28 Октомври 2021четвъртък05:47 ч.

Една от най-важните характеристики на инициативата е разнообразието на участниците

Киното пак влиза в класните стаи

Стотици деца и възрастни от над 16 държави участват в кампанията през цялата учебна година

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 79

Инициативата "Кино в училище" ще се проведе през септември за седма поредна година. Целта на идеолозите на проявата от "Арте урбана колектив" е да се внедри седмото изкуство в образователната система и през неговия обектив да запознае младите зрители с филмите.
Мащабите на кампанията този път са още по-големи: със 7 нови филма, които ще бъдат на разположение на учителите; 3 нови целогодишни киноклуба, съчетаващи прожекции и практически ателиета в София, Велико Търново и Ловеч, и новата програма "Моето място в киното" - с фокус върху жените-режисьори.
"Кино в училище" включва няколко напълно безплатни програми и възможности, които се предоставят на учители, читалищни дейци, библиотекари и организатори на младежки киноклубове след предварително записване и разговор с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да разпространява европейското кино сред широк кръг младежи на възраст от 6 до 19 години на Стария континент. CinEd предоставя колекция от 15 пълнометражни филма и 4 програми от късометражни, представящи игрално, документално, експериментално кино от 15 държави. Между тях са първите филми от историята на киното, класиките "Лудият Пиеро" (реж. Жан-Люк Годар, с участието на Жан-Пол Белмондо), "Първият учебен ден" (реж. Жак Розие), "Духът на кошера" (реж. Виктор Ерисе) и др. От българска страна представителите са "Подслон" (реж. Драго Шолев), както и най-новото попълнение в колекцията, което съвсем скоро ще бъде на платформата - "Жалейка" (на реж. Елица Петкова).
Важна част от програмата са предложенията за педагогически дейности, които показват как конкретно да се развие и задълбочи работата с младите преди и след прожекция. Провеждат се и обучения, които въвеждат учителите в използваната кинопедагогика и избраните филми; към тях има голям интерес и от създаването на проекта през 2015 г. 4840 учители и културни медиатори са се запознали с програмата.
Друга програма от инициативата "Кино в училище" 2021/2022 е практически ориентираната програма "Киното, сто години младост", създадена през 1995 г. от Френската национална филмотека, благодарение на която групи от млади хора на възраст между 6 и 18 години по целия свят участват в уникално кинематографично изживяване. Днес програмата достига до международна мрежа от културни партньори, стотици деца и възрастни от над 16 държави взимат участие в нея през цялата учебна година.

 

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ