22 Септември 2021сряда21:17 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Позиция

Кажи ми кой ти е приятел

САЩ и скалъпвани от тях коалиции удрят светските държави в Близкия изток и покровителстват тези, дето убиват с камъни за прелюбодейство

/ брой: 74

автор:Константин Иванов

visibility 1701

Самолетът се приземява на летището в Джеда. От сградата, която е може би на половин километър, се спускат на юруш мъже. След тях, забулени в дългите си черни роби, ситнят жени. Запъхтени, потни - навън е 41 градуса. Мъжете нахлуват в самолета и бързо заемат ключови места на крайните седалки. Жените пристигат, влизат и вече става ясна стратегията: мъжете охраняват редовете, та да няма чуждо (мъжко) присъствие в съседство със забулените им половинки.
Началото на 80-те години на миналия век е, но оттогава нещата не са се променили кой знае колко при най-близките приятели и съюзници на Съединените щати в Близкия изток - саудитците. Пардон, както съобщиха медиите неотдавна, светът бе разтърсен като от земетресение, когато "динамичният" млад саудитски крал Салман (същият, с когото Бойко тресе саби неотдавна) издаде закон, разрешаващ на жените да шофират. Вече чакаме динамичният да забрани и претрепването с камъни на прелюбодейците.
По същото време, в началото на 80-те, в Дамаск можех да избирам вечер дали да ида в извисяващия се върху кула ресторант, от който се откриваше панорама върху целия град, или да си пия арака на шоуто с хубавиците в "Крейзи хорс". Ами как да не ги бомбардираш тези безсрамници!
В края на 80-те пък си пиех бирата с моите иракски колеги на остров на река Тигър. Е, официално не бе разрешено, затова бирата се сервира в металически канчета, та може да мине за айран или шербет. Административната област Багдад, включваща столицата и околните селища с общо 6 400 000 жители, беше обект на повечето нападения на коалицията, предвождана от САЩ. Ще пият бира в канчета, хитреците му ниедни!
Автобусна спирка на "Джеймс Баучър" в София. Едрият представителен мъж ме пита с какво да се придвижи до хотел "Хемус", обяснявам му и, понеже явно е от Изтока, го изпращам с традиционното "массалями". Реакцията е неочаквана: презрително през рамото: "Не съм арабин, персиец съм". Сприятелихме се, дори веднъж пихме бира. С особено самочувствие са персийците, наричани днес иранци. И май има защо: Персия е държава от VI в. пр.н.е. (а не на 200 години като някои други). Господствала е над района, докато Александър Велики я сломява през 331 г. пр.н.е. Не успя обаче Саддам Хюсеин да сломи Иран в 8-годишната война между 1980 и 1988 г. Въпреки американската военна подкрепа. Да, тогава във Вашингтон брояха Саддам за приятел. Но на Вашингтон "достлукът му е на коляното" - изправи ли се и приятелството пада. Така са казвали нашите предци по адрес на турския поробител.
И какво излиза? САЩ и всякакви скалъпвани от тях коалиции удрят светските държави в Близкия изток - Ирак, Сирия, също и Либия. И са приятели, покровителстват тези, дето в ХХ век убиват с камъни за прелюбодейство. Враг е и Иран, защото не е изтрит споменът от злощастна военна операция за освобождаване на 444 американски заложници в Техеран, която закопа надеждите на Джими Картър за втори президентски мандат. А имат и гордото самочувствие: "Аз съм персиец, почти трихилядолетна е историята ни".
Асад използвал химическо оръжие срещу бунтовниците в Гута. Не вярвате? Ами стотици пъти повтаряните кадри по телевизиите в света с кофата вода, с която поливат поразено от химическата атака дете? Филмчето е продукция на световно известната "Метро голдуин "бели каски". Същите тези "бели каски", които се финансират от USAID, приятелските им отношения с "Ан Нусра" и други производни на "Ал Кайда", не се и криеха, а при инциденти като този в Гута не допускат по никакъв начин представители на Червения кръст и Червения полумесец. Имали споменатите организации от 1994 г. свои постоянни представители и наблюдатели в ООН, три пъти били лауреати на Нобелова награда за мир. Правилно, как "белите каски" да допускат такива навлеци, дето ще вземат да подложат на съмнение кинопродукцията с кофата с водата, излята върху "жертвата" на Асад!
В началото писах за спринта на саудитските мъже към самолета. За мен това беше междинно кацане на път за Аден, тогава столица на Южен Йемен. Невероятна жега, отвеждат ме за интервю с президента, стада много дребни козички нещо "пасат" по асфалта. Оказва се, че на асфалта по-лесно, отколкото в околните пясъци, се откриват семенцата от дърветата. Една позната от нашия "Ню Отани" масажистка работеше в местен петзвезден хотел. Сега и хотелът сигурно го няма, а козичките, като морските свинчета на Скрипалови, вероятно са мъртви - дали от глад, или отровени, не се знае. Защото приятелите на Вашингтон от Саудитска Арабия участват активно във войната срещу местното население хути, и в тази война саудитците използват бойни отровни вещества. Някак неудобно е за това да се тръби, да се нанасят удари върху инсталациите, които произвеждат тези бойни отровни газове, защото те комай са внос от Съединените щати. Откъде да знаеш, в Аден няма представители на "Метро голдуин "бели каски", та да снимат филми с лееща се вода от кофите.

 

Емил Хърсев: Инфлацията стигна своя пик

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ