02 Август 2021понеделник05:02 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Кацаров: Има сериозни дупки в статистиката за КОВИД

автор:Дума

visibility 47


Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности.  
С тези тревожни данни започна отчета си за един месец работа служебният здравен министър Стойчо Кацаров.
Той изнесе информация за всички проверки, назначени от ведомството през последния месец и техните резултати, както и за свършеното от служебния кабинет като реформи и нови наредби.
Кацаров съобщи за сериозни пропуски в статистиката за КОВИД от началото на епидемията.     Медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС, отбеляза министърът.
Извършваме кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет от преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса, разясни той.
Страната ни нямаше досега единен протокол за поведение при заразяване с КОВИД-19, което също е сред причините за високата смъртност, смята служебният министър.
Създадена е работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с КОВИД. Основата на протокола вече е готова и ще бъде публикуван до края на месец юни.
Служебният министър е редактирал частта за здравеопазването в Плана за възстановяване и устойчивост. Във варианта на предишния кабинет повече от половината средства бяха насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности.
В изключително кратките срокове, които остават за внасянето на плана в ЕК, написахме изцяло нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването.
Вместо поставяне на стиропор, фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии, подчерта Стойчо Кацаров.
Стартира процедура по изграждане на система за спешна помощ с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата ще се финансира от Плана за възстановяване и развитие.
Кацаров разкри и първите резултати от наредена от него проверка за начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за  периода на извънредната епидемична обстановка. Предварителните резултати сочат, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чуждестранни фирми. Липсват съгласувателни подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с изисквания към закупуваните продукти. Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за сключване на договори с конкретни фирми, след което същите са сключвани отново без необходимите съгласувателни процедури.
В резултат на това, част от закупените респиратори и лекарства, като някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната), са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без гаранция за употреба. Проверката продължава.
Сегашното правителство е поставено пред свършен факт  - без бюджетни средства за заплащане на работещите на първа линия в РЗИ, спешна помощ и лечебните заведения, добави Кацаров. Разработили сме няколко варианта на промяна в методиката за заплащане на лекарите, които действително са на първа линия. Конкретният модел ще бъде приложен след съгласуване с БЛС и НЗОК, подчерта министърът.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ