12 Април 2021понеделник06:09 ч.

Актуално

Кмет на ГЕРБ фалшифицира русенската история

Истината за побратимството на Русе с бастиона на Френската компартия - парижкото предградие Сент Уан, прочетена така, както дяволът чете евангелието

/ брой: 163

visibility 2089

Галина Антонова

Русе е пред финалната права в националното състезание за шанс през 2019 г. да бъде Европейска столица на културата. Като силен коз в тази насока бе организирането на двудневна информационна среща по проект "RiverShow". Участва и бившият зам.-министър от служебното правителство Диана Данаилова, дъщеря на дългогодишен бивш първи секретар на ОК на БКП в Русе. Доказано - баща й има личен принос за утвърждаване на това побратимство.
Цитат от сайта на общината по същия повод:
Проектът се реализира от фондация "Foster Europe" (Айзенщат, Австрия), Европейска Дунавска академия (Улм, Германия) и двете мрежи на Съвета на Дунавските градове и региони и Дунавски форум за гражданско общество. Той има за цел да информира и да предостави платформа за дискусия относно Дунавската стратегия и последствията от нея на заинтересовани организации, както и на служители на администрациите на градове и общини от Дунавския регион.
За интелигенцията на Русе това бе

празник на душата, свеж полъх

че не тегне забрава от дунавските държави над Русе, че градът е все още убедителен коз в двустранната и регионална дипломация на страната.
Кметът Пламен Стоилов (ГЕРБ) реши да направи и съпътстващо събитие - похвално - обективна съм - да покаже оригиналния документ - договорът, с който се подписва побратимството между Русе и парижкото предградие Сент Уан, двустранна дипломация без аналог у нас. Мнозина авторитетни люде в Русе за последните 50 г. смятаха, че този документ е загубен.
Главният секретар на общината Димитър Генков и зам.-кметът Страхил Карапчански потърсиха моето съдействие да разпозная на френска снимка с русенци кои са ратифицирали документа за побратимство със Сент Уан и да участвам в издирването му.
Запазена е кореспонденция по въпроса.
Макар че двамата младежи са свързани с управляващите на ГЕРБ, убедено смятах, че историческото издирване стои над партийното пристрастие.
Сега дълбоко съжалявам.
Справка от "Уикипедия":
Сент Уан е град във Франция, регион Ил де Франс, департамент Сен Сен Дени. Важно предградие на Париж, бастион на Френската комунистическа партия от 1944 г. досега. Известен е в цял свят с Пазара на бълхите, най-големият пазар на Париж, в който могат да се намерят на изгодна цена антики, със завод на "Ситроен", с гробището на Монмартър, където е вечният дом на световноизвестния френски художник, роден във Видин и живял малко в Русе, Жул Паскин, с лозовите масиви , възпети прекрасно от Веселин Ханчев. Побратим е с Русе, Терни - Италия, Солфорд - Великобритания, и Подолск - Русия.
Имам

лични мотиви за издирването

на този документ.
Моят покоен баща има скромен принос като зав.-отдел тогава на ОК на БКП да се реализира побратимството. Аз и моята сестра сме сред 200 русенски младежи, които на собствени разноски от 1967 до 1989 г. имахме възможност по цял месец да бъдем в Сент Уан и Париж и на практика да разберем що значи свобода, равенство, братство.
На снимката, окачена в общината на Сент Уан, разпознах зам.-кмета на Русе през 60-те години Михаил Луканов, известен в средите на БСП като придворен доставчик на партийната върхушка в града преди 10 ноември на дефицитни стоки, защото бе несменяем директор на тогавашната "Търговия на едро". До него бе една от най-авторитетните фигури на БСП в Русе Минка Желева, бивш секретар на ОК на ДКМС и бащата на адвокат Даниела Доковска, авторитетен съдия и виден деятел на хоровото изкуство в Русе и страната. Буквално за часове разбрах, че считаният за загубен (откраднат) оригинал на договора на побратимство е в личния архив на Михаил Луканов. Обеща ми да го дари на общината. Аз дадох и телефоните за връзка на тримата, с цел дарението да стане градски празник - среща на всички, които знаем реалната цена на побратимството. Ще допълня, че сега от тези двеста младежи малка част са извън БСП, но когато стане реч за Сент Уан, сме нещо повече от братство. Дължим го на французите, те ни научиха на това.
В сайта на общината от днес има

два противоречащи и взаимно изключващи се текста

за това изстрадано побратимство.
Първи цитат от сайта на общината:
Оригиналният договор за побратимяване на Русе с френския град Сент Уан получи днес (3.07.2013 г. - б.а.) кметът Пламен Стоилов. Документът беше дарен от Михаил Луканов, който лично е положил подписа си под контракта на 25 септември 1961 г. в качеството си на заместник-кмет в кабинета на тогавашния кмет Вълко Вълков.
Папката с договора останала сред личните му книжа при напускането на администрацията през 1966 г. "Няколко пъти правих постъпки, за да го върна, но никой от предшествениците на г-н Стоилов не прояви интерес", каза пред представители на медиите г-н Луканов.
Г-н Стоилов благодари за благородния жест. Той връчи на г-н Луканов специално подготвеното от община Русе копие на договора и подчерта, че администрацията работи за активизиране на отношенията както със Сент Уан, така и с други градове, с които Русе е побратимен. Това са Гюргево (Румъния), Волгоград (Русия), Симферопол (Украйна), Перистери (Гърция), 11-и столичен район Уйбуда (Унгария), Трогир (Хърватска), Биелина (Босна и Херцеговина) и Хуай Нан (Китай).
В сайта на общината има и друг текст, свързан с цитираното побратимство. Текстът е коренно противоположен:
Побратимени градове:
Сент-Уан, Франция
Побратимяването е подписано на 25 септември 1961 г. от кмета на Русе Вълко Вълков и кмета на Сент Уан Фериан Льофор.
Връзките с Русе се изразяват в дългогодишна размяна на ученически и младежки групи, делегации на специалисти в различни области - художници, лекари, архитекти, спортисти, представители на общинската администрация. Осъществени са съвместни проекти на различни нива.
Трябва да се помни, че Фериан Льофор, комунист и антифашист, бе дългогодишен френски сенатор, доказан приятел на България и Русе.
Две публикации в общинския сайт по този повод - на кого да вярваме?
Историята знае какво следва, когато двама неграмотни и тщеславни се срещнат... Но ако на един пенсионер на пределна възраст може да се прости, на кмета и пиара му, автор на съобщението за медиите - не.

Що е побратимство и побратим град

Според "Уикипедия": "Побратимяването събира на едно място търсенето на две общности по начин, който им позволява, водени от европейска перспектива, да разрешават проблемите си, като развиват помежду си все по-тесни приятелски връзки". Това е дефиницията за побратимяването, дадена преди много години от Джон (Жан) Барет, един от основателите на Съвета на Европейските общини и региони. Побратимяването е също така доста гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество - може да се прилага между малки и големи градове, между села и общини... Обект на побратимяването могат да бъдат широк кръг от въпроси, в неговото създаване и развитие могат да бъдат въвлечени много и различни "действащи лица" от две или повече побратимени общности.
Доброто партньорство между тях може да донесе много ползи за групи, общности или за цялата община. В електронната енциклопедия има и списък на побратимените български градове. В него има непростим пропуск, не е отбелязана 50-годишната приятелска връзка на Русе и Сент Уан. Вина имат безспорно неизвестните автори на таблицата, но

дваж по-голяма вина има Русенската община

която не е реагирала на този важен исторически пропуск. Ще допълня, че сред първите, който реагира на инициативата на Барет, е... Де Гол. Неговите съветници подбират Русе и Димитровград за реализацията на побратимството. Те срещат пълно разбиране от страна на МВнР и отдел "Международен" на ЦК на БКП, а Вълко Вълков перфектно завършва хубавата работа. Ще напомня, че той бе изключително интелигентен антифашист, минал през преизподнята на Бериевите арести в началото на 50-те години у нас, но останал верен на партията и утвърдил се в историята на Русе като един от най-успешните кметове.
Михаил Луканов няма и капка принос към това прекрасно дело, само дето по негово признание на злополучната пресконференция с кмета, 22 дни добре си е поживял в Париж. На общинска сметка, разбира се.
Има и друго - и до днес синът на Вълко Вълков, авторитетният бивш шеф на следствието в Русе, Валентин Вълков, не му се разказва защо партията подпря баща му да не довърши хубавото дело и той да замине за Франция и там да ратифицира двустранното сътрудничество със Сент Уан. Само завист ли е имало, или дружеско партийно удряне по кокалчетата. Историята все още мълчи по въпроса.
И накрая - според вестникарските публикации в местния печат - кметът се колебаел дали да запази в общината или да дари оригиналния договор на местния музей. Това показва административна неграмотност - според българското законодателство документи от този род се съхраняват само в Държавния архив.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ