29 Септември 2020вторник21:10 ч.

Пътешествия

Каталония живее с бъдещето

Цялата средиземноморска ивица е непрекъснат низ от курортни селища, по която са построени хиляди хотели и заведения

/ брой: 250

автор:Йордан Василев

visibility 1390

Каталония е една от испанските провинции,  разположена на Средиземно море. На север граничи с Франция, а на юг свършва след устието на река Ебро. Главен град е Барселона, който е забележителен със своята архитектура. Несъмнено на първо място е Саграда Фамилия - внушителен комплекс от осем огромни кули и пристройки към тях. От началото на създаването си и досега той е в напрекъснат строеж и разширяване. Има предание, че когато се завърши, градът ще бъде сполетян от голяма беда, а даже може и да загине. Затова Саграда Фамилия непрекъснато се достроява. Даже се рушат някои елементи, за да се изграждат отново и така Барселона да пребъде във вечността. 

За да се посетят и опознаят

забележителностите на столицата на Каталония, макар и повърхностно, са необходими поне два месеца. Само градината на Гауди (архитект, живял до 30-те години на миналия век и нелепо загинал, блъснат от трамвай, който бил прокаран по негов проект) може да се обикаля поне три дни и пак едва ли ще се достигне до всички нейни кътчета. В нея има впечатляващи сгради, тераси, площади, пътеки, които преминават под изкуствено създадени каменни сводове или природни образования, пищна растителност и какво ли още не. В къщата на Виценс може да се прекара цял ден и пак да останат непосетени кътчета.
Аквариумът и водният парк са супер атракции. Разглеждането на стадиона Ноу Камп отнема близо 3 часа. Към него има музей на футболния клуб, в който присъства и Христо Стоичков. Само че там не го наричат "Камата", а "Мамата" (сигурно се сещате защо). Не успях да присъствам на корида. Каталония е една от провинциите, където това представление вече е забранено поради хуманни съображения към биковете. Стадионът ще се превръща в музей, но още се умува какъв да бъде той. Но пък отидох на пристанището, което е направо огромно. Видях многопалубни лайнери, които всеки ден се отправят на круизи по Средиземно море и Атлантика.Каталония не е само Барселона

На 50 км на юг се намира Гарагона. През XVI в. на близкия остров се настаняват пирати, които често нападат и ограбват местните жители. Хората се самоорганизират, построяват крепостна стена, въоръжват се с пушки и топове, и спират пиратските набези. Една трета от жителите на Гарагона и досега живеят в камени къщи, построени преди 500 г., но с променен интериор, иначе външният им вид е автентично запазен.
Посетих и мeмориала на Черната мадона. Той се намира сред страховити скали, а пътят до него се вие над главозамайващи пропасти. До самия връх е прокарана зъбчата железница, която се изкачва и спуска по 60 градуса наклон. Иска се доста смелост да се пътува с нея.
Голяма атракция е танцът фламенко. На него водещите изпълнители правят по над 140 стъпки в минута (рекордът е 186).
Днешна Каталония живее главно поради изключително развития туризъм. Цялата средиземноморска ивица е непрекъснат низ от курортни селища, по която са построени хиляди хотели и заведения. Въпреки огромният им брой, те са целогоднишно напълно заети, а резервациите за тях се правят с месеци напред. Главният туристичеки поток е от Германия, но той се допълва и от цяла Европа. На гостите се предлага пълен онклузив, който за една седмица струва средно 460 евро, вкючително самолетен билет и застраховки. На обяд и вечеря за двама души се полага бутилка бяло или червено испанско вино. Та, като споменах дионисиевата напитка, си спомних за едно преживяване. Моите домакини ме отведоха в  нещо като българска винарна. На входа ни дадоха по една малка пластмасова чашка, побираща 50 мл. След това се озовахме в огромна зала с множество грамадни бъчви. Всеки може да си пълни чашката от тях колкото си иска пъти. На щандове се предлагат и безплатни мезета - различни видове испански колбаси. Такава аванта не бях виждал - пих и ядох до насита. От кумова срама си купих 1 литър вино и парче колбас.

Иначе традиционният туризъм

, в който се включва нощувка и храна, върви с пълна сила и се прави всичко възможно гостите да останат задоволени, за да дойдат отново. Поради това се полагат големи грижи за обслужвнето им, което предполага и многоброен персонал. Затова винаги има недостиг от работна сила. На много от хотелите и заведенията са окачени обяви, че се търсят работници, предимно нискоквалифицирани - камериери, чистачи, обслужващи заведенията за хранене. По-голямата част от изпълняващите тези дейности не са испанци, а африканци, араби, китайци, индуси, хора от Източна Европа, включително българи. Но най-ниската заплата е 800 евро с безплатна квартира и храна.
В Калела се запознах с едно българско девойче на 22 години, което следва в Холандия. Владее английски, испански, холандски и руски език и през лятото работи като екскурзовод. Включи ме гратис в една украинска група за пътуване до Андора, което продължи 13 часа - отиване и връщане, а иначе работният й ден е средно 10 часа с 2 дни почивка на всеки 10. Затова получава 2200 евро на месец с безплатна храна и квартира. Въпреки изключителната си натовареност, се е заела със съпътстващи дейности. Тя организира почивката на футболиистите от "Барселона" в хотел "Ла Плаза" в Малела. Показа ми го на снимка. На външен вид нищо забележително. Но на всеки футболист се предоставя огромен апартамент с малък басейн. Цената за един ден е 5000 евро, за което тя получава комисиона 50 евро. Организира различни развлечения за футболистите, за което също й се заплаща. Въобще добре работещо момиче, но в положителния смисъл на думата.


Каталонците искат своя държава

От новините научавам, че каталонците искат да се обособят като самостоятелна държава. Аргументът им е, че сравнително малката провинция създава 16 на сто от БВП на Испания, а населението й е само 7 процента от населението на страната. Въпреки това жителите й са поставени под угрозата да понесат тежестите на кризата и поради това да им се орежат доходите, социалните придобивки и да се увеличат данъчните им тежести. На 250-хиляден митинг в Барселона каталонците се обявиха за създаване на самостоятелна държава. Поради съществуването на този проблем, Испания е сред страните, които не са признали Косово. Каталонците са убедени, че рано или късно на картата на Европа ще се появи тяхната държава. Още от сега те имат свое знаме, химн и герб. А иначе туристическата индустрия  работи на пълни обороти.


Барселона- изглед от града


Пред пеещите фонтани в Барселона


Таргоса


Мемориалът на "Черната Мадона"
Снимки - авторът

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ