16 Януари 2022неделя21:30 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Кое точно НАТО?

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 499

Валентин Георгиев


НАТО е готова за въоръжен конфликт при неуспех на преговорите с Русия, твърди шефът на организацията Столтенберг. Те са насрочени за сряда, веднага след двустранните преговори Вашингтон-Москва. 

Звучи почти като зловеща оферта. В такъв напрегнат момент е редно да запитаме от чие име говори господинът. Защото, поне на хартия, България също се води част от НАТО. И нашата позиция е категорично против "ескалирането на военните мерки, които са контрапродуктивни", заявена и вчера от военния министър Янев. От когото разбираме също, че страната ни към момента "няма позиция за конфликта в Украйна". И че при "необходимост, породена от развитие на средата", МО ще предложи тепърва варианти за решение. Е, каква готовност за война? Какви 5 лева?

А може би Столтенберг говори от името на американците. Тогава нещата изглеждат по-ясни - НАТО винаги са готови за въоръжен конфликт, стига този конфликт да се води в Европа, по-точно в Източна Европа или където и да е другаде извън територията на САЩ. Нещо повече: НАТО не просто е готова за въоръжен конфликт, а търси, провокира и иска въоръжен конфликт... Примери бол!

Словесни "изхвърляния" като това на Столтенберг и други особи, заемащи високи постове, обаче са част от войната. А тя отдавна тече и не е задължително понастоящем да се води с бойни средства. 

В етап сме на "демонстрация на мускули", но натрупаното напрежение изисква да бъде "изпуснато". Това често става чрез избухване на регионални конфликти, но и те са част от войната. Нещата са сведени до етап на оцеляване, така че мирното разрешаване на проблема изглежда почти невъзможно. 

Ще трябва да разчитаме на здравия разум. Москва вдигна залозите, което означава, че е готова на всичко. А залозите на НАТО са ниски, което предполага, че няма да рискуват конфликт с ядрена сила със страна от категорията на Русия.  

Инак се чудя какво ще прави България, ако пак ни преразпределят ролята на салфетката, което никак не е изключено. Нито нас ще ни има, нито кой да ни преразпределя, нито салфетки ще останат...

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ