23 Септември 2021четвъртък12:01 ч.

Калин Вельов получил държавни 37 хил. лева

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 17

Музикантът Калин Вельов, който за кратко бе депутат от ГЕРБ, включително и част от парламентарната комисия по култура и медии и дори бе предложението на Бойко Борисов за културен министър, явно е успял да осребри партийната си принадлежност. Докато музиканти и артисти бяха едни от най-ощетените заради противоепидемичните мерки, свързани с КОВИД-19, Вельов е събрал 37 хил. лв. от държавата през проекти, одобрени от Министерството на културата, разкрива "Свободна Европа". Парите са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина, показва справка в Търговския регистър.
Вельов призна за държавното финансиране пред БНТ - благодари на МК за реализацията на два свои проекта. Той ги е задвижил докато е бил съветник на тогавашния културен министър Боил Банов през фирмите си "Пендара прадъкшънс" ЕООД и "Кей Ви прадъкшънс" ЕООД. В началото на юни 2020 г. той прехвърля собственост върху "Пендара прадъкшънс" на Нина Николина. Прехвърлянето съвпада с течащи срокове за кандидатстване по две програми на културното министерство, където Вельов е съветник. "Пендара прадъкшънс" получава 12 000 лева за концерт-спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери" и 15 хил. лв. за нова песен и клип. През август 2020 г. фирмата, вече прехвърлена на Нина Николина, получава още 10 хил. лв. за концерта, този път по програма на Национален фонд "Култура". По това време Вельов вече е депутат от ГЕРБ. Според документацията, предоставена от МК на "Свободна Европа", в едно от одобрените предложения музикантът фигурира освен като перкусионист и организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент режисьор.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ