07 Август 2024сряда17:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво получаваме срещу парите си за здраве?

Санкцията за неявяване на профилактичен преглед не е от вчера, но колцина са глобени?

/ брой: 149

автор:Аида Паникян

visibility 394

Много често казваме, че държавата не се грижи за профилактиката на здравето на нацията. Фактите го показват - България е сред първенците по смъртност, по ниска продължителност на живота, по ракови и сърдечносъдови заболявания и други негативни показатели. Според Закона за здравето приоритет на държавата е промоцията на здраве и интегрираната профилактика на болестите. Но държавата не промотира ваксинопрофилактиката и пример за това е не само вялото популяризиране на ползите от имунизацията срещу КОВИД-19, започнало месеци след пика на заразата и появата на първите ваксини, а и на множество други опасни инфекциозни болести. За сметка на това частни лечебни заведения непрекъснато рекламират намалените цени на профилактични прегледи.
Да, има множество национални програми за профилактика - за първична профилактика на рака на маточната шийка в РБ 2021-2024 г., на ротавирусните гастроентерити в Република България 2022 - 2025, за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в РБ за периода 2021 - 2025 г., за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2021-2025 г., на вирусните хепатити за периода 2021-2025 г., за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококови инфекции при лица на и на 65 годишна възраст за 2023-2026 г. и пр. Но...      
Малцина знаят, че могат да се възползват безплатно от профилактични прегледи, стига да са здравноосигурени. Преди около година бе обявено от НЗОК, че от началото на 2023 г. до края на август на задължителен преглед са се явили едва 22% от здравноосигурените. Може би и тази година ситуацията е подобна. А

дали ще стигнат парите на Касата

за профилактични прегледи, ако всички правоимащи/здравноосигурени се явят?
Може дълго да с спори дали общопрактикуващият лекар трябва да подсеща по един или друг начин пациентите от листата си за предстоящ годишен профилактичен преглед или самите здравноосигурени трябва да имат ангажимент към собственото си здраве и да ходят на тези задължителни прегледи така, както карат колата си на годишен технически преглед. Само че в първия случай няма наказани за немарливостта си, а във втория всеки е наизустил санкцията от 50 до 500 лв.  
Както често ДУМА писа, малцина знаят правата и задълженията си като здравноосигурени. €ма хора, които след 25 години редовно плащане на вноски, не знаят какво им се полага срещу тях.


Профилактиката на бебета и подрастващи

Програмата на НЗОК "Детско здравеопазване" включва пакет профилактични прегледи от навършването на 1 месец до 18-ия рожден ден на подрастващите. По-възрастните българи ще си спомнят, че децата им преди 35-40 години получаваха много повече здравни грижи от държавата, но днес е добре внуците ни да се възползват поне от това, което има. А и нещо важно: въпреки че дългогодишното явно или задкулисно управление на ГЕРБ одържави и политизира Здравната каса, тя си е обществен фонд, защото се пълни с пари от здравните вноски на работещите хора - наети или самонаети. Затова е добре всеки здравноосигурен да се възползва от онова, което му се полага.

До навършване на едномесечна възраст:

- Анамнеза и подробен статус, съвети за грижи за новороденото и насърчаване на кърменето - до 2 прегледа до навършване на едномесечна възраст с препоръчителен интервал от 7 до 14 дни.
- До 28-ия ден от раждането детето е посещавано в дома от личния му лекар - първият преглед се извършва до 24 часа след изписване от лечебното заведение при осъществен избор на родителите/законните настойници на лекар на детето. При липса на избран личен лекар до 24-я час след изписването, първият преглед се извършва до 24 часа след избора на личен лекар.
НЗОК плаща за здравни грижи, осъществявани в дома от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти до 2 посещения до 6 месеца след изписване от лечебното заведение, като първото е в ранния неонатален период на новороденото до 7 дни след изписване. Те са наети от общопрактикуващия лекар. Медицинските сестри, акушерки или лекарски асистенти не сключват договор за работа с НЗОК/РЗОК. Това могат да направят само общопрактикуващи лекари, които наемат, по преценка, медицински персонал.

- След първия месец до навършване на 1 година:

= анамнеза и подробен статус, измерване на ръст, тегло, оценка на психическо развитие - 1 път месечно в рамките на календарния месец, измерване на обиколка на глава и гърди - през първите 6 месеца след раждането - при всеки преглед; 1 път на деветмесечна и на едногодишна възраст - по време на ежемесечния преглед.
= обща оценка на зрението - ориентировъчно, обща оценка на слух - 2 пъти годишно, на шестмесечна и едногодишна възраст.
= Клинично изследване за дисплазия на тазобедрените стави с определяне на риска от дисплазия - 2 пъти, при навършване на 1 месец и 4 месеца.
= Ехографско изследване на отделителна система - еднократно на 6 месеца.
= Преглед за ранно откриване на вродена/наследствена очна патология - еднократно между 6 месеца и 1 г.
= Медико-диагностични изследвания се правят 2 пъти годишно при навършване на 6 месеца и 1 г. за: хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, MCHC - седимент в урината, изследване на албумин в урината.

- От 1 до 2 години:

= анамнеза и подробен статус, измерване на ръст, тегло, обиколка на гърди, оценка на психично развитие - 4 пъти годишно - през период не по-малък от 2 месеца.

- От 2 до 7 години:

= анамнеза и подробен статус, измерване на ръст, тегло, обиколка на гърди – 2 пъти годишно, през период не по-малък от 4 месеца.
= оценка на психично и физическо развитие - 1 път годишно.
= оценка на зрителна острота - ориентировъчно - 1 път на 5-годишна възраст.
= Медико-диагностични изследвания се правят за хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, MCV, MCH, MCHC, хематокрит и СУЕ -един път на 3-годишна възраст. Изследване за чревни паразити – Ентеробиус вермикуларис, Аскарис лумбрикоидес, Ламблия интестиналис и Хименолептис нана – един път годишно.

От 7 до 18 години:

= анамнеза и подробен статус, измерване на ръст, тегло, гръдна обиколка, измерване на артериално налягане, оценка на физическо развитие, изследване за зрителна острота (ориентировъчно) и цветоусещане, отклонения в развитието на опорно-двигателната система, изследванe на урина за протеин (с тест-лента) - 1 път за календарната година.
Провеждат се следните медико-диагностични изследвания: ПКК-поне 8 показателя, “рина (химично изследване и седимент)-на 7, на 10, на 13 и на 16 г.; Кръвна захар, Триглицериди, HDL-холестерол, LDL-холестерол - на 16 г.

Ново

при профилактиката на подрастващи е възможността да се изследва холестерол рано, което има отношение към профилактиката на затлъстяването. В изследването на кръвта, на липиди има заложен и холестерол при децата на 16 г.


На какво имат право хората над 18 г.?

Пакетът от профилактични прегледи за всички здравноосигурени над 18 г. съдържа преди всичко един задължителен профилактичен преглед за календарната година. Той се осъществява от общопрактикуващия (личния) лекар и включва:
- анамнеза и подробен статус;
- изчисляване на индекс на телесна маса;
- оценка на психичен статус;
- изследване на острота на зрение (ориентировъчно, без определяне на диоптри)
- измерване на артериално налягане;
- електрокардиограма (ЕКГ);
- изследване на урина с тест-ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH.
- определяне на кръвна захар на гладно в лаборатория при наличие на риск.
Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед са в зависимост от възрастта:
- от 20 до 65 г.(жени и мъже):
= Пълна кръвна картина (ПКК), АСАТ, А‹АТ, креатинин;
= урина (химично изследване и седимент), пикочна киселина - веднъж на 5 години; определяне на повърхностен антиген на хепатит‚ (HbsAg) с бърз тест;
= определяне на антитела срещу хепатит С (anti-HCV) с бърз тест - на 40, 45, 50, 55 и 60 г.
= жени на и над 30 г. - мануално изследване на млечни жлези - ежегодно;
= жени от 30 до 50 г. - ехографско изследване на млечни жлези - веднъж на 2 години;
- жени от 30 до 40 г.:
= изследване на онкопрофилактична цитонамазка - ежегодно, а след две негативни цитонамазки - веднъж на 3 години;
= гинекологичен статус, с вземане и изпращане на материал за цитонамазка - осъществява се от лекар специалист по акушерство и гинекология - ежегодно, а след две негативни цитонамазки - веднъж на 3 години;
мъже на и над 40 г. и жени на и над 50 г.:
- изследване на триглицериди;
- общ холестерол и HDL-холестерол и оценка на сърдечно-съдов (СС) риск за лица без сърдечно-съдови заболявания;
- захарен диабет, хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН); LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, ХБН, при които не се извършва оценка на СС риск и не е изследван в рамките на диспансерното наблюдение) – веднъж на 5 години;
- мъже на и над 45 г. - PSA - общ и свободен - ежегодно;
- жени от 45 до 69 г. включително мамография на млечни жлези - веднъж на 2 години;
- жени на и над 70 г. мамография на млечни жлези - веднъж на 3 години.
- над 65 г. (жени и мъже):
= ПКК - ежегодно за календарна година;
= триглицериди - един път на 5 години;
= общ холестерол, HDL за лица без сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) - един път на 5 години;
= LDL-холестерол (за лица със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН) - един път на 5 години.


Глоба, по-малка от годишния технически преглед

Тук може да има и изненадани, но и ядосани на законотворците. Целта на профилактичния медицински преглед е по възможност своевременно да се "хване" някое заболяване, за да се спестят мъките на пациента, както и разходите на НЗОК за скъпо лечение на напреднала болест и болнично лечение.
На задължителен годишен медицински профилактичен преглед подлежат всички здравноосигурени, живеещи в България. Всеки здравноосигурен в страната ни трябва да си е избрал общопрактикуващ (или т.нар. личен) лекар.

В Закона за здравето

в чл. 209 пише: "Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.
Наказанията по ал. 1 се налагат и на длъжностните лица, които са възпрепятствали явяването на лицата за извършване на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване и имунизация.
Родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лева".


Кой как се осигурява?

В Закона за здравното осигуряване детайлно е записано кой, как и от кого се осигурява за здраве, разписани са и санкции.
Според чл. 40 на ЗЗО за сметка на държавния бюджет се осигуряват:
- ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, които не са здравно осигурени по друг ред;
- хората с увреждания, пострадали при природни бедствия и аварии;
- пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР;
- пострадалите при изпълнение на служебните си задължения държавни служители по Закона за Държавна агенция "Разузнаване";
- пострадалите при изпълнение на служебните си задължения офицери и сержанти по Закона за Националната служба за охрана и държавните служители.
- подрастващите до 18 г. и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 22 г.;
- учениците, включени в обучение чрез работа (дуална система на обучение) за времето на обучението съгласно съответния учебен план, организирано при условията и по реда на ЗПЋЋ, независимо от възникване на основание за осигуряване по реда на ал. 1;
- студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26 г., и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка;
- чуждестранните студенти - редовно обучение, до навършване на 26 г. и докторантите на редовно обучение, приети във висши училища и научни организации у нас по реда на ПМС 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и ПМС 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България;
- гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, ако не са осигурени на друго основание, както и ползващите социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и социални услуги за осигуряване на подслон, финансирани от държавния бюджет;
- задържаните под стража или лишените от свобода;
- хората в производство за предоставяне на статут на бежанец, хуманитарен статут или право на убежище;
- родителите, осиновителите, съпрузите или един от родителите на майката или бащата, които полагат грижи за лице с увреждане с 50 и над 50% вид и степен на увреждане или с трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ;
- получаващите обезщетения по чл. 230 и 231 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - за периода на получаване на обезщетението.

Осем пъти повече коли върнати от преглед

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 149

НКЖИ с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 149

Иран прави коалиция срещу Израел

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 149

САЩ осуетили покушение срещу Путин и Белоусов

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 149

70 евродепутати не искат Унгария в Шенген

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 149

Нова Зеландия отменя зелени политики

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 149

Лекари като таксиджии

автор:Аида Паникян

visibility 242

/ брой: 149

Велико самочувствие

visibility 235

/ брой: 149

Опасният Зеленски

автор:Юри Михалков

visibility 273

/ брой: 149

Глобален срив на фондовите пазари

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ