18 Юли 2024четвъртък23:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заседание на Народния съд. На втория ред отляво надясно Богдан Филов, принц Кирил и ген. Никола Михов

Черно на бяло

Как забраниха Смирненски в училище

И как депутатският "цвят на нацията" наложи за непълнолетните смърт!

/ брой: 129

В последно време зачестиха опитите да се реабилитират чрез обемисти "изследвания" осъдените от Народния съд и да се демонизира в общественото съзнание БКП. Най-често това се прави не от историци, а да речем от масажисти или физици. Може би затова те изпадат в амнезия, че Народният съд е иницииран от политически партии от целия спектър и от техните ръководни дейци. А да напомним на умишлено "склерозиралите" и това, че създаването му е строго изискване на  победителките във Втората световна война към страната ни, която е победена държава от хитлеристката ос. Документите са категорични - СССР, САЩ и Англия разпореждат съдът на народа да се проведе у нас, а не в друга страна, каквито предложения е имало. И го контролират. Що не сатанизирате и тях? 

Върховният съд отмени през 1996 г. присъдите на Народния съд над няколко десетки депутати от 25-то Народно събрание, над "цвета на нацията", поради "липса на доказателства". А през 1945 г. са осъдени народни представители, далеч не всички, гласували от 1940 до 1944 г. фашистките закони в България в нарушение на конституцията, присъединяването ѝ към Тристранния пакт, обявяването на война на Англия и САЩ. Благодарение на техните решения България застава на губещата страна в световния конфликт и тогава. Те гласуват и антиеврейските закони, натоварването на армията ни с противоречащите на конституцията полицейски функции, постановяват и смърт за деца... 

Днес ще надникнем в документи, чрез които ще се опитаме да разберем една от причините да бъде осъден на смърт и бившият министър на правосъдието (1942-1944), докторът по наказателно право Константин Партов (1893-1945). Виновен или невинен - нека "народният съд" в главата на читателя сам се произнесе.

И за други нещица от живота на тийнейджърите от онова брутално време на Втората световна война става дума в документите по-долу. И за разпоредбите на "неблагонадеждни" младежи да се забрани да продължават учението си във висши училища - я, оказва се, че не комунистите са го измислили!  За учители младежите са могли да учат само след благоволение от полицията! Става дума в документите и за забраната в училище да се изучава... Христо Смирненски - та него и днес почти го изхвърлиха от учебните програми! 

Децата са започнали да спят спокойно! От юли 1943 г. е можело да ги екзекутират законно. И имотите им, дори да нямат такива, да се конфискуват.

Ала само до 9 септември следващата година...

Константин Партов


Протокол от 8-о заседание на Народния съд в София с разпит на подсъдимия д-р Константин Йоцов Партов

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ: 

-...Кой внесе този законопроект за изменение чл. 58, п.1 от наказателния закон?

КОНСТАНТИН ПАРТОВ: ...Идеята специално за този пункт мисля, че беше убийствата, които се извършиха на генерал Луков, Пантев, Сотир Янев и др. В съвета лично взема думата г-н министър-председателят Филов и мисля, че от данните, които има, за тези убийства били използвани млади лица, именно наказателно пълнолетни, но граждански непълнолетни и той изтъкна нуждата, за да можем да предизвикаме едно застрашаване към тези лица и организации, които използват като оръдия младежи, юноши, да може да се внесе едно изменение, с което напълно да отменим онова смекчаване, което дава чл. 58 за тая възраст. Обаче аз отговорих, че застрашаване можем да внесем, но не би трябвало да бъде в такава абсолютна форма. И действително текстът, който гласувахме в такава форма не дава абсолютна отмяна на чл. 58, а дава само възможност на съда, и второ, подчертавам най-важно, в особено важни случаи, с които идем да подскажем на съдиите, които ще прилагат закона, че този текст ще трябва да го прилагат в извънредно малко случаи, където действително са застрашени големи обществени интереси...

ЧЛ. СЪД. СТ. МАНОВ: Отворили сте широко вратите...

Из стенограма от извънредната сесия на 25-о НС, 1943 г. 

Секретарят Стефан Каракашев: (чете)

М о т и в и

Към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на държавата

...Констатирано е, че организации, посочени в чл.1 от Закона за защита на държавата, за постигане на своите цели използуват като дейци при извършване на престъпления по този закон лица, ненавършили 21-годишна възраст, разчитайки на тяхната намалена наказуемост.

Срещу тези опити е предвидeн §9 от законопроекта, който дава право на съда - в особено важни случаи, да не заменя наказанието по реда на чл.58 от нак. закон и чл.54 от военнонаказателния закон.

По тия съображения Ви моля г-да народни представители, ако одобрите, да приемете и гласувате предложения законопроект.

гр. София, юли 1943 г.

Министър на правосъдието д-р К. Партов

Министерство на народното просвещение

Отделение за средно и висше образование

29 юний 1943 год. София

Окръжно

До г.г. директорите  на учителските институти и гимназиите

Съобщава ви се, господине директоре, за знание и съобразяване, че между книгите, които са забранени за ученици, влизат и съчиненията на писателя Христо Смирненски.

Директор (подпис не се чете)

Началник на отделението (подпис не се чете)

Бързо поверително

М.В.Р.Н.З. 

№ 10225 Централно управление 17.IХ.1943 год.

До г.г. Областните директори

Директора на полицията, управители и кметовете от Царството

Копие: Министерството на народното просвещение

София

Министерството на народното просвещение до сега е провеждало надзор върху лицата, които са се записали за студенти в Университета "Св. Климент Охридски" и в другите наши висши училища. Целта на този надзор е да се предотврати приемането за студенти на лица с противодържавни, противонародностни и противорелигиозни убеждения и прояви и се предпази нашата академична младеж от зловредното скрито или явно влияние на отрицателните учения, които подкопават българщината и са противни на нашите национални интереси и идеи...

Затова наредете на местните полицейски органи да изпратят най-късно до 1 октомврий 1943 година в Министерството на народното просвещение - отделение за средно и висше образование, напълно проверени сведения за неблагонадеждните младежи, които са вече студенти в университета "Св. Климент Охридски" и в другите наши висши училища, както и на тия, които ще се запишат за студенти през учебната 1943/1944 година и за чиято политическа благонадеждност от гледна точка на Закона за защита на държавата съществува съмнение.

Лица, за които сведенията са неблагоприятни, не ще бъдат приемани в Университета и другите висши училища. Въз основа на получените сведения Министерството на народното просвещение ще приготви списък на лицата, които не могат да бъдат студенти...

Също наредете до местните полицейско-административни власти да издават удостоверения за политическата благонадеждност на такива лица, които желаят да стажуват в Института за гимназиални учители в София през учебната 1943/1944 година. Министерството на народното просвещение е предписало на директора на Института за гимназиални учители да не приема за стажант-учители лица, които не представят удостоверение от местните полицейски власти за политическа благонадеждност...

Сведенията да се изпращат в два екземпляра. За София - в Дирекция на полицията, отдел "Държавна сигурност", а за провинцията - в областните полицейски управления, от гдето единият екземпляр препрати на Министерството на народното просвещение.

Главен секретар (п.) Ал. Желев

Вярно: Главен инспектор: (п.) Т. Лулчев

ДАА - Пловдив, ф. 128, о.1, а.е. 1

Пловдивско окол. управление

№ III-4518

гр. Пловдив, 4.X.943 г.

До г.г. кметовете и завед[ующите] полиц[ейските] участъци в  околията

От наредба щщ III-2156 и 2840 от т.г. се дадоха необходимите указания по приложение на 28 постановление на Министерския съвет, взето в заседанието му от 13.IV с.г. с протокол № 55 относно налагането възбрана върху имуществата на лицата, извършили деяние предвидено и наказуемо в чл.13 от Закона за защита на държавата. 

От докладите, които се представят в управлението, се установява, че в състава на четите има и непълнолетни лица, на чието име няма записани никакви имоти, върху които да би могло да се наложи възбрана.

Като се има предвид, обаче, обстоятелството, че съгласно Закона за лицата законен представител на малолетните и непълнолетни лица е бащата, а съгласно разпоредбите на чл.58 от Закона за задълженията и договорите, бащата, а в негово отсъствие майката, т.е. родителите отговарят за вредите, причинени от техните непълнолетни деца, следва да се налага възбрана за имотите на такива непълнолетни деца.

В последното изменение на Закона за защита на държавата към чл.24 се прибави нова алинея, разпоредбите на която допущат за престъпления по Закона за защита на държавата, съдът да може в особено важни случаи да не заменява наказанията по реда на чл.58 от наказателния закон и чл.54 от военно-наказателния наредба-закон. Следователно, когато едно непълнолетно лице между 16 и 21 год. извърши деяние, предвидено и наказуемо по чл.13 от Закона за защита на държавата, то може да отговаря и понася напълно санкциите на същия закон като пълновъзрастните лица, т.е. спрямо такива непълнолетни лица се прилага и смъртно наказание, и всички други санкции, предвидени в чл. 13.

 От всичко изложено се резумира, че такива непълнолетни лица, извършили деяния, предвидени и наказуеми по чл.13 от ЗЗД, ще отговарят, както и техните родители, за всички нанесени от тях или четата вреди и загуби. 

Ето защо, като се има предвид гореизложеното,

НАРЕЖДАМ: 

Във всички случаи, когато се установява за едно лице, което е непълнолетно, че е извършило деяние, предвидено и наказуемо по чл.13 от ЗЗД, се налага възбрана върху всички имоти негова собственост, като се поставя по реда, предвиден и указан в предписания №№ II-2450 и 2840 от т.г.

ОКОЛИЙСКИ УПРАВИТЕЛ: (п) П. Бояджиев

ОКОЛИЙСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК: (подпис не се чете)

ДАА - Пловдив, фонд 57к, оп. 1, а.е. 37

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ