие на нормално провеждана кампания и критерии, абсурдните и нелепи "пиар кампании" се вписват съвсем естествено. Кандидат-общинар прави заявка, че ще бори мафията с

плакат, на който пробожда октопод

Други двама превърнали купонджийска случка в предизборен плакат, и къде на шега, къде сериозно вече са кандидат-общински съветници. Единият се бори за "здрави и силни тополи", а другият ще праща "курортистите в Павел баня". Когато иронията, родена от абсурдите в държавата, се превърне в знаме на запътилите се към местна власт, това е вече симптом на състоянието на държавата и загуба на респект към законодателната власт. Предизборната кампания като един модел на Биг Брадър - с всичките му простотии, на които всички са свидетели, но са вече толкова уморени, че реагират единствено с ирония.
Клоунадите и провокациите тип One man show, веселящи социалните мрежи обаче, отклоняват вниманието от същественото - няма визия.Твърде много се занимават обществеността и медиите с това чии са кандидатите пред това какво стои зад миналото им, с какъв опит идват, какви социална ангажираност са имали до момента и най вече каква визия имат за бъдещето и развитието на града. Все пак няма да ги гласуваме за участници в реалити шоу. Липсата на всякакви критерии и медийна хигиена отприщи всякакви налудности.

Трябва ли всеки клоун да се състезава за участие в местната власт

Наистина не е лошо всеки мераклия за градоначалник или общински съветник да се яви на тест за интелигентност, смятат политици. А би било добре кандидатите да минават и на психотест, както е при шофьорските книжки. Показателна за тази необходимост е социалната мрежа.
Фейсбук се превърна в най-големия предизборен щаб. Виртуални активисти в един момент масово се оказаха кандидати за кметове и за общински съветници. Фейсбук като трибуна на социално нереализирани хора, които използват виртуалната популярност като трамплин към властта. Сред тях има и хора без професии, без работа, с нищо неизявени. Борещият октоподената мафия се представя с рекламни послания като "известен журналист", за който обаче никой е чувал, просто защото не е такъв. Да поддържаш сайт, в който публикуваш мнения от Фейсбук и чужди препечатки, те прави журналист толкова, колкото да лекуваш грип с методите на баба те прави лекар. Безработен младеж от малка партия пък се кандидатирал за кмет на столичен район. Общото послание на всички тях е - сегашните управляващи са лоши, управлява ни мафия, изберете нас. Но какво самите те предлагат, колко са компетентни и какви са им идеите за града - не става ясно. Често те и нямат такива. Така дори когато са основателни критиките им към управлението на съответното населено място, те се размиват в липсата на персонално послание, амбиция и идея. Амбиция за града, не личната, която е видима.
Твърде много управленски амбиции за малката ни територия.

Общият брой регистрирани

кандидати за общински съветници и кметове е 42 702, от които кандидатите за общински съветници са 35 771. Сред тях не липсват и фолк и шоу звезди. Мистър България за 2000 Сава Цеков се кандидатира за общинар в Годеч от РБ, а "Мистър Гей" 2012 - Чавдар Арсов, е представителят на ДЕОС за общински съветник в София. Кмет на Приморско пък иска да стане победителят в Биг Брадър Здравко Василев. Най-голям естествен бюст във фолка - Силвия, е  кандидат за общинар в родния си град, от листата на АБВ. С по-големи амбиции е рок певицата Милена Славова. Тя се кандидатира едновременно за кмет  на с. Макоцево и за  общински съветник в Горна Малина. Листата се допълва от певици, актьори, дъщери на известни имена.
България освен държавата с най-много партии на глава от населението ще се окаже и с най-много кандидати за общинари. От компетентен по-компетентен. Това ще да е универсална работа, която всеки може да върши, независимо от опита, професията, компетентността си. То и каква компетентност за работа веднъж седмично, за някои и веднъж месечно. 
Всъщност, работата е доста отговорна, защото именно общинските съветници правят предложния за управлението и развитието на града. Те ги и гласуват. И ако се съди по упадъчното състояние на повечето градове, общинските съветници нито са компетентни, нито работят в полза на гражданите. Така че този избор е не по-малко важен от кметския, и е редно да бъде направен грамотно - според компетенцията и качествата на кандидата, както и партията, която представлява, а не защото е изпял "Син талисман".

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ