26 Септември 2020събота17:16 ч.

Как промените в закона за ДАНС ще се отразят върху националната сигурност?

/ брой: 124

автор:Юлия Кулинска

visibility 392

 

Димитър Горов, Коалиция за България:Промените в закона за ДАНС имат за цел да направят първа стъпка към връщането на нормалността в сектор "Сигурност". С тях се променя характеристиката на агенцията, която досега беше по-скоро информационна и аналитична, отколкото полицейска структура. С изваждането на ГДБОП от МВР и вливането й в ДАНС във вътрешното ведомство ще се освободи ресурс, който ще се фокусира върху превенция на битавата престъпност и основните функции на вътрешното ведомство, които досега бяха пренебрегвани.
По време на управлението на ГЕРБ хората бяха изоставени и оставени на произвола на съдбата. Кражби, нападения, унищожаване на имущество, палежи съпътстваха техните делници. В много голяма част от случаите битовите престъпници оставаха ненаказани. От това се оплакваха жителите и на малки, и на големи населени места и по време на предизборната кампания и настояваха да направим така, че да бъдат защитени.
С новите текстови се дават правомощия на ДАНС да има разследващи органи, така както има разследващи полицаи в МВР. С оглед на завишаване на правомощията и тежестта на агенцията считаме, че трябва да се промени статутът на нейния председател и той да бъде избиран от Народното събрание по предложение на министър-председателя, защото е ясно, че агенцията не може да бъде нищо друго освен звено на изпълнителната власт.Десислав Чуколов, "Атака":Системата за национална сигурност трябва да бъде ръководена от едно място и това е философията на промените, които бяха гласувани на първо четене. Категорично тя не бива да се използва за разправи с политическия противник, както беше досега. ГДБОП трябва да освободи пространство на МВР, за да може то да се съсредоточи към борба с битовата и най-вече с циганската престъпност, която ни залива през последните 4 години повече отвсякога. Огромен брой български граждани станаха жертви на побои, грабежи, палежи и какви ли не други посегателства върху личността и живота. Хората страдаха и никой нищо не направи за тях, защото ГЕРБ въобще не се интересуваха от "малкия човек" и нищо не направиха, за го защитят.
Добре е за системата шефът на ДАНС да се избира от Народното събрание и да се назначава от премиера, защото това дава завършеност на системата. Не зная защо бившите управляващи се притесняват, че няма да бъде упражняван ефективен контрол върху дейността на агенцията. Според българската конституция Народното събрание упражнява парламентарен контрол върху министрите ежеседмично. Депутатите могат да извикат в сградата на парламента всеки български гражданин и всеки държеван служител и да му бъде упражнен контрол. В крайна сметка с промени в закона за ДАНС се цели да се поправи практиката на ГЕРБ, която за последните години доведе до изключителна концентрация на влияние в ръцете на бившия силов министър и непрекъсната злоупотреба с власт за обслужване на незаконните политически и бизнес интереси.


Камен Костадинов, ДПС:Идеята на промените в закона за ДАНС е да се възстанови балансът и идеята за това, за което беше създадена агенцията. От 2009 година досега управлението на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов превърна сектор "Сигурност" в един бездеен информационен отдел, който беше обезличен от гледна точка на функционалност. И самият факт, че за този период нито едно дело за корупция по високите етажи на властта не е вкарано в съда, е показателин.
Стремежът ни е ДАНС отново да стане работеща структура със съответните правомощия, както беше замислена. Не е вярно твърдението на ГЕРБ, че ДАНС е създадена през 2008 година зад гърба на изпълнителната власт. Бившите управляващи явно са забравили, че идеята за създаване на ДАНС беше на тогавашния министър-председател Сергей Станишев. Значи няма как всичко това да се е случило зад гърба на правителството, нали?
Независимо от гласуваните промени вчера, смятам, че страната има нужда от нов цялостен закон за специалните служби, който да е в унисон със стратегията и концепцията за националната сигурност. Имаме идеи за кансултации с колегите от другите групи за изработване на общ проект, който да внесе ред и координация, защото в момента имаме, меко казано, безпорядък, липса на координация. 
 


 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 542

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ