09 Юли 2020четвъртък02:32 ч.

Кампанията на МО "Бъди войник" върви добре, но подкрепата от законодателите е доста скромна

На фокус

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

Най-общо така стои въпросът с проекта на бюджет за отбрана в частта му за заплатите

/ брой: 220

visibility 2529

Спирдон Спирдонов

Тези, които защитават проектобюджета за отбрана за 2020 г., на първо място и преди всичко ще ви извадят за аргументи стотиците милиони, които ще се дават за техника. И за нова, и за стара. Прави са. Предплатихме самолетите Ф-16, ще дадем милиони и за инфракструктура за тях, но имаме да предвидим пари още и за кораби и бойни машини. Да ги има за всеки случай, макар че договори все още няма. А ако нещо не стане, ще ги прехвърлим в следващия бюджет. Впрочем, това вече сме го правили. Има обаче светлинка. Генералите вече са умерени оптимисти, което не е малко. Все пак от политиците сме свикнали да получаваме по-скоро обещания, а военните по традиция мълчат, но когато проговорят, не е напразно. Може би хубавото започва да се случва и за Сухопътните войски, и за Военноморските сили. Макар че изпуснахме възможността трите инвестиционни проекта, за които говорим от години, да стартират заедно.

Второто направление за защита са двата процента от вътрешния продукт. Но тук има малко пропукване. НАТО настоява, а и ние си имаме приет от правителството на Бойко Борисов национален план за нарастване на разходите за отбрана така, че до 2024 г. те да са именно 2 процента от БВП. Става дума за всичките разходи по функция "Отбрана", не само за парите на военното министерство. Да, ама не било точно така. Средносрочната бюджетна прогноза, внесена в НС от кабинета "Борисов", показва, че за 2021 и 2022 г. е предвидено отстъпление от вече планираното и приетото от Министерския съвет. В първата година спадът е 0,19 процента, а през втората - 0,17. Искаме си тези съответно 260 и 247 млн. лв., казват от МО. От финансовото министерство успокояват с корекция през пролетта на следващата година. Но ще чакат резултата от одита, който разреши Народното събрание. Той трябва да покаже доколко коректно е било МО при представяне в НАТО на информация за разходите за отбрана. Т.е. ще се включат ли в разходите около 300-400 млн. лв. за военни пенсии, които днес се водят в НОИ. Тогава може и да наваксаме процентите минус. И ще станем отличници в Алианса. Ще ни поздрави и генералният секретар Йенс Столтенберг, който вече ни направи забележка за този пропуск, а и Бойко Борисов не забрави да ни я припомни нетдавна.  

Още нещо иска ведомството, ръководено от министър Красимир Каракачанов, но очевидно, подкрепяйки предложения бюджет, ГЕРБ и ВМРО няма го да дадат. Най-общо казано, става дума за социалния статус на военнослужещите. Актуализирането на базата за определяне размера на военните заплати в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд е необходимо, но средства в бюджета за следващата година не се предвиждат, признава министърът в писмен отговор на въпрос на народния представител ген. Константин Попов. Неговият заместник Анатолий Величков определя това решение на правителството като дефект на проектобюджета. От управляващите, обаче, идват мнения, че това не е толкова важно с оглед на предвидените 10 процента увеличение на заплатите в бюджетната сфера, което ще стане за трета поредна година. Въпреки това, отбелязва заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, на пазара на труда армията продължава да бъде в неизгодна позиция. Само бе подсказано нещо по въпроса кога може да се реши проблемът със социалния статус на военнослужещите. Очаква се след Стратегическия преглед на отбраната да се преразгледа организационната структура на Въоръжените сили, с което да се освободят средства, за да се насочат към хората в отбраната. От досегашната дискусия по бюджета за 2020 г. излиза, че опозицията в лицето на "БСП за България", ДПС и Воля са на страната на министъра по този въпрос! 

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили е 380 лв. и тя не е променяна вече десет години. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например, тя е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. В резултат на нейното замразяване през тази година минималната работна заплата е с 47 процента по-висока от базата. Така е не само за системата на МО, но и за целия сектор на сигурността - МВР, ДАНС, НСО и ДАР. Така че остава само 10-процентно увеличение на военните заплати, т.е. толкова, колкото и на целия държавен сектор. То обаче едва ли ще бъде достатъчна мотивация за военнослужещите и за кандидатите за приемане в армията. От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Конкретно предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група "БСП за България" поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв. Не е тайна, че това е една от най-коментираните и най-ефективните възможности за повишаване на социалния статус на военнослужещите и за решаване на проблема за недостига на личен състав. Управляващите обаче се задоволиха с общия ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че от военното ръководство не крият желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната. Предстои да видим дали и сега ще има подобно предложение.

Какво би могло да се случи? Ако Народното събрание погледне с добро око към военнослужещите и всички служители в сектора на сигурността, е възможно базата да се вдигне на 610 лв. например колкото ще бъде минималната работна заплата. Коефициентите зависят от решението на министъра на отбраната. Тогава лейтенантът ще може да започва офицерската си служба с основно месечно възнаграждение около 1600-1700 лв., а войникът - с 1100-1200 лв. Иначе, при 380 лв. база усилията му са обречени.

За съжаление, прогнозата не е добра. Приоритетите не позволявали, твърдят противниците на изпреварващото нарастване на военните заплати. Да, но войници вече ще напускат армията не само по собствено желание. През 2020 г. се уволняват първите 150, които навършват пределна възраст за военна служба. Догодина ще има още толкова. А на техните места? Някой трябва да посрещне предизвикателството. С 10 процента не става.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ