06 Август 2020четвъртък21:40 ч.

Календар

1170 години от рождението на Климент

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 798

Всяка година на 25 ноември Българската православна църква празнува паметта и именния ден на Св. Климент Охридски. Тази година поводът за отбелязване на този празник съвпада с 1170-годишнината от рождението на великия будител и книжовник.
Роден през 840 година, Климент с пълно основание е смятан за пръв продължител на мисията на светите братя Кирил и Методий. Предполага се, че той е участвал още в хазарската и аланската мисия на първоучителите през 859-861 г. Той е заедно с тях и във Великоморавия, а по-късно през 868 г. заедно с Наум е ръкоположен в свещенически сан от папата в Рим. Преди това в 886 г. Климент е изпратен от цар Борис Михаил в Югозападна България, в областта Кутмичевица, където работи като учител и свещеник с "голяма ревност" сред новопокръстените българи от Македония.
На събора в Преслав през 893 г. той е избран за "пръв епископ на българския език". Повече от 30 години се труди като свещеник и епископ за утвърждаване на християнската вяра в България. За тази цел превежда църковни книги от гръцки на български; ръководи строежа на църкви и манастири; усъвършенства глаголицата и "съставя" буквите на кирилицата. Само в Македония обучава над 3500 ученици, които постепенно изместват гръцкото духовенство и език.
Почива на 27 юли 916 г. в Охрид, където е погребан в притвора на манастирската църква "Св. Пантелеймон". Много по-късно тленните му останки са пренесени в охридската църква "Св. Климент", а част от тях се пазят в едноименната църква в Пловдив.
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 90

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 718

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ