09 Юли 2020четвъртък05:20 ч.

Снимки: авторът

Места

Камчия - където сливат се гора, река и море

Едно от последните райски кътчета по нашето Черноморско крайбрежие

/ брой: 157

автор:Боян Бойчев

visibility 1425

Покрай бетонната джунгла, в която се превърнаха много от черноморските ни курорти, се оказва, че има и красиви местенца, все още незасегнати от желязната хватка на багерите и човешката алчност. 

Затова, ако искате да усетите истинската красота на морето, едно от тези райски кътчета са устието на Камчия и плажната ивица до него. Тук можеш спокойно да се насладиш на почивката, без затискащите сенки на хотелите да скриват слънцето, без дънещите чалга ритми да надвикват романтичния разговор с морето, без суетата да отнема от красивия изглед, без на плажа да си натъпкан като риба копърка в консерва. 

Да, това е Камчия. Огромен плаж, който се напълва малко повече само в събота и неделя. При това огромна е и свободната зона, където не трябва да плащаш такса са шезлонг и чадър. Огромна лонгозна гора. Чист въздух. Уникално съчетание от море и река. Спокойствие.  

Лонгозна гора всъщност означава гъста мочурлива крайбрежна гора. С други думи - джунгла. Среща се изключително рядко по нашите географски ширини. Красиви дървета, на места достигащи над 50 метра височина, оплетени с лиани. Затова усещането, че се намираш някъде край Амазонка, е напълно правдоподобно. 

Камчия е обявена за резерват още от средата на миналия век, а от 70-те години заради важното си природозащитно и екологично значение е включена в световната мрежа от биосферни резервати "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. Целта е да бъдат запазени именно лонгозните гори по долното течение на река Камчия. Тук се срещат около 40 вида дървета, някои от тях са на възраст над 150 години. В горите бродят над 30 вида бозайници, над 250 вида птици огласяват въздуха, необезпокоявани от никого, като 56 са в Червената книга. Мой познат художник и фотограф беше направил именно тук уникални снимки на птици. Тук минава и миграционният път на птиците между Европа и Африка. В морето и реката плуват около 40 вида риби, като някои от тях са включени в националната Червена книга. Може да се насладите на тези гори, ако се качите на лодка за кратка екскурзия по реката. Цената е по договаряне, но не е скъпо, тъй като няма много желаещи. Лодката пърпори по реката, която тече мълчалива, замислена и дори някак ленива. 

Край устието се намира и паметникът на загиналите подводничари. През 1941 година със съветска подводница именно тук дебаркира група от български политемигранти начело с Цвятко Радойнов, които трябва да подпомогнат организацията на съпротивителното движение срещу фашизма. Голяма част от тях са заловени и след това разстреляни. Днес паметникът се поддържа основно от СОК "Камчия".    

Устието разделя плажа на две части. Едната е към курорта Камчия, а другата е забранена за плажуване и стига чак до Шкорпиловци.   

Преди години съм идвал тук, още като дете. Спомените ми са, че тогава курортът беше популярен. Имаше много хора, голяма част от които бяха чужденци. Заради особения статут тук никога не е имало високо строителство, а хората почиваха в бунгала. Беше весело, пъстро, заведенията не бяха много, но в повечето от тях свиреше жива музика. 

Днес тази част от курорта е малко занемарена. Заведенията са по-малко в сравнение с тогава, макар че някои продължават да съществуват, дори със същите имена. Няма ги къмпингуващите, преди си спомням, че беше пълно с палатки и каравани. Обаче бунгалата си стоят. Разбирам, че повечето от тях са ремонтирани основно. Неслучайно носят красиви названия като "Рай", "Романтика" и т.н. Магазинчетата са малко, но ги има и спокойно можеш да си напазаруваш всичко необходимо. 

Ако търсите хотел, бих препоръчал "Орфей палас". Малък, скътан в гората, но много красив и с перфектно обслужване. 

В другата част на курорта е Санитарно-оздравителният комплекс "Камчия". Той е собственост на правителството на Москва и в него почиват руски деца, но супермодерната база може да се ползва и от всеки желаещ. 

Да се върнем на плажа - основното място за прекарване на времето. Тъй като е много голям, и панорамната гледка към морето е обширна. Гледаш морския простор и усещаш неутолимия порив към свобода и хармония. Защото има ли по-голяма хармония от хоризонта, където морето се слива с морето и към който се стремят човешките мечти? 

Съветвам ви да станете рано и да дойдете тук, за да посрещнете изгрева... 

В другия край плажът завършва със скалист нос, прекрасно място за любителите на подводен риболов и събиране на миди. 

Обичам много морето. Тук плувам в свои води. Далеч от суетата и панаирната скука, характерни за повечето български морски курорти през последните години.

Но с болка осъзнавам, че Камчия е едно от последните райски кътчета край нашето Черно море. 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ