28 Юли 2021сряда01:24 ч.

Бюджетната комисия прие идеите на Валери Симеонов, но не е ясно какво ще се случи, след като финансовото министерство явно има друг план за хазарта

Каша във властта заради хазарта

Валери Симеонов и Владислав Горанов с противоречащи си предложения за регламентиране на таксите за лотарията

/ брой: 16

автор:Ростислава Иванова

visibility 2444

Разнопосочни сигнали за бъдещето на хазарта даде властта в един ден. Финансовото министерство предлага законови изменения, с които регламентира по-ниските такси за организаторите на лотарии. Така министър Владислав Горанов се опитва да узакони по-малките плащания, заради което е проверяван и атакуван в последните дни Васил Божков. В проекта се предвижда Комисията по хазарта да стане държавна агенция към финансовото министерство.

В същото време Бойко Борисов нареди да се задвижи проектът на Валери Симеонов, който предвижда одържавяване на лотариите. ГЕРБ щели да подкрепят проекта, само ако има гаранции, че хазартът ще е само държавна дейност. В законопроекта на Горанов обаче няма забрана на лотарийните игри, организирани от частници.

Предвижда се държавната такса да бъде 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Изключение се прави за онлайн залозите, където и в момента разликата се облага, но с 20%. По този начин министерството на Владислав Горанов на практика узаконява казуса, в който влезе покрай конфронтацията си с Васил Божков. Предвижда се повишаване на годишните вноски за социално отговорно поведение, като те ще започнат да се събират вместо от всеки организатор, за всеки отделен лиценз. Предлага се още Държавната комисия по хазарта да премине към МФ като Национална агенция по хазарт. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане до 22 февруари.

"Промените са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на сегашния регулатор и целят преодоляването им чрез мерки за повишаване ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането в хазарта. С премахването на комисията като колегиален орган и замяната й с едноличен, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, ще се осигури бързина в производствата на държавния орган и персонализиране на отговорността", мотивира се Горанов.

В сряда спецпрокуратурата влезе в Комисията по хазарта по разследване, че с нейно съдействие частните лотарии на Васил Божков са ощетили държавата с невнесени поне 210 млн. лв. такси за 5 години. От агенцията съобщиха вчера, че несъбраните вземания от частните хазартни игри са "значително по-голяма сума" от посочените 210 млн. лв.

На правителственото заседание вчера Бойко Борисов отрече обвиненията на Божков, че се опитва да му вземе бизнеса. Думите за одържавяване и национализация са дълбоко неверни, но когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а не го правят, се взима лицензът и нищо друго, настоя премиерът. "Създава се много грешно впечатление с умисъл или от незнание, но в публичното пространство вървят странни заключения. На бюрото си имам доклад на АДФИ, адресиран до финансовия министър и главния прокурор, който касае разликите в плащане на такси за стотици милиони. Има много фирми, но тъй като прокуратурата вече е направила изземвания, няма да коментирам имена. Ако докладът е верен, ще имат проблем много хора", закани се Борисов. 

 В изказването си в МС Борисов нареди на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова да задейства законопроекта на Валери Симеонов. Проектът обаче е с коренно различна насоченост от предложението на МФ и предвижда лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор. С него той иска вид национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата. На заседанието на комисията бе обявено, че са постъпили положителни становища от няколко министерства, включително и на финансите.

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепят проекта, само ако има пълни гаранции, че хазартът оттук нататък ще е само държавна дейност. Парадоксално, но в законопроекта на Владислав Горанов няма забранителни текстове за организиране на лотарийни игри от частници.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ