07 Юли 2022четвъртък15:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

На фокус

Когато хепатитът се развилнее

Медицината търси отговор дали е мистерия новият хепатит при деца и дали причинителят е нов

/ брой: 94

автор:Аида Паникян

visibility 34

Хепатитът е възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му. Обикновено е резултат от вирусна инфекция или увреждане на черния дроб, причинено от злоупотреба с алкохол.
Има различни видове хепатит. Някои  преминават без сериозни проблеми, други може да имат дълготрайни последици, да хронифицират и да причинят проблеми на черния дроб. Сред тях е цирозата. При нея черният дроб може да работи, но в крайна сметка може да доведе до чернодробна недостатъчност. Лечението може да спре влошаването на цирозата.
Усложненията от хепатита може да доведат и до рак на черния дроб.
На 31 март 2021 г., след 8-годишни усилия, е приета Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България (2021-2025 г.). В нея е предвидено до 2025 г. да се намали заболеваемостта от вирусни хепатити в страната с близо 50%, а смъртността да намалее с 30%.   

В Европа

В началото на април Европейският център за превенция и контрол на болестите (ECDC) съобщи за "скок през последните седмици на случаите на хепатит сред деца" с неизяснен причинител. От този момент Европа е нащрек за деца, заболели от хепатит. Към настоящия момент обстойните и многостранни анализи показват, че между установените досега близо 250 случая няма ясна епидемична връзка. Изследванията за хепатит А, Б, Ц, Д и Е са отрицателни, но не е установен нито общ източник на инфекцията, нито храна или друг вероятен причинител. Част от заболелите деца, които са под 16 г., са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са прекарали КОВИД-19, някои са ваксинирани, други - не. Според резултатите от изследванията при около 60% от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина.
По данни на ECDC от 13 май необичайният хепатит е установен сред деца от 14 държави, като най-много са в Обединеното кралство (131), Испания (26), Италия (24). Близо 76% от заболелите са под 5 г. За 122 от случаите се знае, че са се възстановили, 18 остават под медицински надзор.
На 13 от децата се e наложило присаждане на черен дроб. Има и едно починало.

В САЩ

На 21 април Американският център за контрол на болестите (CDC) издаде национален здравен сигнал, за да уведоми клиницистите и органите на общественото здравеопазване за група деца, идентифицирани с хепатит и аденовирусна инфекция. В онзи момент се проучваше група от девет случая на хепатит с неизвестен произход при деца на възраст от 1 до 6 г., всички от които преди това са били здрави. От съобщението става ясно, че през октомври 2021 г. в детска болница в Алабама били приети 5 деца със значително увреждане на черния дроб (включително някои с остра чернодробна недостатъчност) без известна причина, които също били положителни за аденовирус. Някои от децата имали аденовирус тип 41, който по-често причинява остър гастроентерит при деца.

У нас

На 3 май МЗ разпространи чрез РЗИ в страната до всички общопрактикуващи лекари, педиатрите, специалистите по инфекциозни и по вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца.
В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Национална референтна лаборатория, ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова няма повод за притеснение. По думите й у нас всяка година се регистрират около 100-200 случая на неопределен хепатит, като част от тях са при децата. Спазването на добра хигиена е ключът към превенция на хепатита, смята специалистката.

Неопределен тип, остър

По данни на НЦОЗА регистрираните у нас с вирусен хепатит през март са 38, като 8 от тях са "неопределен тип, остър". През март 2021 г. са били 80, като 8 от тях са били с неопределен тип. Година по-рано - март 2020 г., случаите на хепатит са били 145, като 9 от тях са регистрирани като "неопределен тип, остър". Случаите на хепатит през март 2019 г. са 162, като 16 от тях са били с неопределен тип, остър.
През цялата 2020 г. са регистрирани 110 случая на неопределен вирусен хепатит, а година по-рано са 227.
ПРИЧИНИТЕЛИ

- Хепатит А обикновено се хваща при консумация на храна и напитки, замърсени с изпражненията на заразен човек, и е най-често срещан в държави и региони, където санитарните условия са лоши. Хигиената, в т.ч. редовното миене на ръцете, е най-сигурният начин за предпазване от хепатит А. Затова и по време на най-строгите мерки срещу КОВИД-19 рязко намаляха случаите на заболели от този вирус. Разбира се, важно е да не се пие вода от неясни водоизточници.  
Инкубационният период е средно 30 дни (между 15 и 45 дни).
Обикновено преминава в рамките на няколко месеца, въпреки че понякога може да бъде тежък и дори животозастрашаващ.
Няма специфично лечение, освен за облекчаване на симптоми като болка, гадене и сърбеж.
Има ваксина срещу хепатит А.
- Хепатит Б. Заразяването с вируса на хепатит Б става при контакт със заразена кръв, както и с основните телесни течности, включително кръв, сперма, пот, сълзи, кърма.
Инкубационният период е от 30 до 180 дни.
Вирусът е около 50 до 100 пъти по-заразен от ХИВ. Твърди се, че това е 10-ата най-честа причина за смърт в света.
Важно е да се знае, че човек дори да няма симптоми, може да заразява други хора.
Застрашени са здравни работници, хора, които инжектират наркотици, мъже, които правят секс с мъже, деца, родени от майки с хепатит Б, хора, пътуващи до части на света, където инфекцията е по-честа.
Има ваксина срещу хепатит Б.
- Вирусът на хепатит Ц се разпространява при директен контакт със заразена кръв. Често не причинява забележими симптоми или само грипоподобни, така че мнозина не знаят, че са заразени. Сред симптомите (освен грипоподобните) са умора, главоболие, проблеми с краткосрочната памет, болки в коремната област.
Инкубационния период може да е до 6 месеца, но средно е 35-90 дни.
Обикновено 1 от 4 души успява да се пребори с инфекцията. В останалите случаи вирусът може да остане в тялото в продължение на години. Ако хепатитът стане хроничен, може да причини цироза и чернодробна недостатъчност.
В наши дни хроничният хепатит Ц може да се лекува с много ефективни антивирусни лекарства.
Все още няма ваксина срещу хепатит Ц.
- Хепатит Д се причинява от вируса на хепатит Д и засяга само хора, които вече са заразени с хепатит Б. Вирусът на Д се нуждае от вируса на хепатит Б, за да оцелее в тялото.
Обикновено се предава чрез кръвен или сексуален контакт.
Инкубационният период е средно 35 дни.
Дългосрочната инфекция с хепатит Д и хепатит Б може да увеличи риска от развитие на сериозни проблеми на черния дроб.
Няма ваксина специално за хепатит Д, но ваксината срещу хепатит Б може да помогне за предпазване.
- Хепатит Е се причинява от вируса на хепатит Е. През последните години случаите на този хепатит в Европа са се увеличили. Хепатит Е обикновено е лека и краткосрочна инфекция, която не изисква специално лечение, но може да бъде сериозна при хора с отслабена имунна система.
Инкубационният период е от 2 до 10 седмици.
Вирусът се свързва главно с консумацията на сурово или недостатъчно обработено свинско месо или карантия, както и с месо от дива свиня, елен, миди.
Няма ваксина срещу хепатит Е.
СИМПТОМИ

Краткосрочният (остър) хепатит често няма забележими симптоми.
Но ако симптомите се развият, те могат да включват:
- мускулни и ставни болки
- висока температура
- чувство на необичайна умора
- общо усещане за неразположение
- загуба на апетит
- болки в корема
- тъмна урина
- бледо, сиво изпражнение (с цвят на глина)
- сърбящи червени уртикари по кожата
- пожълтяване на очите и кожата (жълтеница).
Родителите трябва да наблюдават децата си за посочените симптоми и при появата им да потърсят лекарска помощ.АДЕНОВИРУСИ

Аденовирусите се разпространяват от човек на човек и най-често причиняват респираторни заболявания, но, в зависимост от вида, могат да причинят и други заболявания като гастроентерит (възпаление на стомаха или червата), конюнктивит (розово око) и цистит (инфекция на пикочния мехур). Аденовирус тип 41 обикновено се проявява като диария, повръщане и треска, често придружени от респираторни симптоми.Използвани са данни на британската Национална здравна служба, българското Министерство на здравеопазването, Европейския център за превенция и контрол на болестите, Американския център за контрол на болестите

Страницата подготви Аида ПАНИКЯН

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ