01 Октомври 2020четвъртък11:03 ч.

Образи от древността I, диптих, 1982, НГ

Палитра

Керамиката за Здравко Манолов е и призвание, и път

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 756

Изложба с произведения на Здравко Манолов (1920-2010) под наслов "Керамиката - неподвластна на времето" е подредена до 5 април в Музея на социалистическото изкуство към Националната галерия в София, ул. "Лъчезар Станчев" 7. Творбите са собственост на Националната галерия и на наследниците, научи ДУМА от д-р Дочка Кисьова и Ирена Димова, кураторки на експозицията. По техните думи керамиката за него е и призвание, и път - творчески и житейски. Привързан към изконните ценности на българина, към вечното битие на идеи и вярвания, кодирани в символи и знаци, той създава произведения, в които талант и вдъхновение се преплитат.

Здравко Манолов е роден на 1 януари 1920 в с. Мокреш, окръг Монтана. Завършва специалност керамика в Художествената академия в София при проф. Стоян Райнов. Първата му самостоятелна изява през 1957 г. му носи голям успех. Манолов е и научен сътрудник в секция "Приложни изкуства" в  Института за изобразителни изкуства към БАН, секретар на секция "Приложни изкуства" и зам.-председател на Творческия фонд на СБХ, преподавател по керамика в Художествената академия в Дамаск, Сирия.

През 1971 г. свързва живота си с художничката Евгения Рачева-Манолова-Ерма и в съавторство двамата създават много творби. Повече от 30 години след 1958-а Здравко Манолов участва във всички общи и национални изложби на декоративно-приложните изкуства у нас, в международни експозиции, конкурси и биеналета на керамиката. Произведенията му са притежание на Националната галерия и галерии в страната. Удостоен е със званието "Заслужил художник", носител е на висши държавни отличия, награждаван е от СБХ и от Комитета за култура.

Здравко Манолов е един от създателите на Националната галерия за декоративно-приложни изкуства (1976), неин първи и дългогодишен директор до 1991 г. Той прави и невъзможното галерията да получи собствена сграда, което се случва през 1986 г. За съжаление в сферата на пожеланията остава изграждането на експозиционни зали и всичко необходимо за нормално функциониране на този уникален за страната музей с достойна за всяка подобна световна институция колекция, посочват кураторките на изложбата.

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 186

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 102

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 299

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 211

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 191

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ