05 Юни 2020петък01:04 ч.

Какви тестове предлагат частните лаборатории и на какви цени

автор:Дума

visibility 5116

Все повече лаборатории изследват за Covid-19 и правят домашни посещения. Много от тях предлагат както бързи тестове, така и PCR  технология, която дава най-надеждни резултати.

 Цената на изследването навсякъде е около 100 лева, а за домашно посещение се плаща допълнително по около 30 лева.

Някои лаборатории предлагат и от двата вида бързи тестове - флуоресцентен имунохроматографски анализ и за изследване на IgM и IgG антитела срещу вируса, разказва Медиапул.

Лаборатория "Рамус" първа започна да прави тестове за коронавирус още в средата на март и към момента предлага услугата в най-много градове в страната – София, Пловдив, Благоевград, Русе, Плевен, Варна, Бургас, Враца, Велико Търново, Русе, Силистра, Казанлък, Шумен и др.

 Коронавирус Covid-19, PCR- тест и успоредно определяне на InfluenZa A+B – 120.00 лв.

Коронавирус Covid-19, PCR- тест – 100.00 лв.

Коронавирус Covid-19 (флуоресцентен имунохроматографски анализ за откриване на нуклеокапсиден протеин на SARS-CoV-2) – 80.00 лв.

Цени за домашно посещение за изследване на Коронавирус Covid-19:

30.00 лв. (Транспорт от СМДЛ Рамус)

45.00 лв. (За квартали и близки населени места извън очертанията на Околовръстен път.

Лаборатория Рамус предлага домашно посещение за изследване на коронавирус само за София и близки населени места. При домашно посещение тестът трябва да бъде заявен предварително, за да се осигурят подходящи условия за вземане на пробата и специализирана среда за транспорт на биологичният материал. Лабораторията предупреждава, че има определен капацитет за извършване на PCR тестове и над този капацитет не може да приема пациенти.

"Геника" изследва с PCR на "Плиска"

От 27 март лаборатория "Геника" също извършва Real time RT-PCR тест за диагностика на Covid-19 в София. Проби за това изследване се взимат само след предварително записан час на регистратура "Плиска", която се намира на ъгъла на ул. "Т. Шевченко" и локалното платно на бул. "Цариградско шосе".

Работното време е от 9 до 17 ч. без събота и неделя. Заявката за тест може да бъде направена на тел. 070020442, а цената на изследването е 120 лева. "Геника" също предлага посещение на домашен адрес за взимане на проба, което също става с предварително записване. Резултатите стават готови до 24 часа.

 "Бодимед" също предлага само PCR тест

От 30 март лаборатория "Бодимед" също вече разполага с възможност за изследвания за доказване на SARS-COV-2 (COVID – 19) инфекция чрез PCR метод –  PCR (Polymerase Chain Reaction).

"Тази методика  за откриване на Covid-19 към момента е приета за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на този патоген. Към момента нямаме сведения за бърз тест, който да дава подобна информация. Заради това лабораторията не предлага бързите тестове за IgG и IgM", информират от "Бодимед".

Вземането на проби се осъществява извън лечебното заведение, в домашни условия, от специално обучено и защитено лице, спазвайки референциите на СЗО. За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон, чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Срокът за получаване на резултати е 24 до 48 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Преди вземане на проби е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса и да попълнят декларация за информирано съгласие.

 Препоръчва се тестът да се прави след консултация и назначение от лекар, поради спецификата му и уместността на използването му в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

За предварително записан час за тестване на Covid-19 на тел. 02- 9 863 864.

Цена на тест Коронавирус (Covid-19) – 100.00 лв.

Цена на услуга "Домашно посещение" – 30.00 лв.

"Бодимед" предлага услугата "домашно посещение" през целия ден. Екипът, който ще ви посети е специално оборудван и спазва всички указания за безопасност. Ако не желаете лично да посетите пунктовете на лабораторията в този период, можете да повикате техен екип у дома. Телефонът за записване е 02 9 863 864; 02 9 866 676.

"Цибалаб" прави PCR и бърз тест

От 01 април лаборатория "Цибалаб" също предлага тест за откриване на Covid-19 от гърлен и носен секрет посредством PCR метод.

Материали за този тест се взима само в манипулационната на адрес: ул. "Дамян Груев" №8A, партер от 08:00 до 14:00 ч.

От 25 март "Цибалаб" извършва и скриннигов кръвен тест за коронавирус. Изследването се работи от къвна проба. Резултат се получава до края на деня. Материал се дава през целия ден във всички работещи манипулационни.

"Софиямед" и "Токуда" също вече правят PCR тестове.

Лабораториите на някои частни болници също вече правят тестове по PCR методиката.

От 25 март изследването се прави в "Софиямед", като пробовземането се осъществява извън лечебното заведение в обособено за целта място (кабината до Аптека "Софиямед"- бул.Г.М.Димитров 16) от 9:30 до 11:30ч. всеки делничен ден с предварително записване на тел. 0895 555 591.

От 26 март "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" също вече разполага с всички възможности за лабораторни изследвания за доказване на Covid-19 инфекция. Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар, поради спецификата им и уместността на използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

PCR (Polymerase Chain Reaction) тестът е златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на болницата. Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

За вземането на гърлен/ носен секрет за PCR тест, пациентът трябва да подпише Декларация за информирано съгласие, която можете да попълните на място или предварително.

"Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен", разясняват от болнницата.

Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу Covid-19 инфекцията. "При това изследване трябва да е минало определено време след заразяването - 2-3 седмици, за да се открият антитела, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е бързината на теста - резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже и преминала вече инфекция. Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата.Тестът може да се направи и от венозна кръв ако са назначени едновременно и други изследвания - например ПКК, CRP.

Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени. За да избегнем струпването на хора, препоръчваме ви да си запазите предварително час за извършване на тест за Covid-19 на тел 02/ 403 4000", обясняват от лечебното заведение.

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 м, докато изчакват своя ред.

Препоръчително е също така пациентите да проверяват своя резултат онлайн в профилите си в платформата на болница "Токуда", където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията. 

Източник: Медиапул

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ