21 Юни 2019петък02:31 ч.

Каръци

/ брой: 111

автор:Евгени Гаврилов

visibility 202

Не, не става дума за едноименния филм на Ивайло Христов, а за новите газови проекти. В рамките на няколко дни стартът на изграждането на българската част от "Турски поток" и на газовата връзка с Гърция удари на камък. Причината за "Турски поток" е жалба до КЗК на саудитския консорциум "Аркад" срещу решението на възложителя "Булгартрансгаз" да го декласира от спечелената надпревара. "Аркад" бе заменен  от конкурента си - обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). 

Премиерите на България и Гърция направиха и първа копка на строежа на газовата връзка между двете страни преди близо три седмици, но проектът реално не може да тръгне заради жалбата на фирмата "Топливо-2" срещу определението на КЗК за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби. По принцип подобни ходове с обжалванията са част от играта, но в нашия случай става дума по-скоро за некомпетентна и непоследователна енергийна политика. Преди време Румен Овчаров каза в Стара Загора, че секторът в момента се управлява от "ливади", и вероятно е прав. Защото, като нямаш достатъчното ниво на компетентност, а си сложен на поста от политкомисарите на ГЕРБ, най-лесно е да изпълняваш командите на Брюксел и на новия по-голям брат. Една от тях е: "Диверсификация на всяка цена" (разбирай, ограничаване на достъпа на руски природен газ до европейския пазар, включително и българския). Затова явно някой имаше излишни 50 млн. евро да ги зарови по дъното на р. Дунав, правейки газова връзка с Румъния, която бе отнесена от течението на реката. Тази тръба и в момента е суха, защото просто няма откъде да дойде сега горивото по нея. Сега ще се свързваме и с Комотини срещу 200 млн. лв., въпреки че има връзка с Гърция. При такава енергийна политика не е изключено догодина България да попадне в газова блокада. Тогава спират доставките през Украйна, а връзката със Сърбия няма да е готова заради забавянето на "Турски поток". Е, каръци. 

БСП спаси пощите в малките селища

автор:Юлия Кулинска

visibility 98

/ брой: 117

Една трета от жилищата са необитаеми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 117

Властта взе нов дълг за над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 117

Русия готова за диалог, колкото САЩ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 117

Иран се хвали със свален US-дрон

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 117

141 доживотни присъди заради опит за преврат

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 117

Умуват кой ще управлява ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 117

За един пробит лев

автор:Ина Михайлова

visibility 115

/ брой: 117

Един излишен конгрес

автор:Николай Шопов

visibility 188

/ брой: 117

Кандидати...за Гинес

автор:Лозан Такев

visibility 75

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ