18 Юни 2024вторник21:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Луковмарш в София

На фокус

Как съдия Цветкова реабилитира нацизма

Кога СГС ще отмени присъдите на Нюрнбергския трибунал и ще забрани Антилуков марш?

/ брой: 36

автор:Велислава Дърева

visibility 993

На 11 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе иск в Софийския градски съд (СГС) да бъде заличен Български национален съюз "Еделвайс" (за краткост - БНС) - организатор на неонацисткия Луковмарш. Аргументи: целите и действията на БНС се различават от декларираните в устава и противоречат на Конституцията, която забранява всякаква дейност срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, разпалването на расова, национална, етническа или религиозна вражда и омраза.

На 16 февруари 2021 г. СГС излезе с едно решение, което щеше да е забавно четивце, ако не беше скандално, реваншистко и откровено противоконституционно. 

Пак на 16 февруари в сайта на Луковмарш се появи тържествующ текст: "Ние не капитулираме!". 

Какво направи СГС? 

Първо. СГС отхвърли всички доказателства, събрани от ДАНС, че БНС нарушава Конституцията и разпалва расова, етническа и религиозна вражда.   

Второ. СГС отхвърли всички исторически факти, предоставени от компетентното вещо лице - директора на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев, за нацизма и антисемитизма на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) по принцип и в частност - на ген. Луков.  

Какво ни каза СГС?

Първо. Че българските неонацисти са едни туристи, спортисти, любители на българската природа, родолюбци, пазители на българската история и традиции. 

Че Луковмарш е мило, невинно, безобидно шествие на вегетарианци, декорирани със знака на рода Дуло и закичени с еделвайси, щото еделвайсът бил изконно българско цветенце, а не един от нацистките символи. 

Че всеки член на БНС е личност самостоятелна и ако случайно, ей тъй, при неудържим родолюбив порив изпраска по телевизора или във фейсбук нещо фашизоидно и противоконституционно, то това фашизоидно и противоконституционно нещо е просто един индивидуален акт, едно лично мнение и не ангажира по никакъв начин самата организация и изобщо, ама хич, не произтича от нейната философия. Философия, заявена ясно и недвусмислено, защото БНС се изживява като продължител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) и на "неугасващото дело на ген. Луков". 

Че униформите на БНС са предназначени само за тържествени случаи като Луковмарш и нямат нищо общо с Легиона.  

Второ. Че ген. Луков е един уважаван военен експерт и водач на скаутите.

Че ако някакви хора от СБНЛ са разпространявали антисемитски и нацистки призиви и позиции, то тези призиви и позиции не са били съгласувани с "великия водач" на СБНЛ ген. Луков, ерго - "великият водач" ген. Луков не носи никаква отговорност за тези индивидуални и самоволни действия на някакви възпалени мозъци от СБНЛ.

Че СБНЛ и ген. Луков нямат нищо общо с нацизма и антисемитизма. 

Че СБНЛ и ген. Луков изобщо не се идентифицират с италианските фашисти и с германските нацисти.

Че няма никакви доказателства СБНЛ на "великия водач" ген. Луков да е участвал в каквито и да било нацистки и антисемитски прояви.  

Какво ни казват историческите факти и документи?

Из експертното становище на доц. Михаил Груев (18.11.2020), отхвърлено дръзновено от СГС:      

За ген. Луков: "той е една от най-митологизираните фигури"; няма "документално потвърждение на широко лансираната теза, че на 28.09.1918 Луков и батареята му са спасили Кюстендил от сръбска окупация"; като министър на войната (1935) "започва все по-плътно да следва опита на нацистка Германия във възстановяването и в преустройството на армията по нацистки образец. По негова покана пристигат немски инструктори"; 

През 1938 Луков е "сочен от германския посланик като един от най-преданите и потенциално ценни за германците... С началото на войната той става все по-високо ценен от тях... На него се гледа като на алтернатива, в случай, че царят или правителството се опитат да потърсят път извън Оста"; "неговите речи и публични прояви все повече се насищат с нацистка риторика"; "Най-потресени от смъртта му са германците... Бекерле я оценява като тежък удар за германските интереси"...

"През 1942 г. е провъзгласен за обединител на легионерите и "Велик водач на СБНЛ". "Макар самият Луков да не артикулира лично антисемитските заклинания на своите берлински покровители, в цялата страна започват да се разпространяват позиви, брошури, лозунги и всякакви печатни произведения, в които се клейми международното еврейство, световния болшевизъм, англо-американската плутокрация, масонството и т.н. В Централния държавен архив са запазени немалка част от тях". 

За СБНЛ: След възкачването на Хитлер организациите от дясно-радикалния сектор "се превръщат в реципиенти на германския националсоциализъм, възприемат неговия антисемитизъм, расова ненавист и социален радикализъм... Най-силната организация от този тип е СБНЛ". През 1932 г. Съюзът на младежките национални легиони (който ще се преименува на СБНЛ) "създава свои градски групи... и клонове в почти всички гимназии... [тези групи] устройват публични погроми и побои над прокомунистически младежки сбирки и хора, което ги легитимира преди всичко като антикомунисти"; 

През 1933 г. "организацията [СБНЛ] възприема за свой образец еднопартийния политически модел от фюрерски тип. В нейните публични жестове и официална символика все повече място заемат различни нацистки атрибути и стилистични фигури"; първият фюрер Иван Дочев "започва да се назовава "Върховен водач"; през 1934 г. в Берлин Иван Дочев и ген. Никола Жеков имат среща "със самия Хитлер", който "дава благословията си, а и щедра финансова подкрепа, за преустройството на легионите по модела на "Хитлер югенд". 

Под ръководството на ген. Луков "СБНЛ бързо и видимо придобива антидемократичен и антисемитски профил" и "еволюира по посока на засилване на антидемократичните и антисемитски тенденции".

Какво не иска да чете и да знае съдия Цветкова?

 

Аз няма да цитирам огромния океан от документи за Легиона. ДУМА вече публикува една част от тях. Ако съдия Цветкова не желае да чете ДУМА, нито доц. Груев, да попрегледа сборника "Социално наляво, национализмът - напред", изд. 2009, съставител Николай Поппетров. Вярно, дебелшък е сборникът, къмто 900 страници...

Съдия Цветкова! Имам да Ви казвам някои неща!

В решението на СГС името на Иван Дочев е изписано "И.Д.". Скромно. И някак загадъчно. Този тип "И.Д." след 1944 бяга панически от България, завърна се триумфално през 1997 г. и заяви цинично: "Нямаше преследвания на евреи, нямаше погроми, нямаше концлагери. Българското правителство взе известни мерки, че да се избегне опасността евентуално евреите да им направят (на германските войски! - б.а.) някакви пакости. Затова се въведоха някои мерки евреите да не могат да ходят нощно време, да имат обединен знак (еврейската звезда - б.а.), да се разселят от пътища, по които минават германските войски, но нямаше преследвания, нямаше ограбване, нямаше концлагери! Те (евреите! - б.а.) бяха изпратени на места, където никой не можеше да ги безпокои"... Ах, каква загриженост!...

СБНЛ е откровено нацистка организация по тертипа на Хитлерюгенд. Девизът на Хитлерюгенд е "Blut und Ehre" ("Кръв и чест"). Философията "Blut und Ehre" ражда през 1935 г. Нюрнбергските расови закони. "Blut und Ehre" е заглавието на книгата на Алфред Розенберг - вдъхновител на Холокоста. От "Blut und Ehre" ще се роди "Blood and Honour" - международната неонацистка мрежа с метастази в целия свят, в България - също.  

Вижте предначертанията на Хитлер за светлото бъдеще на младежта: "В замъците ми на Тевтонския орден ще израсне младеж, пред която светът ще затрепери. Искам брутална, деспотична, безстрашна, жестока младеж. Младите трябва да са точно такива. Те трябва да понасят болката. Не трябва да има нищо слабо и изнежено. Свободният, великолепен хищен звяр трябва отново да заблести в очите им... Ето така ще създам новия ред!" (1933).

Униформите на неонацистите от БНС напомнят поразително униформите на "кафявите ризи", на SA - щурмоваците на NSDAP. Остава да запеят марша на SA, в който се казва как евреите и всички "иноверци и инородци" ще бъдат прогонени "от нашия дом". И завършва така: "Ние сме верни на пречупения кръст. Слава на нашия Фюрер, слава на теб, Хитлер!". 

Чии са тези възгледи: "Ние най-силно се опълчваме срещу коварното и подло еврейство. Евреите са най-големият враг на народите. София не е столица на българите, а на евреите. Евреите като червеи разяждат българското тяло. България е златна земя за тях. Никъде другаде те не са така галени и уважавани... Еврейството е голяма опасност за България. Неговото царство на много места свърши, само бедна България още го търпи и му робува... Евреите трябва да се изгонят!... Нашата държава е прекалено внимателна с чифутите!". 

Тези възгледи са на СБНЛ с "Върховен водач" Иван Дочев и "Велик водач" ген. Луков. Техен горд приемник е скромното туристическо дружество БНС, с "Еделвайс" зад ухото... 

Не е работа на съда да оценява исторически персонажи. Има си историческа наука. 

Решението на СГС е политическо, преднамерено, противоконституционно и поради това - нищожно. Това решение подмени историята, реабилитира нацизма, оневини ген. Луков, узакони избуяването на неонацизма в България и легитимира Луковмарш.

Оставам в трепетно ожидание кога СГС ще забрани Антилуков марш, ще оневини Хитлер, Гьоринг, Гьобелс и цялата пасмина нацистки палачи и престъпници и най-сетне ще отмени присъдите на Нюрнбергския трибунал!    

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 447

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 505

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ