27 Януари 2023петък20:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Пътешествия

Каталония живее с бъдещето

Цялата средиземноморска ивица е непрекъснат низ от курортни селища, по която са построени хиляди хотели и заведения

/ брой: 250

автор:Йордан Василев

visibility 1565

Каталония е една от испанските провинции,  разположена на Средиземно море. На север граничи с Франция, а на юг свършва след устието на река Ебро. Главен град е Барселона, който е забележителен със своята архитектура. Несъмнено на първо място е Саграда Фамилия - внушителен комплекс от осем огромни кули и пристройки към тях. От началото на създаването си и досега той е в напрекъснат строеж и разширяване. Има предание, че когато се завърши, градът ще бъде сполетян от голяма беда, а даже може и да загине. Затова Саграда Фамилия непрекъснато се достроява. Даже се рушат някои елементи, за да се изграждат отново и така Барселона да пребъде във вечността. 

За да се посетят и опознаят

забележителностите на столицата на Каталония, макар и повърхностно, са необходими поне два месеца. Само градината на Гауди (архитект, живял до 30-те години на миналия век и нелепо загинал, блъснат от трамвай, който бил прокаран по негов проект) може да се обикаля поне три дни и пак едва ли ще се достигне до всички нейни кътчета. В нея има впечатляващи сгради, тераси, площади, пътеки, които преминават под изкуствено създадени каменни сводове или природни образования, пищна растителност и какво ли още не. В къщата на Виценс може да се прекара цял ден и пак да останат непосетени кътчета.
Аквариумът и водният парк са супер атракции. Разглеждането на стадиона Ноу Камп отнема близо 3 часа. Към него има музей на футболния клуб, в който присъства и Христо Стоичков. Само че там не го наричат "Камата", а "Мамата" (сигурно се сещате защо). Не успях да присъствам на корида. Каталония е една от провинциите, където това представление вече е забранено поради хуманни съображения към биковете. Стадионът ще се превръща в музей, но още се умува какъв да бъде той. Но пък отидох на пристанището, което е направо огромно. Видях многопалубни лайнери, които всеки ден се отправят на круизи по Средиземно море и Атлантика.Каталония не е само Барселона

На 50 км на юг се намира Гарагона. През XVI в. на близкия остров се настаняват пирати, които често нападат и ограбват местните жители. Хората се самоорганизират, построяват крепостна стена, въоръжват се с пушки и топове, и спират пиратските набези. Една трета от жителите на Гарагона и досега живеят в камени къщи, построени преди 500 г., но с променен интериор, иначе външният им вид е автентично запазен.
Посетих и мeмориала на Черната мадона. Той се намира сред страховити скали, а пътят до него се вие над главозамайващи пропасти. До самия връх е прокарана зъбчата железница, която се изкачва и спуска по 60 градуса наклон. Иска се доста смелост да се пътува с нея.
Голяма атракция е танцът фламенко. На него водещите изпълнители правят по над 140 стъпки в минута (рекордът е 186).
Днешна Каталония живее главно поради изключително развития туризъм. Цялата средиземноморска ивица е непрекъснат низ от курортни селища, по която са построени хиляди хотели и заведения. Въпреки огромният им брой, те са целогоднишно напълно заети, а резервациите за тях се правят с месеци напред. Главният туристичеки поток е от Германия, но той се допълва и от цяла Европа. На гостите се предлага пълен онклузив, който за една седмица струва средно 460 евро, вкючително самолетен билет и застраховки. На обяд и вечеря за двама души се полага бутилка бяло или червено испанско вино. Та, като споменах дионисиевата напитка, си спомних за едно преживяване. Моите домакини ме отведоха в  нещо като българска винарна. На входа ни дадоха по една малка пластмасова чашка, побираща 50 мл. След това се озовахме в огромна зала с множество грамадни бъчви. Всеки може да си пълни чашката от тях колкото си иска пъти. На щандове се предлагат и безплатни мезета - различни видове испански колбаси. Такава аванта не бях виждал - пих и ядох до насита. От кумова срама си купих 1 литър вино и парче колбас.

Иначе традиционният туризъм

, в който се включва нощувка и храна, върви с пълна сила и се прави всичко възможно гостите да останат задоволени, за да дойдат отново. Поради това се полагат големи грижи за обслужвнето им, което предполага и многоброен персонал. Затова винаги има недостиг от работна сила. На много от хотелите и заведенията са окачени обяви, че се търсят работници, предимно нискоквалифицирани - камериери, чистачи, обслужващи заведенията за хранене. По-голямата част от изпълняващите тези дейности не са испанци, а африканци, араби, китайци, индуси, хора от Източна Европа, включително българи. Но най-ниската заплата е 800 евро с безплатна квартира и храна.
В Калела се запознах с едно българско девойче на 22 години, което следва в Холандия. Владее английски, испански, холандски и руски език и през лятото работи като екскурзовод. Включи ме гратис в една украинска група за пътуване до Андора, което продължи 13 часа - отиване и връщане, а иначе работният й ден е средно 10 часа с 2 дни почивка на всеки 10. Затова получава 2200 евро на месец с безплатна храна и квартира. Въпреки изключителната си натовареност, се е заела със съпътстващи дейности. Тя организира почивката на футболиистите от "Барселона" в хотел "Ла Плаза" в Малела. Показа ми го на снимка. На външен вид нищо забележително. Но на всеки футболист се предоставя огромен апартамент с малък басейн. Цената за един ден е 5000 евро, за което тя получава комисиона 50 евро. Организира различни развлечения за футболистите, за което също й се заплаща. Въобще добре работещо момиче, но в положителния смисъл на думата.


Каталонците искат своя държава

От новините научавам, че каталонците искат да се обособят като самостоятелна държава. Аргументът им е, че сравнително малката провинция създава 16 на сто от БВП на Испания, а населението й е само 7 процента от населението на страната. Въпреки това жителите й са поставени под угрозата да понесат тежестите на кризата и поради това да им се орежат доходите, социалните придобивки и да се увеличат данъчните им тежести. На 250-хиляден митинг в Барселона каталонците се обявиха за създаване на самостоятелна държава. Поради съществуването на този проблем, Испания е сред страните, които не са признали Косово. Каталонците са убедени, че рано или късно на картата на Европа ще се появи тяхната държава. Още от сега те имат свое знаме, химн и герб. А иначе туристическата индустрия  работи на пълни обороти.


Барселона- изглед от града


Пред пеещите фонтани в Барселона


Таргоса


Мемориалът на "Черната Мадона"
Снимки - авторът

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ