19 Май 2024неделя07:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво има в една бутер баничка?

Има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки в закуска, която е за непосредствена консумация

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1503

Когато бяхме деца, в едно приказно време, в махалата имаше пет фурни. Купувахме хляб от "Маринкевата" фурна, построена през 1902 г., която и досега работи. Хлябът беше кръгъл, с едни малки корички околовръст, които ние се изкушавахме да си отчупим, вървейки към къщи.
Точно срещу нас беше фурната на бай Тодор, който беше "ситничар", така наричаха майсторите на милинки, бюреци, гевречета и т.н. От малкото си познание по хлебопроизводство зная, че ситничарите работят само с брашно от "твърди" пшеници. От "меките" пшеници правят хляб или фураж. След като изпечеше милинките и бюреците, бай Тодор започваше да пече на по-ниска температура гювечи, тави с агнешко и други ястия, донесени от домакините, живеещи наблизо. Преди Великден всички сами си приготвяха козунаците вкъщи, но ги печаха при бай Тодор и другите "ситничари" в Сливен.
Дотук с "приказното" минало.
Не можем да не признаем, че на пазара се предлагат безброй съблазнителни вкусотии, каквито по-рано нямаше. Но как се правят тези "ситничарски" продукти?
Някой беше казал, че на човек не му трябва да знае как се правят саламите и политиката.
Обичам баничките и си взех две бутер банички от витрината на близкия хипермаркет. Случайно обърнах внимание на етикетчето, с което беше залепен пликът с баничките. Бях смаян! Не е за вярване и затова изпращам копие на това етикетче. При ксерокопирането помолих да увеличат микроскопичния текст.
Разбираемо е пакетираните тестени изделия да съдържат консерванти. Но когато от витрината се предлага една баничка за бърза консумация, докато е още топла, има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки, повечето от които не са много полезни? Впрочем на етикета не са обозначени общоприетите европейски индикации "Еххх", които са задължителни за всички хранителни продукти.


Кръстю Берберов, Сливен

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ