30 Юли 2021петък23:44 ч.

КЕВР се оправда за цената на водата

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 825

Цените на ВиК услугите се определят по наредба от 2016 г., приета от правителството и разработена от Световната банка върху основата на най-добрите международни практики и до момента няма постъпили искания от страна на екоминистерството за промяната на този модел. Това се казва в становище на Комисията за енергийно и водно регулиране, разпратено по повод изявлението на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, че сегашният начин за образуване на цените на водата стимулира загубите. Личев обясни, че ВиК дружествата имат интерес от течовете, защото разходите им се разпределят върху реално доставената вода и колкото по-малко е тя, толкова са по-високи цените им. Той дори заяви, че КЕВР е най-вредното нещо за водния сектор, и изрази надежда да се стигне до нов ценови модел.
В отговор регулаторът твърди, че при подготовката на наредбата за ценообразуването на ВиК услугите преди пет години са били взети под внимание всички становища, но екоминистерството е нямало забележки. Комисията също така отбелязва, че нормативната уредба на България в тази област е изцяло съобразена с европейските практики. По повод коментара на Личев, че водните дружества начисляват на клиентите си ДДС върху плащаната от операторите такса за водоползване от 2 ст. на куб. м и така годишно "открадват" 11 млн. лв., регулаторът посочва, че определяните от него цени са без ДДС. "Към момента държавата не е определила различен размер на този данък за ВиК услугите. ВиК операторите, както и всички други доставчици на стоки и услуги следва да начисляват ДДС в крайните цени за потребителите и да внасят този данък в държавния бюджет. В този процес КЕВР няма никакво участие", твърдят от КЕВР.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ