29 Февруари 2024четвъртък16:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Антинаука

Как убиват града Глупов

Престъпление: Бойко Борисов и Цецка Цачева обявиха ликвидацията на БАН като национален научен център

/ брой: 264

автор:Велиана Христова

visibility 1805

Година и половина представители на властта плюха по БАН, лъгаха, пускаха инсинуации, рязаха безобразно парите на академията, подиграваха се с учените, затваряха врати пред протестите на ума на нацията. За да стигнат накрая до логичната развръзка - отдавна замислената ликвидация на БАН, на националния научен център на държавата. На един от символите на българската държавност и на духовността й. Изневиделица. Със саблен удар. Без обсъждане, без мнение на професионалистите. Кто всичко друго в държавата - през медиите.
В сряда ще станем свидетели на поредното крупно престъпление срещу нацията - Министерският съвет ще одобри убийството на БАН. Навремето Луканов закри накуп 300 отраслови научни института, обслужващи пряко икономиката. След това Филип Димитров и Иван Костов ликвидираха самата икономика, барабар със селското стопанство. На България й остана само едно - признат по цял свят научен потенциал и добро образование. С образованието се разправиха бавно за последните 10 години, училищата изпозакриха - от министър Веселин Методиев до Даниел Вълчев. Университетите още се крепят, но иде редът им - ГЕРБ им каза: ще оставим 12-13 държавни вузове (разбирай - оставяме само частните). Но сега е часът на БАН.
Няма държава в Европа, която да няма национален научен център. По света има обаче една такава - Грузия. Там едно познато нам лице - Симеон Дянков, преди 4 години прати в небитието една академия на науките. Сега иска да прати на същото място нашата. Грузинската поне беше на 58 години, нашата е на 141. След още две години по десетки дискусионни форуми у нас ще се говори как България е загубила науката си и шанса да остане в цивилизования свят. Както сега се говори постоянно как е загубила индустрията и аграрния си сектор. Икономика се възстановява. Наука - не. 
Ще вдигнат ли ножа и сега като безмозъчни зомбита депутатите на ГЕРБ, когато им поднесат тепсията с главата на науката? Ще позволи ли този уж интелигентен български народ това да се случи?
Този път наистина студентите са прави - Отечеството е в опасност!


Б.Б.: Омръзна ми да слушам какво щяло да стане, ако...


Премиерът в "Тази сутрин" на БТВ, 15 ноември 2010 г.

Водеща: Като говорите за миналото, се сещам един зрителски въпрос - какво става с БАН? В контекста на дейността в миналото на БАН, по времето на Тодор Живков, на много мозъци, които са произвеждани тук и съответно в момента изтекли на Запад и липсата на конкурентоспособни учени в момента.
Бойко Борисов: Смея да твърдя, че сега и има обратен процес - на връщане на изтекли мозъци на Запад към България. Особено след идването на най-голямата логистична компания "Хюлет пакард" и правейки своя логистичен център в София.
Водеща: Но от БАН протестират.
Бойко Борисов: От БАН протестират, защото колко имоти имат, по какъв начин са ги съхранили и каква печалба са си планирали от тях? Огромни пари - 111 млн., мисля че искат. Няма как да им дадем 111 млн. в условията на криза.
В.: Ще спре ли да работи БАН? Те заплашиха, че ще се самозакрият?
Б.Б.: Това малко звучи като при лекарите, ако е 3.5 млн. лева, ще спре здравеопазването, не е 3.65 млн. лева всичко ще цъфне. Ако им дадем още 25 млн. на БАН, ще са най-умните в света. Ама, ако не им дадем, значи ги убиваме. Разбирате ли, малко...
В.: Не е ли проблем БАН да се самозакрие и да изчезне?
Б.Б.: В момента ми омръзна да слушам заплахи отляво и отдясно какво щяло да стане, ако... Нека да обясня. В момента готвим... Вчера разговарях с министър Игнатов по въпроса за БАН, готвим закон за БАН. Тези институти, които се ползват от държавата - метрологията, земетръсите, всички тези да си отидат към държавата, на централно финансиране. Защото те реално работят за държавата, а другите да отидат в университетите. Надявам се тази седмица да го обявят.
В.: Това е нещо ново, което казвате.
Б.Б.: Да, министър Игнатов ще го обяви.


Въпрос на ДУМА:

ЗАЩО?
БАН е първата държавна институция на нова България, създадена преди 141 г., през 1869 г. БАН създаде световноизвестни български научни школи и изгради стотици качествени и можещи учени. БАН бе оценена високо от Международен одит (единственият направен в България) като качествена и ефективно работеща структура. БАН създава над 60 на сто от българската научна продукция, призната в света. БАН печели огромното количество научни проекти по програмите на Европейския съюз, НАТО, ЮНЕСКО и други международни програми. Собствените приходи на БАН са почти равни на сегашната й държавна субсидия. БАН в момента прави втора вътрешна кардинална реформа от 20 г. насам (единствена в България). БАН прави най-евтината наука в света, защото никъде по земята няма национален научен център с бюджет 25 млн. евро годишно и средна заплата 300 евро на месец.
За кое от достойнствата й има принос ГЕРБ? Каква е причината и какви са аргументите да ликвидирате БАН, господа, които сте на власт в момента?

Първо: да се разпродадат и приватизират сградите на БАН!


Симеон Дянков пред в. "Дневник", 12 февруари, 2008 г. 

"Тук пак стигаме до проблема за институциите в България и как те са се променили прекалено рано. Научните работници са независими както от Министерството на образованието, така и от самата образователна система. Получава се така, че развитието на българската наука е в ръцете на застаряващи научни работници, които са изцяло отделени от системата. Ясно е, че за да има технологично развитие, иновации и активна развойна дейност, тя трябва да е в ръцете на студентите с помощта на бизнеса. Засега това няма как да се случи в България, защото самата образователна система изолира студентите от етапа, в който да могат да се научат да мислят иновативно и да прилагат и изпробват идеите си. Нямам обяснение защо това е така в България, при положение че много лесно може да се промени, а реформата е сред най-леките. Вероятно се дължи на липса на политическа воля.
Решението според мен е от две стъпки. На първо място, трябва да се разпродадат и приватизират сградите на БАН, които могат да донесат сериозни приходи. С освободените средства могат да се създадат нови и модерни лаборатории с нова техника към самите университети. По такъв начин ще могат да се повишат част от заплатите и да се подобри материалната база за студентите. Най-много за пет години ще се усети и подобрение на качеството на образованието".

 

Правителството цели погром на академията

Декларация на Ръководството на Общото събрание и на Управителния съвет на Българската академия на науките

Изявлението на министър-председателя и системната политика, насочена към ликвидация на БАН, предизвикват силно недоумение и възмущение. Науката има стратегическо значение за обществото и трябва да бъде управлявана компетентно и национално отговорно.
Правителството демонстрира непознаване на функциите и начина на работа на БАН, както и липса на адекватна визия за организиране, развитие и управление на науката в страната. Всички предложения за разформироване на БАН и преминаване на институтите й към министерства и университети предполагат увеличаване на финансирането за администриране и попадане на науката под пряката власт на чиновниците. Очевидно се цели тоталното й унищожаване по подобие на неуспешния модел, приложен от Симеон Дянков в Грузия.
Правителството изолира България от приоритетите на Европейския съюз за излизане от кризата чрез инвестиции в наука, образование и иновации. Държавите, които следват тези приоритети, са в процес на излизане от рецесията. Не може да се твърди, че квалифицираните кадри се връщат в България. В момента са налице обратните тенденции, които ще доведат до безвъзвратно интелектуално обезкръвяване на нацията.
Правителството непрекъснато променя позициите си спрямо БАН, което показва непоследователност и недалновидност.
Заявяваме, че политиката на управляващите спрямо БАН ги определя като рушители на доказани постижения в българската наука и именно като такива те ще останат в съзнанието на хората.
Заявяваме, че ще се борим докрай с всички допустими средства срещу унищожаването на най-старата научна институция в България.
Призоваваме всички родолюбиви българи да подкрепят съществуването на БАН!


Уточняващ въпрос на ДУМА:
КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ? 

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 282

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 328

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 277

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 247

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ