19 Април 2024петък12:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ все повече прилича на агония и става все по-илюзорна. Ако не се намеси външен фактор – вървим към избори 2 в 1

Калоян Методиев: БСП остава единствена алтернатива на сглобката, въпреки организираните удари срещу нея

Това обяснява и защо БСП-София стана „тема”, а еднолично обезглавените от Борисов организации в София и Варна, изхвърлянето на Росица Кирова от Слави Трифонов, изключените само за ден депутати и общински съветници на „Възраждане” – бе подминато, коментира политологът пред в. „Стандарт”

автор:Дума

visibility 1227

Софийската организация на БСП грозно се продаде за 4 комисии

  • - Г-н Методиев, как Ви се струва политическата ситуация в страната? Ще има ли ротация и каква ще е политическата цена при видимо обтегнатите отношения между т. нар. партньори във властта?

- Политическата ситуация е с ускорена динамика. Много напрежение, много конфликти. От това неизбежно ще произлязат и много размествания. Ротацията все повече ми прилича на агония. Тя има характеристиките на вътрешноуправленска война с всички средства - изнудвания, заплахи, нецензурен език, агресия, скандали, пазарлъци. В този контекст ротирането изглежда все по-илюзорно. Ако не се намеси някакъв външен фактор, защото в Сглобката мнозинството оперира под този вектор, е много вероятно да се ходи на избори 2 в 1. Никой не иска да отстъпи. Борисов постави нови изисквания към ПП-ДБ за подялба на министрите - 50 на 50. Те едва ли ще отстъпят. Има всички условия да вървим към избори. Струва ми се, че и обществото вече е узряло за този момент.

- Ваши колеги политолози твърдят, че през юни ще стигнем до избори две в едно - предсрочни парламентарни и европейски. Други казват, че извънреден вот у нас ще има в края на годината като обвързват прогнозите си с края на войната в Украйна и с резултата от изборите в САЩ. Вие на какво мнение сте?

- Да, много е вероятно да стигнем. Нещата стават неудържими, не само в политиката, но на редица места - основно съдебната система. Никой не знае кога ще свърши войната в Украйна, за да може да координира действията си с този момент. Тя може да продължи още години. По-скоро нашенските управляващи си правят сметката за напасване с американските избори. Това е адски провинциално като мислене и ниво. Който и да стане президент, няма да има съществена промяна по отношение на политиката на Вашингтон в България. А и новият американски президент ще встъпи в длъжност чак на 22 януари догодина. Колко неща ще се случат дотогава? Малко на надлъгване ми прилича цялата работа. Да четат история и международна политика. Управляващият ни елит, за голямо съжаление, започва да изпълва с допълнително съдържание южноамериканския термин "компрадорски", което е унизително за европейска държава на 1300 години, пълноправен член на ЕС и НАТО. Правителството се държи като неевропейско.

- Всички, извън ПП и ДП, искат оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Мислите ли, че той ще бъде сменен сега или това зависи от други външни фактори?

- Струва ми се, че трудно ще остане на поста си. Той се озова в уникалната ситуация по-голяма част от управляващите да го обвиняват, че умишлено бави помощта за Украйна, а опозицията, че е много краен в поведението си и ни тласка към влизане в конфликта. И двете групи му искат оставката. За голяма част от обществото е ястреб, което не е популярна роля у нас. Сближаването му с президентството предизвиква допълнителни въпроси за мястото му в политическата координата.

- В качеството Ви на човек, специализирал в областта на външната политика и националната сигурност как оценявате в момента ролята на държавата в тези стратегически ресори? Какво трябва да се промени в управлението, за да бъде страната ни стабилна на международната сцена?

- Почти всичко в сектор "Сигурност" се е разкапало. И това не е преувеличение. Имаме ескалация на уличното насилие - особено над деца. Банди, групички след училище. Това е ад за всеки родител. Полицаи носят стълби на престъпници и убийци, лъжат със скоростомери, конвоират наркодилъри. Първата отбранителна линия срещу престъпността е пробита. Съдебната система се разпада за дни, прогнила от дъното до върха от корупция, групировки и зависимости. Държавата няма контрол върху границите си - мигранти шетат из територията на цялата страна. Армията има повече генерали, отколкото войници. Имаме 5 генерала на 1-2 самолета, които летят. Има ли го някъде по света това? Ключовата дума е преучредяване - през тестове за лоялност, оптимизации, по-модерни структури. Външната политика е функция на вътрешната. От влизането ни в Шенген и Еврозоната ще дойде допълнителна сигурност. 

- Кажете, моля Ви, какво се случва в БСП. Софийската градска организация е наказана с пълен цикъл от отчетно изборни събрания и ръководството на практика е обезглавено, тъй като след сваляне на доверието от страна на Националния съвет, Иван Таков няма право да се кандидатира отново за председател в продължение на година. От друга страна се твърди, че занимавайки се със себе си, партията ще изгуби сериозни позиции тъкмо в навечерието на европейските избори. Какво сочи вашият анализ?

- Анализът ми сочи четири неща. Първо, когато има решение в една организация - следва всички да го изпълняват. Така функционират партии, фирми, медии, държави. С единоначалие на целите.

Второ, цяла България видя, че софийската организация си води собствена политика, не спазва решения,  влиза в колаборации първо с ПП и после в сглобка с ГЕРБ. Без да има никаква нужда от техните гласове. Много грозно се продадоха за 4 комисии. Това е ярко предателство към избирателите, към партията и към всякакви морални принципи.  

Трето, защо никой не прави на въпрос какво става в ГЕРБ, например, където Борисов еднолично обезглави за един ден организациите си в София и Варна? Или как Слави Трифонов изхвърли Росица Кирова във Видин преди края на деня, без комисии, заседания решения, защото се беше качила в джипката. Заради СОС "Възраждане" изключи за ден общински съветници и депутати.

В БСП дори няма изключени, а дадоха на членовете си по най-демократичния възможен начин да проведат изборна кампания, която е своеобразен вот на доверие за безобразията на общинските съветници в СОС. Защо стана тема? Това медийно внимание към БСП, според мен, като външен наблюдател е организирано и тенденциозно представяне на фактите.

Четвърто, единствената връзка между евроизборите и случващото се в София е, че ще се даде шанс на софийската организация да покаже енергия и морален образ, а не продажба за постове и бордове на една общинска клика. Процесът е оздравителен. Ако избирателите го разберат, ще го оценят. 

- От трета страна доверието в БСП пада непрекъснато, но се твърди че Корнелия Нинова ще се откаже от ограничението председателят да има само два мандата и отново ще е лидер. Вашата прогноза - и за партията, и за нейния ръководител?

- Това са си техни вътрешнопартийни работи. Те ще си решават как да процедират, а в крайна сметка тя е избрана пряко от всички членове един единствен път. Това, че резултатите падат е по-скоро внушение, което се опровергава от току-що преминалите местни избори. За сравнение управляваща ПП има 4 кмета и ги няма в мнозинството от общините, а Възраждане имат нула от 265 общински кмета. ГЕРБ дори не издигнаха свои кандидати в 1/3 от областните центрове.

Много им се иска на определени кръгове да детронират Нинова, което се демонстрира с минаване на всякакви граници. Нито си е предала избирателите, нито е показала слабост, нито е направила компромиси. В момента тя е единствената алтернатива на Сглобката, въпреки постоянните компроматни атаки и очерняне, което върви.

- Какво бъдеще очаква новосъздаденото Движение "Трети март", в което с ключова роля са хора, гравитиращи около президента Румен Радев? Ако все пак бъде създадена откъде може да дърпа тя гласове?

- Държавният глава е част от цялостния процес на срив на сигурността в страната. Личните примери, които постоянно дава, са за нарушение на законите, на Конституцията, на изборния процес. Няколко пъти лансира партии, трета година не свиква КСНС, докато онзи ден плаши с ядрена война, намесва се в избори, доказано в доклад на ОССЕ и т.н.

Като гледам хората, които се завъртяха около поредния му проект "Трети март" нямам съмнение, че начинанието, ако въобще тръгне, ще катастрофира. При него няма нищо позитивно, градивно. Дори скри проекта за Конституция, който тръбеше, че има. Предполагам, че на Шипка ще има нов залп по политическата класа, нищо, че той е най-дълго управлявалият през последните години, и то еднолично, което го прави основна част от проблема с разпада на държавността. 

 

*Материалът е по интервю във в. „Стандарт”

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ