29 Юли 2021четвъртък12:05 ч.

С един клик

Когато "За теб" означава подкрепа

Първата в Източна Европа мобилна апликация, бореща се с домашното насилие, вече е достъпна и в България

/ брой: 200

автор:Альона Нейкова

visibility 1326

Проблемът с домашното насилие не е от вчера и вълнува не само българ(к)ите. Според данни от международна статистика засегнатите от това стряскащо явление са жените във всяко четвърто семейство. Специалисти бият тревога: битовият тормоз най-много е разпространен сред развитите държави на Запад и в страните на Югоизточна Азия. Необходимостта от защита на нежния пол от подобни престъпления е безспорна. Различни са само начините, с които модерното общество се опитва да контролира това изпитание.

Специално за нуждите на засегнатите от подобно страдание в България е създадено мобилното приложение "За теб". Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се с домашното насилие над жени и деца, цели да обедини максимален брой организации в страната ни, за да направи по-бърз и по-лесен процеса за намиране на незаменима помощ и достоверна информация. Създателите й твърдят, че разработката, налична както за Android, така и за iOS, предоставя максимално удобство на потребителите. Нуждаещите се могат само с един клик на телефона да се осведомят и да потърсят съдействие.

Идеята за реализацията на приложението е на родния топ модел Ивелина Чоева, която създаде сдружение "Помощ за теб". А финансирането е осигурено от лондонската фирма PremFina. Освен че може да се използва на български и английски език, има и други предимства, с които авторите на "За теб" се стремят да го превърнат в предпочитан избор за различен тип потребители. Апликацията предоставя полезна информация не само за лицата, пострадали от домашно насилие, но и за техните близки и приятели. Сред ключовите опции е установяването къде се намира жертвата, както и локализацията на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. 24-часови национални линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на телефон 112 също присъстват в  мобилната версия на приложението. "За теб" включва и тест, който се състои от 13 въпроса, подготвени от специализиран психолог. Целта е с помощта на дадените отговори да се установи дали наистина конкретно лице е подложено на домашно насилие и до каква степен е застрашен животът на човека. Благодарение на секцията "Моят дневник", всеки нуждаещ се ще може да проследява, записва и документира всякакъв вид заплаха и тормоз.

Всички тези удобства, съчетани с максимално лесния за използване интерфейс, правят апликацията изключително лесна и полезна за всеки, независимо къде се намира, твърдят авторите й. Приложението разполага и с образователни материали за различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка.

Когато зад някоя кауза застават прочути имена, доста хора започват да гледат на определени проблеми с други очи. Хубавото е, че "За теб" също провокира доста популярни личности от всички сфери на обществения живот в България да заявят своята подкрепа по повод появата на новата разработка. И всичко изглежда ненагласено, ако инициативата привлече реални звезди, сблъскали се с проблема очи в очи. Сред тях е и известната изпълнителка Жана Бергендорф. Певицата не крие, че също е сред жертвите на домашното насилие. И заявява, че ще продължава да подкрепя каузата.

При официалното представяне на апликацията у нас към присъстващите на събитието се обърна и Геновева Тишева - член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените. Александра Драгова, която освен че е балерина и хореограф, също така е носителката на европейски и световни титли и притежателка на безброй награди в страната и зад граница, представи специален танцов пърформанс, с който подкрепи "За теб". Своя творба, вдъхновена от идеята на мобилното приложение, показа художничката Надежда Ламбрева.

Известният български фотограф Васил Германов засне специална фотосесия с участието на топ модела Анита Ушакова. Идеята е 12-те актови фотографии на голо тяло да бъдат продадени на търг, а средствата да отидат за каузата на "Женско сдружение Екатерина Каравелова" в Силистра, което подкрепя и настанява жени и деца, претърпели домашно насилие у нас.

Екипът на "За теб" е наясно, че поставя доста амбициозни цели пред себе си. Но също така смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна подкрепа... А засегнатите от насилие ще могат да разчитат също така на правна и на психологическа помощ. От сдружението ще търсят взаимодействие и с други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.

Един милион жертви у нас

Всяка трета жена в страната ни е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от представителките на нежния пол в 8 държави от Източна Европа са били подложени на сексуален тормоз, преследване или други форми на тирания от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените разкриват, че върху тях е оказван психологически натиск. Физически и сексуално малтретирани от партньора си са 23%. Над половината от тях са бити умишлено от интимните си приятели или членове на семейството. На всеки час 15 жени в България стават жертви на домашно насилие, алармират международни организации.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 306

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 300

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 232

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ