05 Март 2024вторник13:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Като 100-тима Паганини

Знаменитият посланик на унгарската култура - Будапещенският симфоничен оркестър "100 цигански цигулки", ще свири в зала 1 на НДК

/ брой: 50

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1041

Знаменитият симфоничен оркестър на Будапеща "100 унгарски цигански цигулки" ще изнесе грандиозен концерт на 13 май от 20 ч. в зала 1 на НДК. Дългочаканите виртуози, чийто камерен състав от 25 музиканти преди 6 години в зала "България" подсказа за какъв уникален спектакъл ще става въпрос, най-сетне са вписали страната ни в листа на своите гастроли. Това стана ясно на пресконференция в Унгарския културен институт с участието на Шандор "Буфо" Риго - цигулар, президент и артистичен директор на състава, чиято програма е запълнена до месец май 2012 г. Изявата им в България е организирана във връзка с Унгарското председателство на ЕС и Дните на унгарската култура у нас, които предстоят през май т.г.
Смятам оркестъра за истински посланик на унгарската култура и убедителен посредник в общуването ни с други народи, каза посланик Юдит Ланг, която също участва в срещата с журналисти. По нейните думи запазването на културното многообразие е сред приоритетите на Унгарското председателство и "100 цигански цигулки" е един ярък пример в това отношение, тъй като е носител на европейските ценности. Музикантите ще гостуват у нас по покана на "Арт БГ" със съдействието на унгарското посолство и Националния дворец на културата.Генералният директор на НДК Христо Друмев отбеляза, че от години "се целят" в този световноизвестен състав и се радва, че тъкмо в годината на 30-годишния юбилей на двореца те ще бъдат част от специалната програма на Салона на изкуствата, която се открива по традиция на 11 май - Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Първата проява е сборен фолклорен концерт от всички български ансамбли за народна музика. На 12 май цигуларят Васко Василев ще свири със своя оркестър, а на 13 май унгарските музиканти ще станат част от големите културни празници в НДК.
Билетите за концерта на "100 цигански цигулки" вече се продават на касата на НДК и в мрежата на "Ивентим" на цени от 30 до 60 лв., има и ВИП места от 80 до 100 лв., поясни Петър Харалампиев, управител на "Арт БГ". А Чаба Панкотай, управител на "Ивентим", съобщи и новината от последния час: една от най-успешните и дълго съществуващи унгарски рок групи - "Омега" (създадена през 1962 г.), също е потвърдила, че ще гостува в България.
За мен е огромна радост, че можем да бъдем част от проявите в Дните на унгарската култура, заяви Шандор Риго. Хората, които ще похарчат известна сума за билети, със сигурност ще изживеят голяма наслада. Нашият оркестър със своята спонтанност и виртуозност винаги се стреми да доставя радост на публиката и да я забавлява, допълни виртуозният цигулар. Самият той от 20 години е член на оркестъра, основан през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството цигански музиканти, които отишли да изпратят своя колега в последния му път, започнали да свирят след траурната церемония и буквално изумили присъстващите с уникалното си звучене. Така спонтанно възниква будапещенският симфоничен оркестър "100 цигански цигулки".
Оттогава съставът се радва на неспирни овации и топло посрещане в световноизвестни концертни зали и фестивали по целия свят - в Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция и, разбира се, в родната Унгария.
Ласло Берки, диригент на Държавния унгарски ансамбъл, ръководи оркестъра "100 цигански цигулки" до трагичната си кончина през декември 2007 г. Изключително харизматична личност, той оставя забележителен отпечатък върху развитието на оркестъра и успява да привлече най-добрите унгарски музиканти.
Оркестърът се състои от 140 души, обикновено 120-125 са винаги на разположение, останалите имат различни участия. А числото 100 в заглавието е някак символично, звучи  внушително, като 100 форинта например, с усмивка обясни Шандор Риго. 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 двойни баса, 9 кларнета и т.н. са инструментите, които се разполагат на сцената - всеки път преди концерти си мисля каква внушителна гледка представляваме, сподели г-н Риго и добави - а ще видите какво става, като засвирим... В ансамбъла има и няколко красиви жени. Когато при нас дойде желаещ да свири в оркестъра, проверяваме теоретичната и практическата му подготовка и ако е добър, го приемаме. Не сме расисти - приобщаваме добрите изпълнители, независимо от произхода им, имаме двама унгарци, трима евреи и... българската връзка: съпругата на един от музикантите е българка, допълни с усмивка артистичният директор на състава. При цигулките е много важна възрастта на инструментите и как се поддържат, докато цимбалите, както и кларнетите са по-нови, подменихме и контрабасите, тъй като бяха доста пострадали в резултат на многобройните пътувания по света, обясни г-н Риго.
Всяка проява на оркестъра предизвиква несравним ефект върху публиката - блестящ в пъстри традиционни костюми, оркестърът поразява със своята земна, натурална енергия. Светкавичните импровизации в ритъм, цвят и стил могат да бъдат моментално почувствани - инстинктивното усещане за унисон и богати хармонии са вродени умения на музикантите от оркестъра "100 цигански цигулки". Всичко това показва колко отдълбоко извира тяхната музикалност - човек остава с впечатлението, че пред него свирят 100-тима Паганини. Това отбелязва единодушно критиката. Телевизия Арт е заснела филм-портрет за оркестъра, представен по френската и германската телевизия с голям успех. Създаден е и филм за участието на "100 цигански цигулки" в гала вечерта за Червения кръст в Монте Карло.
Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григораш Динику, така и класически композиции от Брамс, Бизе, Хачатурян, Сарасате, Щраус... Музикантите свирят на сцената без партитури и изпълняват произведенията по памет. Но не защото са "слухари" - всичко се заучава предварително по нотните листове много добре, за да може на сцената да се освободят от статиката и да свирят максимално всеотдайно и емоционално, в жив контакт помежду си и с публиката от първата до последната минута на спектакъла. Концертни издания на ансамбъла на CD и DVD ще се продават по време на концерта в София.
Традицията постоянно се поддържа жива, както и сериозни грижи се полагат за приемствеността в оркестъра, за подготовката на млади музиканти, които един ден ще продължат славата на "100 цигански цигулки". Затова към формацията е създадено музикално ателие, в което младите таланти имат възможност да свирят заедно с по-възрастните и опитни оркестранти - което е най-добрата школа да се научат и да се упражняват, смята Шандор Риго. Много от младите, които са посещавали ателието, вече са станали част от състава. Създадена е и младежка секция към оркестъра, която изнася самостоятелни концерти.
В детството, когато започвахме да свирим на 3-4-годишна възраст, нас ни учеха по един метод, който се осланяше на слуха, т.нар. обучение на ръка - припомня си Шандор Риго. Учителят изпълнява произведението и след това посочва на детето с кои пръстчета да го изсвири. След това продължавахме обучението си в музикално училище. Този метод бе възприет от японците и стана известен по света като Метода на Ямаха, и до днес дава много добри резултати, каза цигуларят.
В репертоара на концерта на 13 май ще звучат познати и любими творби на двама много популярни композитори, които са градили свои произведения върху разработки на стара унгарска циганска музика - Брамс и Лист (2011-а е обявена за година на Ференц Лист). Сарасате е включен с неговите разработки на цигански песни, а Щраус - с увертюрата към "Цигански барон". Солист в изпълнението на валса "Титания" от Бела Радич ще бъде синът на Шандор Риго - Давид Риго. Една моя детска мечта се изпълни, когато набрах смелост, след като поех оркестъра, и научихме валса от Бала на цветята от балета "Лешникотрошачката" на Чайковски, сподели г-н Риго.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ