06 Юли 2020понеделник11:24 ч.

Китай изкупува Европа на парче

Пекин гласува доверие на Гърция, Италия и Испания, но не и на ЕС

/ брой: 239

автор:Петър Бочуков

visibility 1512

Реална оценка на стойността на китайската национална валута - юана, няма и както по всичко личи, скоро няма да има. Въпреки настоятелните искания за това от страна на САЩ, Европейския съюз и световните финансови институции. Светът, извън Поднебесната, е убеден, че обменният курс на китайската парична единица е "прекалено занижен", което благоприятства най-големия износител в света. Това го прави опасно силен, смазващ конкурент на САЩ и ЕС, които не могат да го дисциплинират с въвеждането на някакви правила в условията на "свободната" глобална икономика.
През последните години ЕС привличаше Китай към по-активно сътрудничество, без да му поставя условия. Резултатът е - пълно фиаско за Брюксел, където се надяваха, че в условията на либералния пазар Китай постепено ще приеме западния политически и икономически модел. Но това не се случи. Пекин невъзмутимо продължи неудържимата си експанзия. Което личи и от факта, че днес дори критиките за правата на човека в Китай да са все по-приглушени. Това се видя ясно на срещата на високо равнище Китай-ЕС. Тя завърши скандално - китайският премиер Вън Цзябао бойкотира заключителната пресконференция и заплаши, че ще предприеме ответни мерки срещу Норвегия заради удостояването на китайския дисидент Лю Сяобо с Нобеловата награда за мир. След това заяви с категоричен тон, че натискът Китай да ревалвира валутата си може да доведе света до катастрофа. Според него рязкото поскъпване на юана щяло да предизвика вълна от социално недоволство в страната, а китайските износители, които и сега отчитали много ниски маржове на печалба, ще загинат, ако САЩ изпълнят заканата си да наложат нови вносни мита. "Много от нашите експортни компании ще трябва да прекратят дейността си, а миграционните работници ще се наложи да се завърнат по родните си места. Социална и икономическа турбуленция в Китай би довела света до тежък катаклизъм", каза още Цзябао.
Изказването на китайския премиер не срещна съгласие в Брюксел и Вашингтон. "Подцененият курс на юана е източник на напрежение в световната икономика и заплашва да се превърне в сериозна заплаха, каза директорът на МВФ Доминик Строс-Кан. Ако не искаме да се създадат условия за нова криза, Китай ще трябва да ускори оскъпяването на юана", допълни той.
Очевидно напрежението и противоборството на валутния фронт ще продължи. В същото време няма никакво напрежение в сепаративния икономически диалог на Китай с отделни страни, предимно в Юга на Стария континент. Това пролича по време на европейското турне на Вън Цзябао в  Гърция, Турция и Италия. И в трите страни той постигна своето. Гърция, която преживява изключително тежка криза и която беше спасена от фалит с пари на европейските данъкоплатци, се оказа особено привлекателна за Китай. След интензивни преговори под Акропола миналата седмица Вън Цзябао отнесе със себе си дузина тежки папки с двустранни споразумения за сътрудничество в областта на морския транспорт, кредитната политика, телекомуникациите и туризма. Вниманието на наблюдателите привлича договореността да се създаде специален съвместен фонд за съдействие на китайско-гръцкото сътрудничество в областта на корабоплаването с първоначална вноска от 3,6 милиарда долара. Освен това Китай поиска да му бъдат дадени правата да ползва гръцкото пристанище Пирея, още една врата за доставката на китайските стоки в Европа. И получи положителен отговор. Гръцките медии съобщиха още, че в следващите пет години двустранният стокообмен ще достигне 8 милиарда долара... В Брюксел по същото време баронеса Аштън умуваше за принципите на общата външна политика и инструктираше новите посланици на ЕС в близки и далечни страни. 
 Китайците купиха половин Гърция, а също и части от финансовата система на Испания, Италия и Португалия, каза телевизионен коментатор на Би Би Си и се опита да обясни защо Пекин атакува периферията на Европа. В Рим китайският премиер подписа договори на стойност от 2,5 млрд. долара. Впечатлява съвместният проект за 800 милиона долара за изграждането на слънчева електроцентрала в южната част на Италия. Според италиански медии продължават преговорите за строителство на пристанище, високоскоростна железница, летище и магистрали с финансиране от Китай, както и споразумение с Китайската банка за развитие за инвестиции в италианския дребен бизнес.
През последните години Китай се превърна в най-големият купувач на държавни облигации от страните - членки на ЕС, които са изпаднали в дългова криза, и почти незабележимо настани свои фирми в най-отслабените звена на ЕС. Така се случи наскоро с Испания, чиито ръководители се надяват Пекин да увеличи дела на испанските облигации в инвестиционния си портфейл. Само през юли Китай е изкупил испански държавни ценни книжа за 400 милиона евро.
ЕС все още не е задължнял на Китай, както са САЩ. Но не в това е проблемът. Тревожното е, че  Европа няма обща търговско-икономическа политика по отношение на световната работилница, която остава сякаш незасегната от глобалната криза. В Брюксел китайският премиер постигна това, за което беше дошъл - съгласие страната му да внася в ЕС високотехнологични стоки. Заедно с това отвори за китайските инвеститори още по-широки пространства в Южна Европа и умножи пробойните в ЕС.

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ