27 Януари 2023петък20:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Ръководителите на Деветоюнския преврат в дома на Иван Русев (по-късна възстановка). От ляво надясно: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски.

На фокус

Кървава страница от българската история

Навършват се 99 години от деветоюнския преврат

/ брой: 110

автор:Евгений Белий

visibility 40

Евгений Белий,  председател на БАС


Навършиха се 99 години от една от най-черните и повратни дати в новата българска история. На 9 юни 1923 година България осъмва в оковите на един режим, нямащ нищо общо с волята на народа. По същество това е началото на гражданска война, която продължава прекалено дълго и струва много на българския народ. Следващите няколко дни са белязани с кръвта на хиляди земеделци и невинни българи. Пред безмълвния поглед на монарха, призван да пази държавността, тя бива погазена грубо и безпрецедентно. С неговото мълчаливо одобрение части от войската, паравоенни формирования и групи безчинстват из страната, преследват и избиват законно избраното правителство и неговия министър-председател Александър Стамболийски.
За броени дни всички постижения на следосвобожденската българска демокрация са пометени и на нейно място настъпва диктатурата. Рухва илюзията, че промяната в България е възможна. Девети юни 1923 година слага края на може би най-интензивния период на развитие в България. За броени години преди това страната преодолява разрушителните последствия от Първата световна война, от репарациите и националната катастрофа и се изправя на крака, за да направи някои от най-смелите и успешни реформи в новата ни история.
Пътят от злополучния Ньойски договор, който историята отрежда на Стамболийски да подпише, до възстановяването на славата на златния български лев е осеян с много труд и смели реформи в икономиката, земеделието, образованието. България се превръща във водеща икономическа сила на Балканите и в една от най-бързо развиващите се страни в Европа. Същевременно за първи път просвещението се превръща от политически лозунг в целенасочена практика на правителството

Земеделското управление

се опитва да сложи край на станалото традиционно противопоставяне на леви и десни, на фили и фоби, да промени дневния ред на страната, като избере пътя на свободната икономика, социалната справедливост и солидарност, онова, което десетилетия по-късно в Европа ще започнат да наричат социална пазарна икономика. Най-после в България управляват не монархът и изкуствено създаденият елит, а истинските представители на народа и властта се ползва с доверието и подкрепата на огромно мнозинство. Това дава енергия и перспектива на правителството за модернизация на страната, която дори изпреварва времето си. Същевременно земеделското правителство намира сили да изправи пред правосъдието виновниците за националната катастрофа на България. За първи път в историята ни се търси отговорност на онези самозабравили се политици, които по задкулисен и престъпен начин се разпореждат със съдбините на нацията. За съжаление целият този уникален политически експеримент е прекъснат с държавен преврат, а България се връща далеч назад в своето политическо развитие.
Девети юни 1923 година слага началото на острото противопоставяне, на погазването на Конституцията, на политическия произвол и на беззаконието, което в следващите десетилетия ще струва живота на хиляди почтени българи, дръзнали да се занимават с политика и да отстояват своето виждане за бъдещето на свободна България.
Тази дата слага началото и на единодействието на свободомислещите хора от различни политически течения срещу онова уродливо явление, което само десетилетие по-късно ще смаже Европа

под ботуша на фашизма

За първи път в новата ни история политическата омраза, противопоставянето и произволът вземат връх над институциите на държавата. Това не е единственият преврат в следосвобожденската история на страната, но за първи път той е белязан с кръвта на хиляди невинни граждани. Зверски убит е не само земеделецът министър-председател Александър Стамболийски, не само стотици земеделци - негови сподвижници, тръгнали да бранят крехката българска демокрация. Жертва на този преврат е самата демокрация, политическият морал и устоите на новата българска политическа класа. Девети юни 1923 година дава началото на политическата поквара, на подмяната на волята на народа, на цинизма, който преследва българската политика десетилетия след това и става идеология на много следващи режими.
Добре би било днес, в дните между 9 и 14 юни, когато е физическото убийство на министър-председателя Стамболийски, да се запитаме дали сме надживели тези последици. Дали съвременната ни демокрация е достатъчно стабилна и имунизирана срещу тази поквара, дали сме научили урока от пропилените десетилетия и пропуснатите възможности. Само така бихме могли да продължим напред, да пренесем политическия дебат в сферата на идеите, полезни за развитието на страната и просперитета на народа.
Колкото до Александър Стамболийски, неговото послание е много просто и е написано със собствената му кръв на стената в къщата му в Славовица. Добре би било историците, които днес се опитват да пренапишат историята на деветоюнския преврат, да постоят пред тази глинена стена, изцапана с кръвта на 40-ия министър-председател на България. Малко преди да издъхне, той успява да изпише една дата, която се превръща в символ и раздел в българската история. Оттогава започва летоброенето на омразата и продължава вече прекалено дълго. Време е преди да изтече този век на разрухата, да започнем едно ново летоброене, това на съзиданието, така, както с енергията на целия български народ се опитваше да го прави Александър Стамболийски.


Какво всъщност се случва?

Александър СтамболийскиВ ранната утрин на 9 юни генерал Лазаров и Дамян Велчев повеждат метежниците от Военното училище и гарнизона на София и завземат всички стратегически точки на столицата. Арестувани са земеделски министри и 700 оранжеви гвардейци. В резултат на преврата е образувано ново правителство начело с Александър Цанков. В Славовица, Пазарджишко, където се намира Стамболийски, се събират стотици въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик. Комунистите от града обаче отхвърлят предложението на министър-председателя за съвместни действия срещу местния гарнизон. Стамболийски не издава заповед за нападение, понеже му е ясно, че силите са неравни, а надеждата за подчинение на местния гарнизон на вече бившия министър-председател не се осъществява.
За да не се превърне обсадата на Пазарджик в кървав погром, Стамболийски разпорежда на 11 юни селяните да се разпръснат. Самият той в продължение на три дни се крие от село в село. На 14 юни в село Голак, откъдето е жена му, е заловен и зверски умъртвен с ножове от активисти на ВМРО. Дори стените на помещението, където е клан, са били в кръв. Самият Стамболийски с последни сили е написал на стената с кръв датата на гибелта си.
Основни сили в подготовката и извършване на преврата са Военният съюз и Народният сговор, които организират около себе си почти всички недоволни сили от режима на БЗНС. ВМРО активно сътрудничи на Цанков срещу левицата, като премахва Райко Даскалов и други земеделски водачи.
В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново - начело с Aлександър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолства, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.
Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите, и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание).

.

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ