25 Юли 2024четвъртък13:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Калоян Методиев: Държавата е в разпад*

Няма подкрепа това правителство, няма легитимност. Никой няма да ги заобича, твърди политологът

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 2661

Интервю на Калин Каменов,   Факти.бг


- Г-н Методиев, в края на август сме, а скоро депутатите ще се върнат на работа. Колко трябва да сме горди с факта, че те прекъснаха отпуската си, за да правят промени в Закона за домашното насилие?

- Не бяха депутатите, а лидерите на управляващата "сглобка". Особено единият, който има травма от протести. Визирам Борисов. Свикаха заседанието в състояние на паника. Усмириха протеста с едни безобразни поправки, които са в нарушение на парламентарния правилник с две гласувания в едно заседание. Загубиха парламентарния дебат. И приеха законови поправки, които трябва да премахнат през новия сезон, защото блокират съдебната система. Добри са за мачкане на опозиция, за консумация на власт, за лошо управление, но за полезно действие са гола вода.

- Това бе жест на "добра воля" или така бе успокоено социалното недоволство и протестите, защото те бяха многохилядни...

- Социалното напрежение никога не се успокоява с такива средства. То се тушира и овладява, но така само се печели време. В обществото, както и в психиката, нищо не се губи, а само се трансформира или натрупва. Няма подкрепа това правителство, няма легитимност. Няма и да се преперат. Никой няма да ги заобича. Никога. Разбирам, че ги е страх от народното недоволство, но има други по-сериозни неща, от които да се страхуват.

- Защо управляващите гласуваха срещу предложението на опозицията да се излъчва пряко по националните медии заседанието на парламента?

- Защото загубиха дебата. Корнелия Нинова ги размаза с юридически и политически доводи. Нямаха никакви аргументи за правните глупости, които натвориха. Бяха жалки и брутални едновременно. Мачкат опозицията. За първи път опозицията няма нито едно комисия, което е прецедент в Европа. Защото в тяхното съзнание държавата, включително парламентът, са тяхна собственост. Основно ГЕРБ и ДПС. ПП не са оттук и са за малко. Ние сме жители на тяхната държава - не е нашата. Всичко е тяхно - системи, регулатори, служби, национални телевизии... Правят каквото си искат. А иначе колкото и да спират медийни канали, няма как в XXI век да наложиш тотално затъмнение.

- И така се стигна до текста, че за домашно насилие да се счита това, ако "интимната връзка" е поне 60 дни. До 59-ия ден какво е...

- Дадоха хляб на народния фолклор и на българския гений да иронизира, да се подиграва, да осмива, да прави карикатури... А той за това е виртуозен. И в случая напълно заслужено. Глупост върху глупост е равно на повече глупост. Как се доказва стартова дата на връзка? От кой момент се брои? Ако има прекъсвания? Нощно време брои ли се? Занулява ли се връзка? Стотици въпроси за... (не знам каква по-мека дума да използвам читателите да си я сложат отпред) на сглобката.

- Наближават местните избори. Какви пластове вече се раздвижват?

- Те не са спирали да се разместват. Червените линии в българската политика често се оказват тебеширени. В тройката Бойко Борисов - Радев - ДПС текат постоянни договорки и прегрупирания. Те си правят проксита или подчиняват някакви (ПП, "Възраждане", ДБ и други) и си действат. Миналата година тройката Радев, Борисов и ДПС, последното вече ребрандирано с нов официален лидер - Пеевски, свалиха редовното правителство. Сега бият по правителството, от което ГЕРБ и ДПС са част, по същия начин като миналата година. Пак в същата тройна конфигурация. Борисов пък е остър опозиционно срещу самия себе си. Пускат за пред публиката стари декори - разправия за 3 март, паметници, уж се нападат, а отзад си се договарят. 

Гледахме го вече тоя филм. Особено по места. Ето, например, един Перник, където Радев, който ходи често при този си любимец, ГЕРБ и ДПС подкрепят настоящия кмет за нов мандат, нищо, че е разследван от европейската прокуратура и няма да го бъде дългосрочно. И на други места. Илюстрация на феодализацията. Не им пука от нищо. Интересното ще е в големите градове, основно София.

- Защо?

- Това е най-големият град. София е базата на модела ГЕРБ - сърцето на сглобката. Бойко Борисов управлява София от ноември 2005 година. Това са пълни 18 години. Едно и също. Ако загубят столицата, ще приключат и като сглобка, и като проект и т.н. За Борисов София е битка на живот и смърт да я запази. Затова "снася" кандидати по другите партии, или дублира такива за разсейване на гласове, пуска компромати... Разединителната линия е - кой е с модела и кой срещу него. Досегашните кандидати не са се заявили категорично по тази ос. Терзиев засега мрънка, занимава се с роднинския въпрос, няма политически опит, не виждам биткаджийството, в политическия смисъл на думата. Вили Лилков ГЕРБ ли е, или не е? Той разбира от софийската проблематика, но не е никаква алтернатива. Номинираната от софийския председател на БСП Григорова също не се е определила, освен с някои ксенофобски изявление и намерението да бута сгради в новите югозападни квартали. Синдикатите от години са много тясно свързани с ГЕРБ - дори подкрепяха на миналите избори Фандъкова. Костадинов никога лоша дума за Бойко Борисов не е казал. Чакаме и още кандидати. Оценка и визия за бъдещето трябват. Сега е време за оценка, ако искат да са алтернатива. Редно е да кажат какво мислят за модела ГЕРБ и персонално за Борисов, който го олицетворява в София от съсипаните жълтите павета, през общинските фирми до отровния въздух. Не съм ги чул. И после на тази база да се говори за деидеологизирана визия за управление на милионен град.

- Връщането на Васил Божков... Изненада, ясен ход, сключена сделка...?

- Всички това се питат. Този човек супер интелигентен ли е, или глупашки го подхлъзнаха? Интересен е този сюжет. Много са се овъртолили бизнес и политика. При всички случаи Божков е някаква пресечна точка на отношенията в тройката  Радев, Борисов, ДПС. Съдя по публичните им раздели, обвинения и медийни информации, а и неговите изявления през последните години. Прави ми впечатление, че на повърхността при всички изброени избива нещо като "руска връзка". Обвиняват се взаимно, проектират на другите. 

През уикенда излезе много интересно разследване на Антикорупционния фонд. Препоръчвам го. За връзката на Борисов с бизнес кръгове от режима на Путин при строежа на "Турски поток". Не забравяйте, че Радев заради "Булгаргаз" започна да сваля кабинета миналата година (Асен Василев също го каза). Сега всички мълчат за заробващия България договор с турската фирма "Боташ". Както казах в началото - държавата е тяхна. Само че светът е голям. Ако са чели Дарвин, ще разберат, че има по-големи хищници и винаги идват. Така са се оплели с руснаци, араби, турци, а сега и с американци, че няма излизане. Руснаците си имат тертип на работа спрямо нарочените за предатели... още от 1917 година. Американците пък нямат сантименти. Всички си гонят националните интереси. Поне теоретично не виждам опция за спокоен изход за толкова субекти. Като цяло засега сюжетът "Божков" е много шум за нищо.

- И това става дни след убийството на Алексей Петров. Когато застреляха Алексей Петров нито и.д. главен прокурор бе на мястото, нито вътрешен министър. Някак нетипично или защото е отпускарски сезон?

- И от двете по малко. Последните месеци на повърхността избива онази, най-гнусната част от прехода от 90-те, която ни се ще да забравим - мутри, побоища, убийства... Не че е спирала, но сега изби. Нещо се размества. Много станаха убийствата. Атентат срещу действащ главен прокурор и отстраняването му заради това! Първата характеристика на една държава вече я нямаме - контрол над определена територия. Ние граница реално нямаме - разпадна се. Това е факт. Държавата е в разпад. Категоричен съм. Липсва силен и морален властови център за налагане на правов ред, спокойствие и развитие. Гледана отвън, България стои трагично. Шенген става мираж, а трябваше декември да ни приемат. Това може да продължава още така, но не задълго. Ситуацията е предреволюционна като настроение, но тъй като у нас революции не се правят, промените идват най-често с външна помощ или намеса. Сглобката и Радев пренавиха пружината. Не се прави така.

*Заглавията са на редакцията

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 116

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 76

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ