22 Януари 2021петък18:44 ч.

Карат лекарите да връщат пари

Вицепрезидентът определи като цинизъм идеята на НЗОК

/ брой: 93

автор:Аида Паникян

visibility 1198

Здравната каса се гласи да прибере обратно парите, отпуснати на болници и зъболекари за преодоляване на извънредното положение, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет. Шефката на надзора Жени Начева казва, че отпускането на 85% от това, което болниците са отчели през януари и февруари, е било с идеята, че средствата ще бъдат възстановени. И БЛС, и Зъболекарският съюз са категорични, че не е ставало въпрос и не са се съгласявали за връщане на пари.

В социалните мрежи се появиха сигнали, че на медици от първа линия в Казанлък и Плевен е наредено да си перат престилките за еднократна употреба. 

Като цинизъм определи вицепрезидентът Илияна Йотова идеята лечебните заведения, ограничили дейността си заради КОВИД-19, да връщат отпуснатите им 85% от заработеното по-рано. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците, запита риторично вицепрезидентът.

"Няма да допуснем да бъдат връщани или удържани средства. Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение не е упоменато или договаряно "връщане на пари", категоричен е Българският лекарски съюз. От съсловната организация определиха като срамно и недопустимо подобен въпрос да стои на дневен ред в момент като този. "Нужно е БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но едно трябва да е ясно: в никакъв случай това не може да става с удръжки! БЛС не се е съгласявал и няма да се съгласи с подобно безумие!", категорични са лекарите.

И зъболекарите са категорични, че няма да връщат пари на НЗОК. "Никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и БЛС, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари", заяви председателят на УС на БЗС доц. д-р Николай Шарков. Зъболекарите бяха подпомогнати от властта с 4 млн. лева заради кризата.

Евентуалното връщане на пари е анонсирано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 27 април. От стенограмата става ясно, че председателят на надзора Жени Начева смята, че "който работи, ще получи 100% от изработената сума. Ние за реално отчетена и извършена дейност заплащаме 100% от извършената сума". Д-р Иван Кокалов й отговаря: "Но на този, който не работи, му даваме 85% от това, което е отчел януари и февруари", на което Начева уточнява: "Да, но това е общ принцип за всички. С идеята, че после той ще възстанови тези средства". Управителят на касата проф. Петко Салчев уточнява, че "те трябва да ги изработят".

Средствата бяха предвидени за лечебните заведения за времето, в което профилактиката и плановите дейности бяха принудително спрени с министерска заповед заради епидемията. От стенограмата става ясно, че за март болниците са изработили 155 млн. лв., още 7 млн. лв. им е доплатила НЗОК като компенсация за намалената в извънредното положение дейност. Личните лекари са компенсирани с 2,5 млн. лв., специалистите в извънболничната помощ - с 6 млн. лв., зъболекарите - с 4 млн., лабораториите - с близо 3 млн. лв. Има болници, които са отчели 150% дейност, въпреки забраната. Сред тях са някои общински лечебни заведения и специализирани болници за рехабилитация. Заради отчетената дейност в този период ще бъдат направени проверки, заявява проф. Салчев.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ