27 Февруари 2021събота18:29 ч.

Няколко думи

Каква я мислехме...

/ брой: 35

автор:Аида Паникян

visibility 443

Когато преди 20 години друга власт измисляше т.нар. втора пенсия, мнозина съжаляваха, че само за дни са изпуснали бъдещите "блага", като са се родили през втората половина на декември 1959 г. Днес е ясно, че те ще получават някаква пенсия. Другите, дето отделят пари уж за по-добри старини, поне засега изглежда са излъгани. Широко рекламираната сигурност, че ще получават пенсия от пари, които са внасяли (не в общия кюп), изглежда измамна, да не кажем фалшива.

Доверието в осигурителната система намалява с всеки ден. Това е неминуемо. И не бива да се питаме защо в XXI век българите (дори и младите) все още имат по-голямо доверие в бурканбанк, отколкото във финансовите и осигурителните дружества.

Надали авторите преди 20 години на Кодекса за социално осигуряване, най-вече на частта за универсалните пенсионни фондове, могат да го познаят. Незнаещи и слабо разбиращи се упражняваха върху него, а днес е налице само политическия привкус от един иначе положителен и необходим кодекс. Остава и откровеното съмнение, че това е поредният закон, който трябва да обслужва богатите и властимащите.

Къде са парите, които хората внасяха 20 години?

Внасяха, защото закон ги задължаваше. А сухи обещания им даваха надежда за по-сносни старини от тези на родителите им. Днес старините на бъдещите пенсионери изглеждат още по-тъжни и мизерни от тези на предишните поколения, минали през нескончаемия преход, преживели изграждането на нов живот след войната. 

Броят на таксите върху т.нар. втора пенсия вече става толкова голям, че човек губи сметката. Защо НОИ - общественият фонд, няма право да събира подобни такси, а частните имат? 

И тук няма изненада - ГЕРБ вече десет години пълнят хазната с данъци, такси, глоби, санкции. Не с пари от работеща икономика, защото тя методично е убивана. Защо и в тази сфера да не се печели от такси?

Един изстрадан с години закон, нагласяван, кроен и прекрояван от няколко правителства, днес се приема на "бегом". И управляващите за пореден път се опитват да удължават срокове, да прехвърлят отговорности, да го направят още по-неразбираем. 

Въпросната "втора пенсия" ("допълнителна пенсия") толкова се оплете в кълбото от неясни фрази, условия и "законови" текстове, че малцина могат да сметнат колко пари ще вземат след няколко месеца, когато се пенсионират. А може би целта е точно тази - хората да са достатъчно объркани. И по възможност - още по-объркани. За да се примирят. Защо?

След 20 години законотворчество първите, които ще вземат "справедлива" и "предсказуема" пенсия от парите, които са заделяли за нея, с право казват: "Каква я мислехме, каква стана..."

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ