02 Март 2021вторник22:39 ч.

Позиция

Китай търси млади лидери от целия свят

Магистратура на пълна стипендия в най-многолюдната държава е постижима цел. Кандидатури се приемат до 7 декември

/ брой: 214

автор:

visibility 5197

Калоян Георгиев

Пекинският университет е основан през 1898 г. и в момента заема първо място по качество на обучението в Китай и е сред най-авторитетните в Азия. На този фон през 2014 г. в университета стартира Академията "Йенчинг" - програма на пълна стипендия за изучаване на Китай в политически, икономически и културен план. Всяка година 100 млади лидери от цял свят получават място за обучение в иновативната магистърска програма с продължителност от 2 години. Студентите имат право на безплатно обучение, пътуване и настаняване, наред с месечна стипендия. Кандидатури за следващата учебна година се приемат до 7 декември 2018 г.

 

Образование в Поднебесната империя

 

За последните 20 години Китай постига забележителен успех в реформата на висшето образование, което става по-достъпно, автономно и гъвкаво. През 2017 г. в страната завършват рекордните 8 млн. студенти, или два пъти повече от тези в САЩ. За сравнение, завършилите в Китай през 1997 г. са 10 пъти по-малко. На този фон чуждестранните студенти се увеличават, достигайки половин милион души. Основните предимства на китайското образование са достъпните годишни такси, гарантираното общежитие и кариерни перспективи. Допълнителен стимул е възможността за обучение на английски език. Уникалните културни и философски традиции, запазени през вековете, превръщат Китай в атрактивна дестинация за изследователи на културата, историята и езика. От друга страна, икономическият възход на страната дава добри възможности за реализация във финансовия и бизнес сектор. 

 

Пекинският университет - основен център на науката

 

Наричан "Китайския Харвард", Пекинският университет или "Бейда" е най-голямото и най-старо висше училище в страната. Основан в края на ХІХ век, университетът е основна движеща сила в културния и академичен живот на Китай. През ХХ век там възниква "Движението от 4-ти май" - кампания за модернизиране на обществото, която отхвърля старото и предлага Западния модел за развитие във всяка област. Част от големите имена в китайската наука и политика преподават или се обучат в Пекинския университет. Сред тях са Мао Дзедун, Ли Дажао, Ху Шъ и други. В днешни дни, възпитаник на университета е премиерът Ли Къцян. 

Според класация на The Times за 2019 г. Пекинският университет е 31-ви в света. С 12 факултета и 90 специалности, годишният прием е около 3 хил. студенти. За сравнение, общият брой на студентите в Китай е 7 млн. Сред преподавателите в най-престижния ВУЗ са 1500 професори, както и десетки членове на Китайската академия на науките. 

 

Академията "Йенчинг" - мост между Китай и света

 

Основана през 2014 г., академията е подкрепена от бизнеса и китайското правителство с цел да подготви ново поколение лидери с познания върху китайската култура, политика и икономика. Програмата представлява 2-годишна пълна стипендия за талантливи студенти от целия свят с доказан капацитет и лидерски качества. Голяма част от приетите завършват университети като Харвард, Оксфорд, Йейл и други. Академията има споразумения за сътрудничество с водещи университети в Европа, Азия, Америка и Африка, както и сериозни връзки с бизнеса и неправителствения сектор. 

В академичен план "Йенчинг" предлага курсове във и между дисциплини като история, право, международни отношения и бизнес. Студентите сами избират фокуса, получавайки възможно най-широки знания за Китай. Програмата организира изследователски пътувания в страната, като за целта предоставя допълнителни стипендии. Подпомагат се и обмените със световни университети, където студентите прекарват един семестър. 

Годишно стипендия получават 100 човека от над 35 държави, което представлява 2% от всички кандидатствали. Половината от всеки випуск са американски и китайски студенти. Предвид високата конкуренция и ограничения брой места, програмата "Йенчинг" е сред най-престижните в Азия и в света. 

През 2017 г. със стипендията е отличен и първият българин. "Йенчинг" присъства в България чрез инициативата "Менторс БГ" - първата менторска програма за талантливи студенти и разпознаваеми личности от политиката, финансите и бизнеса. Като "посланик" на академията в страната "Менторс БГ" популяризира образованието в Китай и предоставя информация за приема и условията. 

 

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ