03 Август 2020понеделник14:34 ч.

Актуално

Ключовите сгради на София

История на столицата през биографията на арх. Любомир Нейков

/ брой: 129

visibility 538

Димитър КОЛЕВ

Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в родната столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия? Отговорите ще намерите в книгата "София през погледа на архитекта. Любомир Нейков - живот и творчество", чийто автор е проф., д.изк. Румен Нейков (изд. "Сиела"). Изданието е вече на пазара, то е посветено на архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война.

Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков - забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. Това е период на съществени обществено-политически трансформации, неизбежно даващи своето отражение и върху архитектурно-урбанистичното развитие на политическия център на България.

Новоиздадената книга по забележителен начин илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на съответните политически идеологии. Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилията на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около градоустройствения план "Мусман" от 1938 г., в екипа по чието изготвяне  той участва, както и около неосъществения проект за плавателен канал на София от 50-те години. Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализираното от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков. Изданието изобилства със снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

Авторът проф. д.изк. Румен Нейков е син на големия архитект, завършва средното си образование в Софийското музикално училище през 1965 г. Следва две години цигулка в Българската държавна консерватория, след това - във Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, ГДР, където завършва две висши образования - цигулка и оперна режисура през 1975 г. По време на следването и по-късно е асистент на проф. Хари Купфер в Дрезденската опера и в Берлинската Комише опер. Режисьор е в оперните театри на Плевен, Стара Загора и София. Директор и режисьор е на Старозагорската опера (1994-1998). От 1988 г. до днес е преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА. Има над 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България, някои са гостували в десетина страни на Европа. Носител е на две национални награди за режисура.

Блокадите в София и Стара Загора остават

автор:Дума

visibility 103

119 нови случая на COVID-19 при едва 1 491 теста

автор:Дума

visibility 361

Иван Гешев харчи милион за джипове

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 146

Правителството загуби битката за касовите апарати

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 146

Над 14% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 146

Фискалният резерв падна под 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 146

Сигнали за рушвети в икономическото министерство

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 146

Европейският съвет планира нови данъци

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 146

Белият дом отхвърля социалния пакет на демократите

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 146

В САЩ критикуват Тръмп заради Русия

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 146

Меркел гледа към София с безпокойство

автор:Дума

visibility 560

Мерките - големи харчове със съмнителен ефект

автор:Евгени Гаврилов

visibility 253

/ брой: 146

С познанието трудно за света...

visibility 208

/ брой: 146

Две оставки

автор:Йонко Бонов

visibility 206

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ