28 Юли 2021сряда01:54 ч.

Строителен обект в Пекин. Според официалната статистика БВП на страната през третото тримесечие на годината е нараснал с 4,9% срещу 3,2% през второто тримесечие

ГЛОБУС

Китай се преориентира към вътрешния пазар

Контраофанзивата на Пекин срещу геополитическата война на САЩ включва още "дигитален път на коприната" и дипломация на "вълка воин"

/ брой: 199

автор:Елиана Иванова

visibility 1780

Дипломатическата и икономическата война между САЩ и Китай се вихри с пълна сила. Очевидно дори и световна пандемия като тази на коронавируса е безсилна пред геополитическата надпревара. Новото споразумение, например, между САЩ, Тайланд, Мианмар, Лаос, Камбоджа и Виетнам, наречено "Партньорство САЩ-Меконг", е само поредният опит на САЩ да парират и ограничат нарастващото влияние на Китай в региона на страните от долното течение на река Меконг. В официално изявление на държавния секретар Майк Помпео от 14 септември се казва, че "Стартирането на "Партньорство САЩ-Меконг" отразява значението, коЕто САЩ придава,  на региона по долното течение на река Меконг. "Връзката ни със страните партньори от Меконг е неразделна част от нашата Индотихоокеанска визия и стратегическото ни партньорство със страните от АСЕАН. С повече от 150 милиона долара първоначални инвестиции в регионални програми ние ще надграждаме добрата работа на програмата "Инициатива долен Меконг". То (Партньорството) се ангажира с автономията, икономическата независимост, доброто управление и устойчивия растеж на страните партньори от региона на Меконг. САЩ са предоставили над $52 млн долара за борба с КОВИД-19 в региона, надграждайки над 20-годишно сътрудничество в сферата на инфекциозните болести. Подкрепихме икономическия растеж с над 1 млрд. долара за развитие на инфраструктура в страните от АСЕАН чрез Американската международна корпорация за финансиране на развитието и планираме да инвестираме още милиарди през следващите години." Изявлението, разбира се, не пропуска да подчертае и антикитайската си насоченост: "Трябва, обаче, да бъдем откровени по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени, включително Китайската комунистическа партия (ККП), която все повече застрашава естествената среда и икономическата автономия на Меконг." По-нататък става ясно, че "едностранното решение" на Китай да задържа горното течение на реката предизвиква историческа суша, а освен това се изразяват и опасения относно "хищнически и непрозрачни бизнес практики на държавни актьори, подчинени на Пекин", като например Китайската комуникационна строителна компания. 

Подновяването на споразумението със страните от долното течение на Меконг сякаш се опитва да имитира китайската инициатива за "Пояса и пътя" и "Новият път на коприната", към която изразиха интерес и се присъединиха някои европейски държави, освен традиционно очакваните партньори от региона на Южна и Югоизточна Азия, към които бе първоначално насочената програмата. Междувременно китайският външен министър Ван И направи официални визити в Камбоджа, Малайзия, Сингапур, Лаос и Тайланд между 11 и 15 октомври, като целта на посещенията бе "да се задълбочи сътрудничеството с АСЕАН, поддържане на мултилатерализма в отношенията и поддържането на мира и стабилността в региона". От тези визити стана ясно, че за разлика от очакваното негативно отношение към Китай, всъщност страните от региона са

сравнително положително настроени към КНР 

Има, разбира се, много причини и предпоставки за негласната подкрепа към Китай, като може би най-важните сред тях се фокусират върху тревожещата всички криза от коронавирус и усилията, насочени към минимизиране на жертвите на вируса и оцеляването на икономиките на тези страни. Освен това Си Цзинпин нарече откриването и осигуряването на ваксина срещу новия вирус "глобално обществено благо", което най-вероятно ще включи евентуалното бъдещо производство и снабдяване с въпросната ваксина в новата стратегия на китайската външна политика. 

Не само страните в непосредствена териториална близост до Китай, но на практика цялата международна общност наблюдава агресивната политика на САЩ срещу Поднебесната империя. Риториката на Вашингтон срещу Пекин добави още по-плътни нюанси на враждебност от началото на 2020 година. В своите речи и публични изяви държавният секретар Майк Помпео и президентът Доналд Тръмп не пропускат да споменат китайската заплаха. Основните анонси са насочени срещу ККП и Китай като идеологическа заплаха отправят се обвинения срещу Китай за коронавируса, търговията, инвестициите, технологиите, "Хуауей", апликацията "ТикТок", Южнокитайско море, китайските компании, демокрация, човешки права, климатични промени - общо взето всичко, за което можете да се сетите. Изненадващо, Китай реши да отвърне на ударите по неочакван за никого начин. 

Какво се промени? 

Нека да започнем от вътрешнополитически план. В края на тази година изтича 5-годишният план на ККП, чийто фокус бе насочен към отдалечаване от традиционните и замърсяващи околната среда индустрии, стимулиране на технологичните иновации и изграждане на умерено проспериращо общество. В началото на 2021 г. трябва да бъде задействан новият, 14-ти подред, петгодишен план за периода 2021 - 2025г., който стана известен като "двойна циркулация". Въпросната "циркулация" ще бъде разделена на "вътрешна", която трябва да бъде подкрепена от "външна". Към момента стана ясно, че основната цел на "вътрешната циркулация" е да намали значително зависимостта на Китай от износа и да превърне страната от експортно ориентирана икономика в производител на високи технологии. Радикалното решение за преориентиране на икономиката на Поднебесната империя имаше наченки още през месец май, но изглежда, че планът на управляващите започва да добива завършена форма и да се подготвя за реализация. Според агенция Синхуа планът се определя като политика, която "приема вътрешния пазар за опора, като същевременно позволява вътрешните и външните пазари да се засилват взаимно". Моделът се разглежда от анализаторите като жизнеспособно решение за Китай 

да изгради устойчивост срещу външни шокове 

и да сподели възможностите си за развитие с останалия свят. Настоящата сложност в международната икономическа среда принуди Китай да постави по-голям фокус върху вътрешния пазар. Очаква се световната икономика да пострада сериозно от разразилата се пандемия. Ето защо Пекин решава да направи радикална промяна в своята икономика. Китайското ръководство много пъти подчертаваше, че "вътрешната циркулация" по никакъв начин няма да затвори китайската икономика. Все пак идеята е развиването на вътрешния пазар да се подпомогне с част от чуждестранните инвестиции в страната. Предишните опити на Китай да увеличи дела на вътрешното потребление в структурата на икономиката на страната са неуспешни. Според анализ на "Дойче Веле" "през следващите години Пекин ще продължи да увеличава инвестициите в местната инфраструктура. Това важи и за селските райони, чиито жители все още не са усетили някакви специални ползи от "китайското икономическо чудо". За да се стимулира вътрешното потребление, покупателната способност на работещите в индустрията и услугите трябва да се увеличи значително. Продължаващият растеж на средната класа в дадена страна е от ключово значение за реализирането на стратегията за "вътрешна циркулация", отбелязва Ли Хонг в свой анализ за "Глобал Таймс". Китайското ръководство отбеляза, че големите икономики имат силен вътрешен пазар и полагат усилия за неговото поддържане и развитие. Икономическите санкции в търговския спор между Китай и САЩ през последните две години намалиха потока на стоки между двете страни. САЩ все пак остава най-голямата пазар за износ на китайски стоки. Забелязва се обаче, че Китай започва да преориентира 

своите предпочитания за основен търговски партньор към ЕС. 

Правителствени съветници, подчертаха, че "двойната циркулация" е част от пътя на Китай към създаването на икономика, подобна на тази на развитите страни, които разчитат повече на вътрешните си пазари. Очаква се да се постави нов акцент върху насърчаването на урбанизацията, инвестиране в инфраструктурата, предприемане на мерки за подпомагане на заетостта в малките и средните предприятия и подобряване на социалната предпазна мрежа, а оттам и на потреблението.

Силата е един от водещите компоненти за поведението на държавите в международните отношения. Китай извървя дълъг път от изостанала бедна страна до значима световна сила, втора икономика в света. Лансираните доктрини за "хармоничен свят" и "китайската мечта", подкрепени от конкретни стратегии като "новата нормалност" в сферата на икономиката, "законосъобразното управление на държавата" в обществения живот, "един пояс, един път" в областта на международните икономически връзки, изстреляха азиатската страна на върха на т.нар. мека дипломация. Навършват се пет години, откакто китайският президент Си Цзинпин лансира известната стратегическа концепция "Един пояс, един път": основната китайска външнополитическа доктрина, чиято крайна цел е да създаде силно и тясно сътрудничество на страните от Южна и Югоизточна Азия, Евразия, Африка, Близкия изток и Европа. Двата "пътя на коприната" - икономически и транспортен - предполагат създаването на мощна транспортна мрежа, включваща железопътни линии, автомагистрали, въздушни и морски маршрути, нефто- и газопроводи, далекопроводи и комуникационни възли. 

Важен аспект на тази инициатива е нейният трети канал, а именно "Дигиталният път на коприната". Той ще стимулира науката и технологията, предимно в региона на Южна и Югоизточна Азия, като основни направления са изкуственият интелект, нанотехнологиите, оптични кабели, 5G мрежи, сателити. Началото на 2020г. и появата на новия коронавирус популяризира т.нар. "дипломация на маските", която е инициатива на Пекин да подпомогне своите партньори по света с медицински материали в борбата им срещу коварната болест. 

До момента всички усилия на Китай в международен план бяха насочени към поддържане на позитивен имидж на страната в международните отношения, спечелване на доверието на международната общност, търпеливо изчакване и поддържане на нисък профил. Но последните две години и задълбочилата се икономическа война със САЩ промениха  курса на китайската външна политика. Международната общност изглежда, че пренебрегна факта за новото самочувствие на Китай като глобална сила и че времето за мълчание е към края си. Така началото на пандемията показа възприемането на нов вид дипломация от страна на Китай - дипломация на "вълка воин". Tерминът е възприет от китайски екшън филм в стил Рамбо, който носи заглавието "Вълк воин". За разлика от предишната китайска дипломатическа практика, в която се подчертаваше избягването на противоречия, дипломацията на "воините вълци" е по-борбена, като нейните привърженици се стремят 

да опровергават критиките към страната  

в социалните медии и в интервюта. Дипломацията на "вълка воин" се характеризира с използването на китайски дипломати, които с повишена готовност отхвърлят критиките и обвиненията към Китай. Това е отклонение от досегашната практика, която се фокусираше върху избягването на конфронтация и придържане към реториката на международно сътрудничество, илюстрирана от максимата, че Китай "трябва да крие силата си" в международната дипломация. Един от първите привърженици на този подход е говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян. Най-популярната платформа за опровергаване на критиките срещу Пекин е Туитър, където поредица от постове на китайки дипломати подчертават усилията, които Китай и ККП инвестират в световната борба срещу коронавируса и как страната успешно се справя с овладяването на пандемията във вътрешен план, изтъквайки провала в това начинание на Западния свят. 

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ