02 Юни 2024неделя07:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Карло Петрини гостува у нас

Създателят на движението "Slow Food" представя книгата си "Хубаво, чисто, справедливо" в София и Пловдив

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 68

През 1986 г. Карло Петрини и няколко негови приятели заедно приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е вид протест срещу отварянето на първия "МакДоналдс" в Италия. И от него се заражда движението "Slow Food" - организация, която днес включва 100 000 членове от 150 държави.
Една от основните идеи на "Slow Food" е, че всеки трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда, без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедливо произведена, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната.
Културата на хранене по света се е развивала благодарение на работата и посвещението най-вече на милиони хора, които са работили, за да създават добрата местна храна, да я консервират, да й придават вкус. И през вековете кухнята е станала силна и днес тя е богатство и културно наследство на всеки народ - също като архитектурните паметници, езика, музиката. Една от най-важните цели на "Slow Food" е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.
Книгата "Хубаво, чисто, справедливо" е публикувана за първи път през 2005 г., когато движението "Slow Food" започва своя най-амбициозен проект "Terra Madre" ("Майка Земя") - среща на хранителни общности от цял свят, борещи се за защита на земеделието, риболова и животновъдството от устойчив тип, за опазване на вкуса и хранителното биоразнообразие. Тази първа среща събира хиляди селяни и дребни производители, нуждаещи се от свой глас в света в защита на достойнството си. Сред тях е и делегация от България. След срещата движението "Slow Food" покълва и на българска земя.
Срещите с Карло Петрини и книгата му са днес от 19 ч. във Виваком арт хол в София и утре от 18.30 ч. в Студио 1 на Радио Пловдив, научи ДУМА от българските му издатели "Жанет 45".

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 818

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 769

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 791

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 770

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ