25 Май 2020понеделник09:19 ч.

Интервю

Катя Георгиева: Ямбол се нуждае от отворено и прозрачно управление

Каузата ми е да върнем младите в града, категоричнa е кандидатката на БСП за кмет

/ брой: 179

автор:Павлета Давидова

visibility 2134

КАТЯ ГЕОРГИЕВА е родена в Ямбол през 1972 г. Завършва политехническа гимназия в родния си град и ветеринарна медицина в Стара Загора. Притежава допълнителна квалификация по финансов мениджмънт. В момента е производствен директор във фирма за мебели в Ямбол. От 2003 г. е член на БСП. Оглавява общинската организация на социалистическата партия близо две години. Председател на групата общински съветници от БСП. Семейна, с две деца.

- Г-жо Георгиева, какво ви накара да приемете номинация за кмет и какво искате да промените в общината?

- Номинацията e голяма отговорност. Искам да оправдая надеждите за по-добро управление, съобразено с желанието и нуждите на гражданите, да поема ангажимент към всички хора, за които Ямбол е бъдеще. Вярвам, че мога да предложа по-добри идеи и решения за развитието на града ни. Ямбол се нуждае от нови възможности за развитие, от нова енергия и нов подход към решаване на проблемите. Необходима е смяна на порочния модел на управление на ГЕРБ, който облагодетелства малцина за сметка на интересите на гражданите. 

Най-важната промяна, от която се нуждае Ямбол, е в центъра на управлението да се постави човекът. През последните 12 г. беше нарушен диалогът с гражданите.

Личната ми кауза като кандидат за кмет е да върнем младите в Ямбол. Осъзнавам колко труден е този процес и колко невъзможно изглежда, но с целенасочена и активна политика към младите негативната тенденция може да се обърне. Разработили сме специална програма, имаме какво да им предложим и вярваме, че ще го оценят.

- На последните евроизбори БСП постигна изключително добри резултати в Ямболско, каква е целта ви на местния вот?

- Приемаме го като шанс за Ямбол. Целта ни е да спечелим изборите за кмет и да имаме най-голямата група съветници, но не просто за да вземем властта, а за да осъществим добрите идеи за развитието на града ни. Нашата предизборна програма дава решения на проблемите, посочени в многобройните ни срещи с гражданите. Убедени сме, че тя отговаря на техните нужди. 

- Преди време констатирахте пред ДУМА, че кметът Георги Славов държи съветниците си "на каишка". Каква ще бъде вашата управленска визия и от кого очаквате подкрепа?

- Ценя експертността и вярвам, че успешната работа се дължи на обединяването на можещите и на професионалистите, а не на налагането на еднолични решения. От ключово значение е да върнем чувствителността на общинското ръководство към проблемите на гражданите. 12 години общината беше недостъпна за тях, а кметът нямаше приемен ден. Управлението трябва да бъде отворено и прозрачно. За мен е важно в Ямбол да има силен граждански контрол на всички нива - при взимането на решенията и върху дейността на администрацията. Вярвам, че смисълът на работата на кмета и на администрацията е да служи на гражданите. 

За да бъде катализирана истинската промяна, от каквато се нуждае Ямбол, са необходими съмишленици, затова разчитам на ямболци, защото имаме обща цел - градът ни да е по-удобен за живеене, по-чист и проспериращ. 

- Едно от неизпълнените обещания на ГЕРБ е свързано с болницата в Ямбол, има ли начин въпросът да бъде решен?

- Въпреки обещаните 27 млн. лв. от премиера Бойко Борисов, обществената поръчка за довършването на новия болничен комплекс в Ямбол е прекратена, защото единственият участник е дал оферта с близо 10 млн. лв. повече от прогнозната стойност. Надяваме се обществената поръчка да бъде обявена отново. Болницата е с 85,13% държавно участие, а общината има само 11,02% от капитала и не може да влияе при взимането на решения. В същата сграда по проект ще се изгражда Спешен център за 482 хил. лв. Надяваме се, че държавата няма да загуби милиони евросредства по проекта за спешната помощ в цялата страна заради една недостроена болнична сграда. Проблемът на ямболското здравеопазване не е само болничната сграда, а най-вече медицинският персонал. Общината беше оставила болницата да се справя сама с недостига на кадри и се стигна до временно прекратяване на ражданията заради липса на неонатолог. Необходимо е общината да поеме отговорност за кадрово укрепване на медицинските специалисти в Ямбол. Това може да стане с подпомагане обучението по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предлагане на общински жилища или други облекчения за млади медици. 

- Кои са приоритетните цели, които левицата в Ямбол си е поставила за цел при спечелване на изборите?

- Ускорено икономическо развитие и увеличаване на доходите е една от основните ни цели. В Ямбол безработицата е само 2,7%, но работещите нямат усещането за перспектива заради липса на успешна реализация и достойно заплащане. Предвиждаме насърчаване на високотехнологични производства, които да осигуряват добре платени работни места. Конкурентната среда ще доведе до повишаване на доходите. Общината ще предложи данъчни облекчения, бързо обслужване и съдействие на инвеститорите, а не административни пречки.

Другите ни основни цели са ямболските ученици отново да бъдат сред най-образованите в страната и подобряване на средата на живот в жилищните комплекси. За реализиране на всяка от тези цели предлагаме на нашите съграждани конкретни решения.

- Освен ямболския вариант на културен чек, който БСП прилага в общината, има ли други мерки, с които смятате да подпомогнете младите хора в района?

- Както подчертах, подготвили сме специална програма за задържане на младите хора и за привличане на млади специалисти, които да създават семейства в Ямбол и да гарантират неговото бъдеще на развиващ се областен център.

Предвиждаме създаване на фонд "Млади специалисти", който ще се финансира от общината и с дарения от бизнеса. Работещи млади хора до 30 г. с минимално средно образование и брутна заплата до 900 лв. ще могат да кандидатстват за получаване на 50 лв. чист месечен доход от фонда. Първоначално това ще се осигури за 100 души, но броят може и да се увеличи. Фондът ще осигурява и стипендии на студенти с условието да се завърнат да работят в Ямбол или ще ги подпомага плащането на таксите им за обучение.

Предвиждаме и осигуряване на общински ведомствени жилища на млади специалисти, създаване на преференциални условия за насърчаване на бизнеса на млади хора.

Планираме и създаване на стимулиращи условия за отглеждане на деца в Ямбол - безплатна детска кухня и безплатни ясли, еднократна общинска помощ при раждане на второ или трето дете на двама осигурени родители и на майки студентки.

- Като общински съветник, заедно с колегите си от БСП, неколкократно се опитвахте да спрете мнозинството да тегли нови заеми. Не се ли опасявате от "лошото наследство" и как смятате да се справите с него?

- Гражданите научиха за намерението на общината да тегли 17,6 млн. лв. облигационен дълг благодарение на нашите искания за местен референдум и провеждане на подписка за свикването му. И при двете искания за теглене на заема съветниците от БСП бяхме категорични, че това може да стане само след съгласието на гражданите, защото те ще го плащат. Кметът спря поемането на дълга и го отложи за след изборите. На този етап заемът не е изтеглен, но неистовите усилия на сегашния кмет да запази властовите си позиции в общината навяват на мисълта, че има какво да крие. ГЕРБ даде оценка за работата му, като не го номинира за четвърти мандат...

Аз съм човек на диалога, за мен най-важно е уважението - към правилата и към всички хора. Ще водя позитивна кампания, която предлага решения. Ще разчитам на прекия контакт с ямболци - очи в очи да чуят моите идеи и да поискат да ги подкрепят. Надявам се в очертаващата се ожесточена предизборна надпревара да не забравим, че изборите са възможност за гражданите да изберат по-добрия модел на управление.

Вярвам в силата на всеки, вярвам в мъдростта на ямболци, вярвам в правилността на техния избор и разчитам на тяхната подкрепа, защото заедно сме водени от обичта си към Ямбол и искаме най-доброто за нашия град.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ