03 Октомври 2023вторник13:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА АНДРЕА ПИАКУАДИО (ОТ PEXELS)

На фокус

Как ще се променят доходите на пенсионерите след 1 юли?

Планира се ръст и на инвалидните пенсии

/ брой: 111

автор:Аида Паникян

visibility 2236

Аида ПаникянПрез последните дни и седмици ДУМА почти всеки ден пише за предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли. С изумление преди дни разбрах, че все още мнозина смятат, че въпросното увеличение е било в предходни месеци, други пък нервничат, че не получават увеличението, което очакват. Може би объркването дойде от поредицата увеличения на пенсиите, които са направени през тази година.
И още нещо: всеки пенсионер има решение за пенсията, която получава към момента. В него подробно са разписани сумите, които получава - индивидуална пенсия, добавка за починал съпруг/а, други добавки и пр. Освен това, всеки пенсионер с персонален идентификационен код (ПИК) може да провери в реално време размера на индивидуалната си пенсия (ИП) и добавките към нея на електронната страница на НОИ.
Малко история. Очевидно има и подробности от миналото, които може би объркват хората. Няколко години парите на възрастните хора бяха "замразени" от първото правителство на ГЕРБ. При приемането на бюджет 2010 заради тогавашната икономическа криза бе спряно обичайното дотогава осъвременяване от 1 юли на пенсиите, отпуснати до 31 декември предходната година. Този процент се определя по т.нар. швейцарско правило. То е основано на 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход през предходната година. След няколко години действието на това правило справедливо бе възстановено. Въз основа на тази формула в началото на 2022 г. се очакваше от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 6,1%. Но по-късно експертите пресметнаха, че увеличението няма да компенсира доходите на пенсионерите заради растящата инфлация. Затова МТСП и НОИ предлагат на Народното събрание по-висок ръст на техните пари.
В същото време, в сряда Министерският съвет прие Постановление за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 467 лв., както и

по-изгодна формула

за по-нататъшно преизчисляване.
И така, какво предстои. От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се предлага да се осъвременят с 10%. Към получената сума се прибавят 60-те лева от т.нар. КОВИД-добавка плюс евентуалните корекционни добавки. Тези корекционни/компенсационни добавки са индивидуални суми, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Сумите варират от 50 ст. до около 60 лв.
Постановлението, което през седмицата прие правителството, предвижда също така пенсиите за трудова дейност,

отпуснати до края на 2021 г., да бъдат преизчислени по нов начин от 1 октомври

За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Тази нова формула гарантира по-висок ръст на парите при осъвременяване на пенсията и затова е предпочетена пред досега ползваното швейцарско правило.
Но ако преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерът ще получи по-високата и благоприятна за него сума. Все пак, това ще се случи към есента. Затова да се съсредоточим върху непосредствено предстоящото увеличение. И да не забравяме, че важното при пенсията не е размерът й, а колко време ще я получава човек.

467 лева минимална пенсия

От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 370 лв. става 467 лв.  Ето как е изчислена:
370 лв. х 10% (37 лв.) + 60 лв. (КОВИД добавка) = 467 лв.

Други пенсии

От 1 юли се осъвременяват пенсиите, отпуснати до 31 декември 2021 г.
Да приемем примерна индивидуална пенсия от 500 лева. Ето как е изчислена:
500 лв. х 10% (50 лв.) + 60 лв.(КОВИД добавка) = 610 лв. Ако даден пенсионер има корекционни/компенсационни добавки от 50 ст. до около 60 лв., те се добавят към 610 лева.
ВАЖНО! Добавките от 60 лв. ще се включат и в пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., и бъдещите пенсии, които ще бъдат отпуснати след 1 юли.

Максималната пенсия

Така нареченият таван на пенсиите също се увеличава от 1 юли.
От 1500 лв. максималната пенсия става 2000 лв., което е ръст от 33,3%
Предвижда се от 1 октомври да има ново увеличение на тези пари и те да станат 340 лева.

Предлага се социалната пенсия да стане 247 лева

Социалната пенсия за старост не се свързана с трудова дейност и тя се определя от Министерския съвет.
Министерството на труда и социалната политика предлага от 1 юли и социалната пенсия да стане 247 лв. В момента тя е 170 лв. Заедно със социалната пенсия ще се увеличат и свързаните с нея плащания, а именно пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, за инвалидност, персоналните пенсии. Така социалната пенсия за инвалидност ще се повиши с над 45%.  
Към момента около 59 хил. души получават пенсии, които не са свързани с трудова дейност. От тях:
- социална пенсия за старост получават около 4700 хил. души
- социална пенсия за инвалидност - около 50 200 души
- пенсия за военна инвалидност - около 1900 души
- персонални пенсии - около 2 хил. души
- средно по 100 души получават пенсия за гражданска инвалидност и пенсии по отменени закони
- около 65 хил. души получават добавки към пенсиите. От тях за чужда помощ получават около 64 800 души, а около 200 души получават добавка за ветерани от войните.


Как се променят инвалидните пенсии след 1 юли

Право на социална пенсия за инвалидност имат хората, навършили 16 г. и с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71%.
Социалната пенсия за инвалидност ще се увеличи за хората с трайно намалена  работоспособност/вид и степен на увреждане
- от 71 до 90% - от 221 лв. на 321,10 лв.
- от 91 до 100% - от 238 лв. на 345,80 лв.
- 100% с определена чужда помощ - от 272 лв. на 395,20 лв.
Ще се увеличат и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.
- Добавката за чужда помощ за пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90%, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, от 127,50 лв. става 185,25 лв.
- Хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават и месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания от 235,41 лв.

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 116

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 120

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 105

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 122

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ