14 Юли 2020вторник19:06 ч.

Близо 72% от африканците гледат на Китай благосклонно, много от тях разглеждат икономическата траектория на Китай през последните две десетилетия като пример за следване

ГЕОПОЛИТИКА

Китай и САЩ се сблъскват в Африка

На Черния континент харесват повече Пекинския пред Вашингтонския консенсус

/ брой: 129

автор:Елиана Иванова

visibility 2018

От първия Форум за сътрудничество с Африка през 2000 г. Китай направи системни усилия за разширяване на политиката си на "мека сила" на африканския континент. Разширяването на търговията и инвестициите на Китай с континента и разпространението на управляваните от Китай инфраструктурни проекти отразяват по-оптимистичен поглед към бъдещето на Африка. Много африкански държави възприемат икономическата ангажираност на Китай в техните страни като прагматична и в съответствие с техните приоритети. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Африка, а Африка е основният източник на внос за Китай, вторият най-голям отвъд морски пазар за строителни проекти и четвъртата най-голяма инвестиционна дестинация. Развитието на икономиката и търговията между Китай и Африка подобри поминъка на хората и разнообразието на икономическото развитие в африканските страни, осигури силна подкрепа за социално-икономическото развитие на Китай 

и допринесе за насърчаване на сътрудничеството Юг-Юг 

Във връзка с нарастващото китайско присъствие на Черния континент през май 2004 г. Джошуа Рамо въвежда термина Пекински консенсус. Той съдържа три теореми: 1) моделът на развитие на Китай се основава на иновациите; 2) китайският модел счита устойчивото развитие и равенството за основни приоритети; 3) КНР ще се стреми към самоопределяне във външната политика. 

От появата си на бял свят Пекинският консенсус започва да се разглежда като противотежест на доминиращия до този момент Вашингтонски консенсус. Той води началото си след 1989 г. и негов създател е икономистът Джон Уилямсън. Възприемайки идеалите на свободния пазарен капитализъм, който включва отворена търговска политика, приватизация и дерегулация, Вашингтонският консенсус осигури рецепта за развитие в Третия свят. Последната световна финансова и икономическа криза подкопа надеждността на неолибералната програма за икономическо развитие и растеж. Докато американските и европейските икономики драстично се свиха, нововъзникващите икономики на Изток пострадаха относително по-малко от икономическия срив. В този смисъл възходът на Китай в политически и икономически смисъл е смайващ и с невероятна скорост изтласка азиатския гигант до втора икономическа сила в света след САЩ. 

Традиционно Китай възприема себе си като развиваща се страна и затова във външната си политика залага на укрепване на отношенията си с развиващите се страни. Особено привлекателни партньори са африканските държави на юг от Сахара. Рязкото нарастване на китайските потребности от петрол, свързани с бурния икономически ръст на страната, обяснява провежданата днес от Пекин изключително активна геополитика в Африка. Освен енергийни ресурси и петрол около 84% от износа на държавите от Суб-Сахарска Африка се реализира от желязо, платина, диаманти, мед, газ, хром, дървен материал. Днес Африка е компонент от стратегията на Китай за култивиране на политическа подкрепа, за укрепване на претенциите му за Тайван в рамките на политиката за "Един Китай" и за гарантиране на търговските му интереси.

  Ресурсните потенциали на Африка са привлекателни не само за Китай. Те се явяват важно звено за ресурсната и енергийната сигурност на държавите от Западна Европа и САЩ. Ето защо икономическото разгръщане на КНР автоматично доведе до активизирането на западния свят и най-вече на САЩ на Черния континент. В условията на икономическата война, която Доналд Тръмп поведе срещу Китай в края на 2018 г., е налице и съперничеството за Африка. Според някои журналисти и изследователи дори можем да говорим за 

нова Студена война 

между САЩ и Китай на територията на Черния континент. На 13 декември 2018 г. съветникът по сигурността на САЩ Джон Болтън обявява "Нова стратегия за Африка". В документа се посочват трите основни направления, по които ще гравитират интересите на САЩ в региона, а именно: 1) засилване на търговията и търговските връзки на САЩ с държавите от региона с взаимни ползи за двете страни; 2) противопоставяне на заплахата от радикален ислямски тероризъм и насилствени конфликти; 3) гаранция, че средствата за помощ ще се използват ефективно. 

От документа става още ясно, че задълбочаването и развитието на икономическите връзки със страните от Африка ще се разглеждат като тясно свързани с жизненоважни интереси на националната сигурност на САЩ. "Китай и Русия бързо разширяват финансовото и политическото си влияние в Африка. Те целенасочено и агресивно насочват своите инвестиции в региона, за да спечелят конкурентно предимство пред Съединените щати", се казва още в "Новата стратегия за Африка". 

Между 18 и 21 юни 2019 г. се проведе 12-ата среща на върха "САЩ - Африка" по въпросите на бизнеса в столицата на Мозамбик - Мапуто. На нея присъстваха 11 африкански държавни глави и повече от 1000 бизнес експерти и международни инвеститори. Срещата на върха е платформа за участие на африканския и американския частен сектор и представители на правителствата в ключови сектори, включително агробизнес, енергетика, здравеопазване, инфраструктура, улесняване на търговията, ИКТ и финанси.

Преди това, на 5 септември 2018 г., Пекин организира среща на Форума за сътрудничество между Китай и Африка, където бе обсъден и приет новият 3-годишен план (2019-2021) за китайските инвестиции в африканските държави и направленията на тяхното партньорство. В декларацията от 5 септември 2018 г. се казва, че Африка 

ще заема важно място в инициативата "Един пояс, един път"

В нея се посочва, че "Китай ще предостави заеми от концесионен характер, експортна кредитна линия и застраховка за експортни кредити на африканските страни, ще направи кредитите сравнително по-изгодни, ще създаде нови модели на финансиране и ще подобри условията на кредита за подкрепа на сътрудничеството между Китай и Африка за изграждането на инфраструктурата, развитието на енергетиката и ресурсите, селското стопанство, производството и цялостното развитие на Африка. Китай ще отпусне 20 млрд. долара кредитни линии и ще подкрепи създаването на специален фонд за финансиране на развитието в размер на 10 млрд. долара." Освен това двете страни ще работят усилено за разширяване на индустриалните си капацитети и за преследване на повече икономически и търговски възможности.

Коя е основната линия, която гарантира успеха на Китай в Африка? На първо място, КНР третира като равни своите африкански партньори и полага големи усилия, за да ухажва държавните глави на страните от Черния континент. Второ, финансовата помощ и опрощаването на дълговете на редица страни от Африка се прави деликатно и уважително по начин, който не кара тези държави да се чувстват все едно приемат подаяния. Трето, финансовата помощ заедно с инвестициите и бизнес начинанията се реализират "по приятелски", без оглед на политическите режим и система в съответната страна реципиент. 

Критиките към Китай по отношения на неговата икономическа дипломация се засилват. САЩ подозират, че Китай води политика на "дългова дипломация", като чрез мащабните си инвестиционни инструменти вкарва в капан държавите от Африка. Друга форма на осъждане на поведението на Поднебесната империя е толерирането и поддържането на отношения с режими, които не са демократични. Страните от западния свят имат правилото да подпомагат и да търгуват с други държави, при условие че се повиши нивото на демократизация на обществото и се спазват човешките права. Все по-разпространена хипотеза е тази за "новия колонизатор" на Африка в лицето на Китай. Истината е, че въпреки някои негативни ефекти от увеличаващото се присъствие на Китай в Африка 72% от африканците гледат на Китай благосклонно, като много от тях разглеждат икономическата траектория на Китай през последните две десетилетия като пример за следване.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 348

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2243

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ