11 Юли 2020събота19:25 ч.

Класическите съзерцания на Светлин Русев

Нова изложба на известния художник в галерия "Вида" в столицата

/ брой: 295

автор:Иван Гранитски

visibility 2113

В столичната галерия "Вида" Светлин Русев откри поредната своя изложба, която ще представя знакови негови творби от 18 декември 2012 г. до 19 януари 2013 г. Творецът е дал скромно название на експозицията си "Извън канона. Камерни упражнения".
През последните години Светлин Русев организира редица натоварени със скрит смисъл изложби. Всяка една от тях споделя с имащия очи да гледа важни послания.
Извън канона е не само пластическата медитация на големия художник, който съзерцава благородни и заредени с вътрешна светлина образи (дали на светци, дали на светски личности, дали просто музикално-поетически видения), които дискретно и съвършено лишени от суетно самооблащение се представят за "камерни упражнения". При класическия рисувач винаги камерното упражнение е класическо. Тази изложба на Светлин Русев е не само своеобразен римейк на негови видения, сътворени върху дърво, мрамор, камък и друг материал, но и поредният му зов за духовно вглъбяване. Ако човекът иска постоянно да преоткрива себе си, да търси главното свое предназначение, да осмисля свръхзадачата си като мислеща тръстика и концентриран слънчев лъч в царството на непроявената пустота, смята творецът Светлин Русев, то неговото усилие следва да бъде не само импулсивно, предизвикателно-експлозивно, но и съзерцателно-съзидателно.
Така бихме могли да кажем, че поредната изложба на Светлин Русев в галерия "Вида" е ново и следващо стъпало в неговите духовни изследвания, посветени на Пътя. Нека да си спомним, че години наред Светлин Русев е магически завладян от пластическия сюжет "Има такъв път". Това е не само поредица от негови пейзажи, натюрморти, масла, но и несекващо духовно усилие в една мегапластическа поредица, прескачаща от изложба в изложба, да се осъзнае и осмисли главното предназначение на Човека.
    С поредната си изложба в галерия "Вида" Светлин Русев прави следващата крачка в тази посока.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 630

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 549

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1273

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ