04 Август 2020вторник02:44 ч.

Какво очаквате от заседанието на 48 конгрес на БСП?

/ брой: 39

автор:Юлия Кулинска

visibility 20

Михаил Миков, зам.-председател на ПГКБ:

Очаквам послания, които да консолидират партията и да покажат на българските граждани, че в навечерието на парламентарните избори БСП е реалната алтернатива. Хората стават все по- чувствителни към провалите на управлението на ГЕРБ. Българите излязоха на улицата, за да изразят протеста си именно към сегашната власт и особено към политиката в социалната сфера. Очаквам БСП да се обедини около идеята за силна социална държава. Дефицитите в тази насока са нескончаеми. Те проличават в отношението и към майките, и към пенсионерите, и към безработните, които днес живеят в убийствена бедност.
Очевидно е, че трябва да има друго отношение към гражданите, това е приоритет на левицата и съм убеден, че все повече хора го разбират. Сривът на ГЕРБ ще продължи и в оставащите до края на мандата месеци. Това се доказва и от последните социологически проучвания, според които БСП изпреварва ГЕРБ по доверие. Независимо от това управляващите ще се опитат да фрагментират политическото пространство и чрез различни трикове да попречат на промяна на политиката, която да постави държавата над корпорациите-монополисти, с които е свързана политиката на ГЕРБ.
На конгреса ще се извършат промени в устава, които са необходими, за да може да се отговори на изискванията на закона. Смятам, че у делегатите на конгреса ще надделее усещането за общия интерес на партията, за да може БСП да поведе гражданите към промяна на политиката в България, и смятам, че другите вътрешнополитически въпроси ще останат на по-заден план.


Евгений Узунов, зам.-председател на ИБ на БСП:


Налице са всички предпоставки за силен конгрес, който да отправи ясни послания към обществото. Това ще е форум, който ще демонстрира единството и силата на БСП. Живеем в трудно и объркано време и очаквам делегатите да обсъдят и гласуват възможните решения от гледна точка на реалната социално-икономическа ситуация. Крайно време е българската икономика и обществото да започнат да се отлепват от дъното и затова е нужна промяна, която само БСП може да даде на хората. Надявам се това да бъде конгрес, който да внуши и да покаже, че са нужни по-активни мерки за възстановяване на държавността. Вярвам, че на него ще се маркират рамките на политиките, които БСП ще предложи на избирателите в предизборната кампания през лятото. Убеден съм, че те ще съдържат принципите на свобода и солидарност, които ще дадат възможност на българите да се почувстват по-добри и по-пълноценни, за да се намалят максимално големите пропасти между бедни и богати, между успели и аутсайдери.
Надявам се да покажем, че независимо от упреците към нас през годините на прехода БСП остана единствената партия, която е загрижена за съдбата на обществото и на държавата. Само левицата може да предложи най-добрите решения, защото разполага с професионалисти, които могат да ги реализират, без това да звучи самохвално или пресилено. Очаквам интересен и съдържателен доклад на председателя на БСП Сергей Станишев и ползотворни дебати от депутатите.


Димитър Дъбов, зам.-председател на ИБ на БСП:


Очаквам да се получи полезна дискусия, която да даде официално старта на подготовката на БСП за участие в парламентарните избори през юли. Вярвам, че конгресът и делегатите ще отправят посланията на БСП към хората, които са свързани с връщането на държавността и на достойнството на българите. Изключително важно е да запишем в документите и да разкажем какво смята да направи левицата в социалната сфера, в енергетиката, в образованието, как ще се развива като цяло гражданското общество. Решенията, които конгресът ще вземе, ще послужат за основа на предизборната платформа на БСП. Висшият форум на партията трябва да приеме и промени в устава, които са свързани с по-доброто й функциониране. Те се отнасят до възможността за по-бързо свикване на общинските конференции и на заседанията на конгреса и са предпоставка за по-бързото взимане на решения. Ще обсъдим и промени, които се отнасят до номинациите на кандидатите за народни представители. Ако делегатите гласуват предложенията, след това НС ще вземе решение дали издигането им ще става по пътя на вътрешнопартийния избор или директно на конференции на общинските организации. Консолидацията на БСП продължава, но не само на членовете й, а и на симпатизантите и хората от периферията. Това показват и последните социологически допитвания. Много се надявам конгресът да изиграе ролята на катализатор за продължаване на тази положителна тенденция.  Българите се нуждаят от промяна на управлението и, макар и късно, ни показват това чрез различните протести. Добре е, че хората най-после разбраха, че правителството на ГЕРБ ги докара до просешка тояга.

 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ