19 Октомври 2021вторник08:06 ч.

Мисия Брюксел

Калфин "тежи" 55 милиарда евро

/ брой: 152

автор:Георги Готев

visibility 3267

Често са ме питали в какво се състои работата на евродепутатите и как може да се измери резултатът на техния труд. Вече имам ярка илюстрация, че евродепутатите с умствен багаж и добро владеене на чужди езици могат да вършат твърде важна работа за страната си и за Европа. И изобщо не е без значение кого изпращаме в Европарламента, гласувайки на Европейските избори.
Приносът на Калфин се равнява на 55 милиарда евро, които той осигури допълнително за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Не го казвам аз, призна го Ален Ламасур, шефът на преговорния екип от четирима евродепутати, които по силата на Лисабонския договор за първи път имаха реални правомощия при договарянето на дългосрочния бюджет на Евросъюза. http://bit.ly/12BAdjD. Ламасур лично благодари на Калфин.
При това Ламасур не е социалист, той е бивш френски министър по европейските въпроси от партията на Саркози. В преговорния екип освен него бяха още двама евродепутати от Европейската народна партия (германецът Раймер Бьоге и белгиецът Жан-Люк Деан, бивш премиер), датската либералка АН Йенсен и Калфин - единствен преговарящ от името на групата на социалистите и демократите.
Преговорите за бюджета с Европарламента бяха зациклили, след като на срещата на върха на 8 февруари държавните и правителствени ръководители приеха бюджет от 960 милиарда евро, 85 милиарда по-нисък от този, който Комисията беше предложила. Лидерите сякаш напълно бяха забравили, че от 2009 г. е в сила Лисабонският договор, който дава нови правомощия на ЕС, и че те лично приеха амбициозната Стратегия Европа 2020, която се нуждае от финансиране. Значително бяха орязани различни политики на ЕС, и най-вече тези за изграждане на транспортни и енергийни връзки, от които България толкова се нуждае.
Предвид кризата, в която се намира ЕС, Европарламентът реши да не поставя под въпрос размера на бюджета, но реши да въведе правила, които позволяват той да бъде изхарчен във възможно най-пълна степен. Обикновено в бюджета има разлика между общото му равнище или таван от 960 милиарда и реалните плащания, които са фиксирани на 908 милиарда.
Поради сложната система на разплащания през последните две години Комисията остава без средства за издължаване по вече договорени проекти, което води или до увеличаване на вноските от страните членки, или до създаване на бюджетен дефицит. А това е в нарушение на Лисабонския договор.
Липсата на механизъм за прехвърляне на неизползвани средства в дългосрочния бюджет на ЕС е довела до загубата на 55 милиарда евро между 2007 и 2013 г. Няма да е погрешно, нито преувеличено да се каже, че поне толкова средства ще бъдат осигурени в повече за периода 2014-2020 благодарение на работата на преговарящия Ивайло Калфин.
Неизползваните средства по правило се връщат на страните членки, тоест де факто на нетните донори като Германия, Дания, Финландия, за тяхна голяма радост.
От февруари Калфин води битка за въвеждане на "гъвкавост" в бюджета на ЕС, при която неизползваните средства да могат да бъдат прехвърляни от година на година. Имаше момент, на 16 юни, когато преговарящите от ЕНП бяха приели компромиса, предложен от страните членки и Комисията, но той не предвиждаше почти никаква гъвкавост. Да ме извинява бюджетният комисар Януш Левандовски. Той каза пред мен на 27 юни, че в резултат на постигнатата на същия ден договореност лично може да гарантира, че целият бюджет от 908 милиарда ще бъде изхарчен за нуждите на Евросъюза. http://bit.ly/12pSkZz. Ако не беше Калфин, Левандовски нямаше да може да каже такова нещо. От по-голямата гъвкавост без съмнение най-голяма полза имат страни като неговата родна Полша и като България, които имат да догонват.
Имаше доста капани. Според по-стар проект, подкрепян от Комисията и страните членки, се поставяха ограничения за размера на сумите, които могат да бъдат прехвърляни през всяка от седемте години. Те започваха с най-драстични ограничения за първите години. Окончателно приетият текст предвижда обратното: няма ограничения за прехвърляния до 2017 г., защото през този период е най-вероятно по инерция да се натрупва дефицит. През 2016 г. преговарящите от парламента се пребориха да има преглед на изпълнението на бюджета и нови законодателни предложения, за да не бъдат вързани ръцете на новата Европейска комисия с бюджет, приет през ерата Барозу.
Като цяло парламентът показа, че е сила, която Комисията и Съветът, който представлява страните членки, не могат повече да подценяват. Но това нямаше да бъда възможно без упоритостта и работата на българския преговарящ.
И когато завчера имаше дебат за положението в България, на който прозвучаха искания за оставка на правителството, имаше значение кой отговаря на атаките на ЕНП. Думата на Ивайло Калфин тежи, него го слушат внимателно. Има такава категория евродепутати - "хевиуейт", тежка категория. Това е много тесен клуб. А Калфин вече "тежи" 55 милиарда.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ