24 Януари 2020петък03:56 ч.

Климатът е най-спешният проблем за ЕС, смятат европейците

автор:Дума

visibility 315

Климатичните промени са най-належащият проблем пред ЕС, смятат повече от половината граждани на общността, показва проучване на "Евробарометър". Общо 52% от анкетираните са посочили именно спешните мерки срещу климатичните промени като основен проблем в областта на околната среда. Другите ключови ценности, които обединяват европейците, са правата на човека, свободатана словото и равенството между половете. Солидарността между държавите-членки е посочена от 33% от всички респонденти. В България солидарността е ценност номер едно за 51 на сто от запитаните. Следват правата на човека(46%) и свободата на словото(30%).
Проучванете на Евробарометър задава на гражданите редица въпроси, сред които и коя политическа тема трябва да се превърне в приоритет за ЕП.
Въпреки че класирането на най-важните теми показва значителни различия в отделните държави членки, за първи път изменението на климата оглавява списъка с първостепенни въпроси на гражданите.
Почти всеки трети респондент (32%) иска Парламентът да определи борбата срещу изменението на климата като свой най-голям приоритет.
Борбата срещу бедността и социалното изключване (31%), борбата с тероризма (24%), както и борбата с безработицата (24%) са следващите в усредненото класиране на приоритетите на гражданите в ЕС.
Почти всеки трети български гражданин е посочил борбата със социалната изолация и бедността (36%), създаването на условия за икономически растеж (29%) и качеството и достъпа до здравни услуги (29%) сред трите най-важните теми, на които Европейският парламент трябва да обърне внимание.
Абсолютното мнозинство от анкетираните европейци - 52 процента - смятат, че изменението на климата в момента е най-належащият екологичен проблем. 35% посочват замърсяването на въздуха, 31 на сто - замърсяването на моретата и океаните. Следват проблеми като обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%).
Подкрепата на гражданите за Европейския съюз остава висока за трета поредна година, почти шест от десет европейци (59%) заявяват одобрение за членството на своята страна в ЕС.
В България 53% от анкетираните определят членството на страната като нещо добро.
Европейските граждани биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, като 58% от анкетираните призовават за по-влиятелен Европейски парламент в бъдеще.
В България почти половината от анкетираните (49%) биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, което е увеличение с 2 процентни пункта спрямо пролетта на 2019 г.
Голямо мнозинство иска повече информация за ЕС. Не на последно място, проучването предлага ценен поглед върху това какъв вид информация, свързана с ЕС, би представлявала интерес за европейските граждани и как те могат да бъдат по-ангажирани с разработването на политики в ЕС.
Общо три четвърти от европейците (77%) биха искали да получават повече информация за дейността на европейските институции.
Конкретните последици от законодателството на ЕС на местно, регионално и национално равнище, както и от дейностите на Европейския парламент и неговите членове са сред областите, които са най-важни за гражданите.

Каша във властта заради хазарта

автор:Ростислава Иванова

visibility 104

/ брой: 16

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

България остава начело в ЕС по корупция

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 16

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 16

Китай затвори 5 опасни града

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 16

Кратки новини

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 163

/ брой: 16

Прозъбени баири

visibility 70

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ