03 Декември 2022събота03:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Позиция

КЕЛ РЕЗИЛ!

/ брой: 70

автор:Денчо Владимиров

visibility 1861

България е една от държавите по света, която се слави и като франкофонска. Тук френски език се говори още от нашите възрожденци, на френски Ботев успешно общува с капитана на кораба "Радецки", на този език той поздравява възторжено и Френската комуна... Тогава английски език в България са говорили само дипломатите в ориенталската ни страна, а може би и конете.
После в продължение на повече от век в българските училища и по селата дори се изучава всенародно учебен предмет - "френски език."
Но ето че от много години вече масовото училищно изучаване на френския език в страната ни е с прогноза за отмиране поради новата революционна политика на държавата в сферата на образованието. "Се фини", свърши се, както се казва, с френския школски език.
Този извод са си направили след многогодишно терзание възпитанички на Пловдивския университет, които напразно с години търсят работа по специалността си - Френска филология, в Пловдив и в региона. Дали не е време да я закрият вече тази специалност в университетите? Що държавни пари продължават да се харчат за катедри, професори, доценти, асистенти, преподаватели, кабинети...
Оказва се, че след историческата закуска на господин Франсоа Митеран с български дисиденти в началото на нежната революция, още при франкофона президент Желю Желев френският език безпардонно и поголовно започва да се натирва от българските училища като учебен предмет и на негово място монополно се настани английският език - езикът свещен на новата Обетована земя отвъд Голямата вода.
 Пуснете си някое от трите национални радиа, включително и БНР, денонощно от него се вият песньовки на английски език; американски и афроамерикански парчета, натъпкани с жаргон, се редуват до безкрайност. По тях ще познаете, че сте влезли в България, ако идвате "отвън". Навред по градовете и селата, де що са останали в тая страна, има цяла галактика от фирмени табели и билбордове на английски език; в дискотеките гърми денонощна шумотевица на английски; в ръцете на българчетата денонощно са милиони смартфони с клавиатури с английски буквички; детските градини   ехтят волно от англоезични песнички като "Мери си има малко агънце" и прочие.
 Вижда се, САЩ продължават активно да  работят за времето, когато ще бъдат нещо като пълновластни стопани на обезлюдената по индиански терк територия на днешна България, в която, естествено, основният език ще бъде... ха, познайте кой?! А населението на тази обезбългаряваща се  територия само след още три десетилетия в преобладаващата си част ще бъде според някои статистики основно... ромско. Май не сте изненадани, нали? Както е посочил в един свой доклад пред евродепутатите комисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан: "...нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България, и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещото население на тази територия ще бъде настроено проамерикански и ще защитава техните интереси на Балканите". Цитатът е от документалната книга "България умира тихо" (2017), автор Христо Казашки.
Така че вече е съвсем ясно защо така яко натискат янките за тоталното нашествие на английския език в България - като се започне от детските градини и училищата, общообразователни, специални и всякакви, та до вузовете. Защото янките открито смятат по техните петилетни планове да "акостират на тази територия " и да я цивилизоват и нея. Опит имат достатъчен вече в цивилизоване на народи и континенти.
И затова и френският език, който само допреди три десетилетия се изучаваше в българските училища масово, ще е излишен. За руския език да не говорим - той пък вече от четвърт век е натирен от българските училища почти като ... комунистически. Та нали на този език са говорили Ленин, Сталин, продължава да го говори недалновидно и Путин. Как да позволиш на невинните български деца да говорят и учат руски, поглеж станали едно по едно болшевики! И оттам - коварни отровители на невинни британски шпиони!
Французкият език е прогонен от школата ни под благосклонния и безхаберен поглед на Министерството на образованието, на което отдавна му е ясно наредено, изглежда, кой ще е езикът, на който трябва да се говори след време на обезбългарената територия на днешна България.
 И в крайна сметка се оказва, че фактически в държавните вузове от години се произвеждат хиляди безработни - учители и други специалисти по френски език, щом за тях няма работа ни в училищата, ни във фирмите - навсякъде в молбите за работа се изисква да посочиш на първо място владееш ли, българино, английски език.
 През башибозушкия преход на България се нагледахме на какво ли не варварско прочистване и изхвърляне на автори класици от учебниците и учебните програми на българските училища. Но да изхвърлиш безнаказано и изучавани с десетилетия  световни чужди езици като френския и руския, това  може да се квалифицира само по един начин на приблизителен френски език:
"О, кел мон резил!"

 
 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 586

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 696

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 602

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ