18 Юни 2021петък15:54 ч.

На фокус

"Клоуни" с гранати

Ядрената сянка расте над Европа, докато континентът се e захласнал по съпътстващи скандали

/ брой: 82

автор:Георги Георгиев

visibility 1520

На 15 април посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник направи провокативно изказване в ефира на радио "Дойчеландфунк", че Западът трябва да помогне на Украйна да се сдобие с ядрено оръжие, особено ако няма да я приема в НАТО. 

Думите на Мелник скандализираха различни политици и общественици предимно в родината му и Русия. Преди всичко те показват непознаване на съществуващата международна законодателна база, на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, който Украйна е подписала - което е доста учудващо за дипломат, и то изпратен в такава водеща европейска държава като Германия. Дори и ако целта на Мелник е била само да се предизвика скандал с цел поредно повдигне на интереса към страната му, то и тук трябва да има граници, защото ядреното оръжие е нещо, с което шега не бива. Известният украински политолог Михаил Павлив коментира във фейсбук думите на Мелник така: "О, да! Цялата просветена Европа е просто във възторг от идеята за появата на маймуна с граната край границите й. Глупави и зли клоуни."

Ако ви се струва непатриотично гражданин да сравнява страната си с опасна маймуна, то си спомнете как сегашният украински президент Владимир Зеленски в качеството си на шоумен сравни през април 2019 г. подопечната му сега държава с "актриса в германски филм за възрастни, която е готова да приеме всякакво количество, от всяка страна". 

Разбира се, нито една страна няма да даде на Украйна каквото и да било количество ядрено оръжие, нито материали за него. Темата за ядреното оръжие на Киев е обсъждана в местни медии много пъти през годините, но всеки там си дава ясна сметка, че опитът на страната да създаде ядрена бомба ще й отвори такива проблеми от най-различни посоки, които биха заличили изгодите, които уж би имала. 

Тикането на ядреното оръжие в източна посока обаче далеч не е само украинска приумица. Тази теза се появява сравнително редовно. У нас например Соломон Паси поне веднъж годишно ще каже нещо такова. В Полша преди години звучаха подобни призиви, а само преди година посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер скандално пусна през Туитър "мухата" за преместването на ядреното оръжие от базите в Германия в Полша. Повод за нейните думи вероятно стана интервю на председателя на групата на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених, в което той поиска САЩ да изтеглят атомните си бомби от ФРГ. Други социалдемократи също тогава подкрепиха Мютцених, а на тяхна страна е и общественото мнение. През 2019 г. в. "Ханделсблат" публикува данни от социологическо проучване - 86% от германците искат американците да разкарат бомбите от земята им. 

Това не е случайно, в Западна Европа и в Германия - в частност, все още има антиядрено движение, за разлика от източната част на континента, където антивоенните и антиядрените инициативи отлетяха в небитието заедно с комунистическите партии, все едно става дума за нещо срамно и глупаво.

Засега не изглежда да има признаци САЩ да преместят някога ядреното оръжие от Германия в Полша. Това би породило не само голяма криза в отношенията с Русия, която ще бъде принудена да реагира адекватно, но и криза вътре в НАТО. Но и без такова брутално действие, което може да изправи света пред някакъв аналог на Карибската криза, САЩ, а според Москва - и Великобритания, използват украинската криза като претекст,  извършват действия, свързани с ядрената тематика, и повишават рисковете пред Европа. Става дума за предстоящото разгръщане в следващите години на ракетни системи със среден и малък обсег на действие в Европа и Азия - срещу Русия и Китай. На 5 април говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира, че по данни на руската страна Великобритания например планира да модернизира ракетните системи за залпов огън М270, като драстично повиши тяхната далекобойност с цел поразяване на системите за противовъздушна отбрана на противника и пробиване на неговата въздушна отбрана. 

Проблемът на подобни системи е, че с далекобойност от неколкостотин километра (по думите на Захарова дори 800 км) може при необходимост да получат и ядрени бойни глави и да се превърнат в т.нар. средство за първи удар. Т.е. ракетно-ядрено нападение, за което ответната страна почти няма да има време за реакция поради по-малкото полетно време до целта на подобен род ракети. Не е случайно, че именно ракетите със среден и малък обсег на действие с ядрени бойни глави бяха една от първите системи, към чието съкращаване пристъпиха навремето САЩ и СССР. Чак след това дойде ред на стратегическите ракети.

Поради това и мнозина днес се питат дали е случайно, че сега САЩ действат в обратен ред. Стремят се да запазят в сила договора за стратегическите настъпателни оръжия СТАРТ-3, а не отварят и дума за връщане към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМД), от който излязоха под предлога, че Русия го е нарушила първа. Такова действие засилва, а не отслабва, ядрената опасност именно поради специфичните характеристики на това оръжие. 

Пълзящото деградиране на наследената от Студената война система за сигурност продължава. Не бива да ни заблуждава продължаването на СТАРТ-3 от страна на новата администрация в Белия дом. То е важно, но е само елемент от по-сложен пъзел, в който договорите за противоракетната отбрана и ДРСМД играеха ролята на крайъгълен камък, който бе изваден от сградата на световната сигурност и сега тя се клати. И ще остане така, докато разумът не се върне сред тези, които започнаха процеса. Макар че, на фона на случващото се, апелите към здравия разум на политиците изглеждат наивни. Така да бъде, но в свят, управляван от "глупави и зли клоуни", няма бъдеще за зрителите в цирка. 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ