02 Март 2021вторник21:30 ч.

Класическите съзерцания на Светлин Русев

Нова изложба на известния художник в галерия "Вида" в столицата

/ брой: 295

автор:Иван Гранитски

visibility 2349

В столичната галерия "Вида" Светлин Русев откри поредната своя изложба, която ще представя знакови негови творби от 18 декември 2012 г. до 19 януари 2013 г. Творецът е дал скромно название на експозицията си "Извън канона. Камерни упражнения".
През последните години Светлин Русев организира редица натоварени със скрит смисъл изложби. Всяка една от тях споделя с имащия очи да гледа важни послания.
Извън канона е не само пластическата медитация на големия художник, който съзерцава благородни и заредени с вътрешна светлина образи (дали на светци, дали на светски личности, дали просто музикално-поетически видения), които дискретно и съвършено лишени от суетно самооблащение се представят за "камерни упражнения". При класическия рисувач винаги камерното упражнение е класическо. Тази изложба на Светлин Русев е не само своеобразен римейк на негови видения, сътворени върху дърво, мрамор, камък и друг материал, но и поредният му зов за духовно вглъбяване. Ако човекът иска постоянно да преоткрива себе си, да търси главното свое предназначение, да осмисля свръхзадачата си като мислеща тръстика и концентриран слънчев лъч в царството на непроявената пустота, смята творецът Светлин Русев, то неговото усилие следва да бъде не само импулсивно, предизвикателно-експлозивно, но и съзерцателно-съзидателно.
Така бихме могли да кажем, че поредната изложба на Светлин Русев в галерия "Вида" е ново и следващо стъпало в неговите духовни изследвания, посветени на Пътя. Нека да си спомним, че години наред Светлин Русев е магически завладян от пластическия сюжет "Има такъв път". Това е не само поредица от негови пейзажи, натюрморти, масла, но и несекващо духовно усилие в една мегапластическа поредица, прескачаща от изложба в изложба, да се осъзнае и осмисли главното предназначение на Човека.
    С поредната си изложба в галерия "Вида" Светлин Русев прави следващата крачка в тази посока.
 

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ