07 Март 2021неделя15:05 ч.

Картинните светове на Александър Капричев

Изложба по повод 65-годишнината от рождението на варненския художник бе открита в столичен арт салон

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1427

"Цветни партитури за картинни светове" е озаглавена изложбата по повод 65 години от рождението на художника Александър Капричев. Тя може да се види в галерия "Средец" при Министерството на културата, научи ДУМА от ведомството.
Александър Капричев (1945-2008) остави голямо по обем и значимост творчество, включващо живописни платна, акварели, графики, рисунки и проекти за монументални творби, стенопис, гоблени, както и текстове с размисли за живота и изкуството. Неговите творби, намиращи се в България и във Великобритания, са доказателство за неоспоримия му талант, отбелязват организаторите.
В зала "Средец" са представени 40 творби на Капричев. Експозицията е замислена като хронологичен екскурс в цялостното творчество на автора. Това са неговите първи произведения след завършването на Художествената академия в София и стига до зрелия му период и последвалото му заминаване в Англия (1997-2006).
Експозицията е комплектувана от произведения, които са останали в ателието му в бившата фабрика "Вулкан" до неговото разрушаване, обясняват инициаторите.
Назовах изложбата на Александър Капричев "Цветни партитури за картинни светове", защото впечатлението от живописните му платна отвъд формалното отношение към цвят и форма е, че са нещо повече от абстракция. Посланието в тях е закодирано в названието, в символиката на знаците, формите и цветовете. Голяма част от картините са свързани с музиката и носят названия като "Пролетно тайнство", "Хорал по Хендел", " Концерт", "Космогония по Пендерецки", "Соната", "Лято" по А. Вивилади и пр., отбелязва изкуствоведката Пламена Димитрова.
Александър Капричев е роден през 1945 г. във Варна. Завършил е стенопис в НХА в София в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. Работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика "Вулкан" във Варна. В периода 1999-2006 г. живее и работи във Великобритания. След това се завръща в родния си град с нови творчески планове и с намерениe да организира голяма изложба, която обаче остава неосъществена поради внезапната му кончина.
Александър Капричев или Капри, както го наричаха съучениците му, се интересуваше само от рисуване и тетрадките му бяха превърнати в скицници. Сам се записа в курсовете по рисуване и графика на братя Райкови и след 3-годишната военна служба реши да кандидатства в Художествената академия... Следеше филмовото изкуство, имаше афинитет към творчеството на Фелини, Саура, Уди Алън. Партия шах го разтоварваше и зареждаше, спомня си съпругата Милица Капричева. Тя добавя, че шумни изяви е нямал, но е имал живот, слят с изкуството. Свят емоционален и пространствен, граден с годините и отразяващ мисленето и моженето на един съвременен творец.
Изложбата на Александър Капричев ще продължи до 17 септември в салона на бул. "Александър Стамболийски" 17. 

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ