05 Август 2021четвъртък09:12 ч.

Къщата на Гео Милев в Стара Загора става общинска

/ брой: 210

автор:Христо Христов

visibility 1806

Домът, където е прекарал детските си години в Стара Загора поетът-антифашист Гео Милев, ще бъде предоставен на общината, съобщиха от областната администрация. От ведомството на министър Вежди Рашидов "дали благословията си" имотът да се управлява от губернатора, а той преценил, че може да го прехвърли на местната власт.
Къщата и дворът на книжаря Мильо Касабов са дарени на държавата през 50-те години на миналия век от дъщерята на Гео Леда Милева. През 1953 г. там се разкрива музейна сбирка, където се съхраняват над 3000 оригинални експоната (вещи, документи, ръкописи, фотоси), свързани с живота и творчеството на поета. От община Стара Загора на два пъти са правили постъпки имотът да бъде прехвърлен на нея за стопанисване и поддръжка, установила проверка в масивите. И двата пъти е получаван отказ с неясни мотиви. В същото време не е бил съставен акт за държавна собственост, независимо че обектът е записан като паметник на културата от национално значение през 1998 г. На практика това означава, че къщата и дворът до момента са... ничии. Това създава проблеми при поддръжката, тъй като няма как да бъде законово финансиран дори козметичен ремонт. Къщата и залата за конференции се нуждаят от ремонт, за целта вече са осигурени 52 000 лв. от местния бюджет, коментира зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя изрази надежда, че в скоро време ще бъде решен и проблемът със собствеността на родния дом на поета Николай Лилиев.

В двора на къщата е препогребан бащата на Гео Милев, книжарят Мильо Касабов. Няколко месеца преди да почине Леда Милева постави там китка цвете
Снимка Личен архив

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ