04 Август 2020вторник11:22 ч.

Климатът е най-спешният проблем за ЕС, смятат европейците

автор:Дума

visibility 506

Климатичните промени са най-належащият проблем пред ЕС, смятат повече от половината граждани на общността, показва проучване на "Евробарометър". Общо 52% от анкетираните са посочили именно спешните мерки срещу климатичните промени като основен проблем в областта на околната среда. Другите ключови ценности, които обединяват европейците, са правата на човека, свободатана словото и равенството между половете. Солидарността между държавите-членки е посочена от 33% от всички респонденти. В България солидарността е ценност номер едно за 51 на сто от запитаните. Следват правата на човека(46%) и свободата на словото(30%).
Проучванете на Евробарометър задава на гражданите редица въпроси, сред които и коя политическа тема трябва да се превърне в приоритет за ЕП.
Въпреки че класирането на най-важните теми показва значителни различия в отделните държави членки, за първи път изменението на климата оглавява списъка с първостепенни въпроси на гражданите.
Почти всеки трети респондент (32%) иска Парламентът да определи борбата срещу изменението на климата като свой най-голям приоритет.
Борбата срещу бедността и социалното изключване (31%), борбата с тероризма (24%), както и борбата с безработицата (24%) са следващите в усредненото класиране на приоритетите на гражданите в ЕС.
Почти всеки трети български гражданин е посочил борбата със социалната изолация и бедността (36%), създаването на условия за икономически растеж (29%) и качеството и достъпа до здравни услуги (29%) сред трите най-важните теми, на които Европейският парламент трябва да обърне внимание.
Абсолютното мнозинство от анкетираните европейци - 52 процента - смятат, че изменението на климата в момента е най-належащият екологичен проблем. 35% посочват замърсяването на въздуха, 31 на сто - замърсяването на моретата и океаните. Следват проблеми като обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%).
Подкрепата на гражданите за Европейския съюз остава висока за трета поредна година, почти шест от десет европейци (59%) заявяват одобрение за членството на своята страна в ЕС.
В България 53% от анкетираните определят членството на страната като нещо добро.
Европейските граждани биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, като 58% от анкетираните призовават за по-влиятелен Европейски парламент в бъдеще.
В България почти половината от анкетираните (49%) биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, което е увеличение с 2 процентни пункта спрямо пролетта на 2019 г.
Голямо мнозинство иска повече информация за ЕС. Не на последно място, проучването предлага ценен поглед върху това какъв вид информация, свързана с ЕС, би представлявала интерес за европейските граждани и как те могат да бъдат по-ангажирани с разработването на политики в ЕС.
Общо три четвърти от европейците (77%) биха искали да получават повече информация за дейността на европейските институции.
Конкретните последици от законодателството на ЕС на местно, регионално и национално равнище, както и от дейностите на Европейския парламент и неговите членове са сред областите, които са най-важни за гражданите.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 62

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 336

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 341

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ