24 Октомври 2020събота10:13 ч.

Какъв да е въпросът за ядрения референдум

/ брой: 228

автор:Ивайло Калфин

visibility 1770

Атомната енергетика в България трябва да е държавна! Зная, че много хора ще ме обвинят в етатистко, ретроградно, антипазарно, комунистическо и какво ли не мислене. Тяхна работа. Аз си задавам въпроси и бих искал да намеря отговори, които да разсеят тревогите ми.
АЕЦ е дългосрочна инвестиция. Един реактор работи над 40 години. След като спре, над 20 години продължава изваждането му от експлоатация. Което струва почти колкото изграждането на реактора. Битките ни за компенсации за АЕЦ "Козлодуй" показват точно това. Кой частен инвеститор може да разчете една инвестиция с ангажимент за 60-70 годнини напред и при която паричните потоци са негативни в началото и в края, и то със значителни суми? Да се запитаме какво би станало, ако въпросният инвеститор изчезне. Ако фалира или просто откаже да плаща разходите за изваждането от експлоатация? Отговорът е ясен - ще трябва да плащат данъкоплатците, защото тези разходи са неизбежни. Някой ще каже - ако е държавна, пак плащат данъкоплатците. Да, но в този случай те получават и ползите от експлоатацията, докато при частния собственик ползите отиват в неговата печалба.
Има начин отговорността на инвеститора да се гарантира. Това става, като от първия ден на експлоатация на централата от него се поиска да внася в контролиран от държавата фонд редовни вноски. Само че тогава инвеститорът ще поиска от държавата или да му изкупува електроенергията на  достатъчно висока цена, или поне да му гарантира евентуалните загуби от падането на цените под определени равнища. Подобна гаранция държавата не може да поеме, защото би станало като с португалските мераци да строят магистрали: ако има печалба - за инвеститора, загубата - за данъкоплатците. Това е абсурдно, да не говорим, че Европейската комисия не би го позволила.
Преди няколко години Русия предлагаше на Турция да построи атомна електроцентрала за своя сметка. Проектът се провали, когато се оказа, че инвеститорът иска гаранция за изкупуване на енергията на определена цена. Турската държава се отказа от тази схема. Когато се водеха преговорите за АЕЦ "Белене", руската страна даваше да се разбере, че може да предложи подобен вариант и на България. Ние отказахме поради горните причини. Идеята бе централата да бъде контролирано от българската държава предприятие, в което до 49% може да има и частен инвеститор. Направихме конкурс, имаше желаещи и беше избрана сериозна германска фирма. Участието на частен инвеститор, но с миноритарен дял, гарантира ефективността на инвестицията и на управлението.
Аз съм защитник на строителството на АЕЦ "Белене" като държавна компания. В началото или на по-късен етап част, но миноритарна, от собствеността може да се приватизира. Средствата могат да дойдат от заем - например корпоративен, гарантиран от държавата. Няма кой друг да поеме рискове за едно поколение напред, освен държавата.
И още нещо: след като все повече европейски държави планират да приключат с производството на ядрена енергия, техническите и екологичните стандарти стават все по-ограничителни. Вече се иска изграждането на собствени хранилища за отработеното гориво например. Тази тенденция обещава още повече непредвидими рискове за инвеститора, а българската държава ще трябва или да търси компромиси със стандартите, или да утежнява условията на инвеститора и съответно себестойността на неговото производство. Тогава убедени ли ще бъдем, че ядрената сигурност ще бъде най-високото равнище?
Заради всички тези причини мисля, че предстоящият референдум трябва да съдържа три въпроса:
- Да строи ли България нови ядрени мощности?
- Да продължи ли изграждането на АЕЦ "Белене"?
- Да има ли българската държава контрол върху собствеността и решенията на ядрените мощности на територията на страната?

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 80

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 208

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 619

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 871

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ