18 Юни 2024вторник20:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Милко БАГДАСАРОВ:

Кърджалийската организация на БСП има лице, достойно за уважение

Оценката за едно управление се дава не заради това какво си казал, колко думи си изприказвал и колко души си опетнил, а за нещата, които си сторил за хората, категоричен е членът на Националния съвет на БСП

/ брой: 188

автор:Лилия Томова

visibility 2232

Милко БАГДАСАРОВ е роден в Пловдив на 21 октомври 1957 г. Завършил е математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има и магистратура по икономика от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Живее и работи в Кърджали, председател е на Общинския съвет и е член на Националния съвет на БСП. Женен е, има двама сина.

- Как живеете в Кърджали, г-н Багдасаров, какво ви тревожи? По-важно е, разбира се, какво ви радва?
- Сега, през летния сезон, ме тревожи най-много жегата. Хем се шегувам, хем не съвсем... А иначе и лично мен, и хората около мен ни радва, че и в тези горещини успяхме да намерим реализация чрез дейността, която изпълняваме на обществени начала. Аз например, като председател на комисията по плажен волейбол, в управителния съвет на федерацията, успях да направя, заедно с другите организатори, много хубави турнири, да реализираме нещо специално, и това ме радва. Основно внимание обръщаме на децата. Даже още следващата седмица предстоят две балканиади и аз поех отговорността с по-малките, тези до 20 години, да отидем до Гърция, да заведем на състезанието нашите национални двойки, в които участват предимно деца от Кърджали.
- Ще ви питам нещо, на което знам, ще отговорите и пълно, и честно. Днес, като я няма тройната коалиция, как се разбирате в Кърджали БСП и ДПС, има ли напрежение? И между политическите формации, но и между хората...
- Като политически формации - да, разбира се, при нас, в Кърджали, винаги е имало напрежение. Сега в момента БСП, както образно се изразихме на последните си заседания на общинските съвети и на конференцията, е като боксова круша между ГЕРБ и ДПС. Двете - на местно равнище, ГЕРБ - на национално равнище. А е лошо, че в крайна сметка всяка партия "пази територията си" и управляващите на местно и на национално равнище го правят пък за сметка точно на нас, на БСП. Лошо е още и това, че при липсата на всякакъв кадрови ресурс, на хора, които да са подготвени и да влязат в управлението, ние в момента даже не можем чисто професионално да даваме дори своето мнение. Като че ли има отказ от изслушване, какво да говорим за вземането под внимание на професионалното мнение на хора, били дълги години в управлението и направили много за Кърджали.
- Защо се случва това?
- Може би това е "новата емблема" на управляващите тук - на местно равнище. Те ревниво пазят териториите си, без да мислят, че в крайна сметка оценката за едно управление се дава не заради това какво си казал, колко думи си изприказвал и колко души си опетнил с тези свои думи. Оценката се дава за това, което е сторено, а ние, бесепариатът, мога да го кажа спокойно и уверено, се гордеем като партия с това, което направихме за Кърджали в последните години. Това ни дава самочувствието, когато правим равносметка за нашето управление, че сме работили според изискванията на времето.
- Чувала съм, и съвсем неведнаж, да твърдите, че "по места има синхрон между ГЕРБ и ДПС". А анти ДПС говоренето от страна на управляващите става все по-силно като че ли... Как е, има ли съюзяване между двете формации по места, гласуват ли в общинския съвет например заедно?
- На много места в Кърджалийска област и усещаме това, и го виждаме. Но това не е нормално при положение, че местната власт се държи сто процента от Движението за права и свободи. Иначе си е нормално тук-таме да се търси подобен синхрон. Видяхме и на други места в страната, в Габрово например, при последните избори, че има подкрепа, поддръжка между ГЕРБ и ДПС за една или друга кауза. А това са взе знаци, които в някаква степен ни притесняват. Още повече, че голямата наша надежда в сегашните условия е да се промени изборното законодателство. Знаете, че през годините много пъти сме давали предложения, дори и когато ние управлявахме, макар тогава да бяха на друго равнище - чисто ситуативно, политическите взаимоотношения между ДПС и БСП - като между участници в общо управление в тройна коалиция. Но наистина мисля, че има възможност и че трябва да се промени изборното законодателство, да се прекъсне този "изборен туризъм". Но не виждаме конкретни мерки, а само говорене... Да се надяваме, че все пак това ще се случи и ще опровергае опасенията, че има "твърд синхрон" между ГЕРБ и ДПС.
- А далече ли са ви местните избори, та да ви питам за тях? Ще търсите ли отново, което е ваша отдавнашна идея, гражданска и некомпрометирана кандидатура, която да е алтернатива за Кърджали, а и хората там да я, както се казва, припознаят?
- Не са далече изборите. Даже, честно казано, "тропат на вратата", и много усилено вече коментираме нашата позиция. Да ви кажа,  интересното е, че през годините като структура на Българската социалистическа партия винаги сме демонстрирали единство на Кърджалийската организация - и в областта, и в град Кърджали. И винаги сме били последователни по отношение на позицията ни към "местния монопол" на управление на ДПС. Днес продължаваме да разглеждаме местните избори като възможност да се потърси управление извън ДПС в рамките на Кърджали. Естествено е и да коментираме този въпрос, и да разговаряме по него с всички политически формации. За съжаление управляващите от ГЕРБ смятат, че могат да постигнат нещо без БСП, а БСП си е, всички, може би без ГЕРБ, го знаят, основната политическа сила извън ДПС в Кърджалийска област. Точно това ни кара по нов начин да гледаме на предстоящите местни избори. От много, от наистина много неща зависи какво точно ще се случи, но по принцип най-важното е хората как ще погледнат на нас. И може би ще се съобразим с желанието им "да се намери нещо извън ДПС".
- Например гражданска и некомпрометирана кандидатура.
- Кандидатурата може да е и гражданска, може да е и партийна. Трябва смело да покажем своето лице като партия, а и вече сме чували през годините различни оценки за нашето представяне, различни виждания. Изборите наистина не са далеч, мислим по формулата, по която ще решим да участваме.
- Какви гласове се чуват в местната партийна организация, г-н Багдасаров - по-скоро хвалебствия или по-скоро критики към сегашната опозиционна политика на БСП?
- Има го, както навсякъде предполагам, и едното, и другото. Но през последните месеци опозиционната воля и изяви на БСП нараснаха. Е, трябва да се отчете, че информацията, която получаваме за изявите в центъра, не е пълна, и това е нормално при сегашната ситуация и при тази цензура, която има в медиите. А хората от Кърджали - и членовете на партията, и нашите симпатизанти, все пак смятат, че може още да се направи. Но в същото време оценяват по достойнство и това, което вършат народните ни представители и националното ръководство днес.
- Като говорите за цензура в медиите, да ви попитам - и в местните издания ли има цензура?
- Тук е, както се казва, "по-друга ракията". "Картинката" е по-друга. Все пак в един град като Кърджали, в област, където хората добре се познават, като че ли не е възможно да се правят толкова много експерименти чрез медиите... Ние тук си знаем за какво става въпрос, така че говоря за националните медии и смело казвам за цензурата в тях.
- Колеги ви нарекоха - и по-отдавна, а и съвсем наскоро, "трън в петата на "Позитано". Така ли е? И ако да - защо е така? Т.е. това определение ядосва ли ви?
- Ами, ами, аз никога не съм бил "в устата на "Позитано". Даже напротив - твърдя, че се радвам на добро отношение от страна на ръководството на нашата партия. Това, че сме имали в определени моменти различни виждания по някои въпроси, е нормално. Пък и тези въпроси явно са били свързани с Кърджали и, честно казано, гледал съм винаги да отстоявам позицията на нашата партийна организация, на нашите членове, на нашите симпатизанти. Някои от хората в града се различават във вижданията си в някаква степен от политиката, която се води на централно равнище. За за това си има и основания, и причини. Но всичко е в рамките на нормалното, така че не мога да кажа, че е имало някакво специално отношение, особено  персонално. Но нашата организация, структурите ни, вярно е, винаги са имали свои позиции, които отстоявахме и ще отстояваме.
- Тоест, ако търсим "трън", това сте не вие, а организацията?
- Да, тя винаги "стои юнашки" зад своите виждания. Мисля, че кърджалийската организация има лице, достойно за уважение. И винаги сме оставали единни.
 
 

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 424

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 471

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 425

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ