28 Ноември 2020събота19:32 ч.

Няколко думи

Камуфлаж

/ брой: 220

автор:Евгени Гаврилов

visibility 396

Човек ръси небивалици най-малко по две причини - съзнателно, преследвайки някакви цели, или от незнание. При Него тези причини обикновено се съчетават и по този начин опашатите Му измишльотини често се превръщат в откровени лъжи.

Така стана и в началото на седмицата, когато Той се появи на строителната площадка на газовата връзка с Гърция. "На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици", заяви премиерът. Оказва се обаче, че синьото гориво по договора с държавната азербайджанска компания СОКАР, подписан през 2013 г., няма да влиза в страната ни през новата газова връзка Гърция-България (IGB), с която се изхвърли Борисов. Просто строителството там закъснява и поредното височайше присъствие на площадката явно имаше за цел процесът на изграждане да бъде ускорен. Това обаче не е посилно даже и за неговите сили. Изграждането на връзката се забавя и тя няма да е готова на 1 януари, а "след няколко месеца", призна енергийният министър Теменужка Петкова (стр. 6). Предходното обещание на Петкова за интерконекторa беше, че ще е готов през октомври 2020 г. За да спаси изпълнението на договора със СОКАР, страната ни ще промени входната точка на доставка през връзката "Кулата-Сидерокастро", а не както бе планирано.

Последната инспекция на строителството на газовата връзка стана удобен повод обществеността да бъде облъчена с поредната доза мантри - диверсификация на доставките, газова незавимост и т.н. А истината е прозаична. Според нея трасето за доставка на втечнен американски газ от Александруполис за България не трябва да изостава от "Турски поток", пардон "Балкански поток", който ще се захранва с руско синьо гориво. Азерският газ е само камуфлаж в цялата геополитическа схема. България се мъчи да реди сложен газов пъзел. В него влизат и плановете за хъб "Балкан", и участие в терминала за втечнен газ край Александруполис. Именно за това много се бърза и за интерконектора с Гърция. Ако се съди по действията на властта, по тази връзка трябва колкото може по-бързо да потече американски газ, доставян до Александруполис с кораби. 

Сегашните руски доставки през българска територия по Трансбалканския газопровод (ТБГ) от Украйна и Румъния до Турция, Гърция и Македония спряха в началото на тази година. Загубите ни от транзитни такси са над 1 млрд. лв. Спирането на ТБГ означава, че сега необходимите за вътрешното потребление около 3 млрд. куб.м газ годишно вече трябва да идват по "Турски поток", пардон "Балкански поток". Рано или късно, "Булгаргаз" ще започне да внася и 1 млрд. куб.м газ през дългочаканата газова връзка с Гърция. Реално параметрите на смяната на трасето на руските газови доставки за и през България, както и финансовите условия за това, все още не са уточнени и тепърва ще стане ясно как българското правителство ще си изиграе картите.

Само да не се окаже, че правим сметките без кръчмар и че сме евтини на брашното и скъпи на триците, предпочитайки втечнен газ от САЩ пред руско синьо гориво.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ