25 Март 2023събота17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

От пощата

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

/ брой: 159

автор:Петра Ташева

visibility 184

Петра ТАШЕВА


С демокрацията отмина и времето на коректните услуги от "Български пощи". Ще ви разкажа как бях "обслужена" наскоро - за доказателство, че трудно може да се разчита на нашите пощи. Занесох в среден плик няколко листа А 4, които служителката в софийския пощенски клон 1330 претегли и налепи с марки за 80 стотинки. После ми каза да пусна плика в кутията пред сградата. Но писмото цяла седмица не стигна до адреса. Едва след една седмица ми върнаха обратно плика с бележка, че не достигали пет стотинки, за да бъде отпратено на посочения адрес. 

Питам се: "Защо това писмо не беше доставено на адреса, пък там щяха да бъдат доплатени тези "проблемни" пет стотинки?" Напразно се питам. Отдавна "Български пощи" не са онова, което бяха. Там работят хора неподготвени, а не онези предишни пощаджии, които се чакаха с уважение и радост от гражданите. 

Сега има частни фирми, които извършват подобни услуги. Вярно е, че при тях услугите са много по-скъпи, но поне задоволяват изискванията на клиентите си. И да не се чудим, когато собствениците на такива частни фирми са забогатели. "Демократичната" ни държава се оказа мащеха за много от предишните ни предприятия, за жалост. Може това да е станало с "помощ" отвън, но и ние сами направихме така, че да изчезнат добре организираните и полезните предприятия у нас от т.нар. тоталитарно време. Сега напразно се тюхкаме, но загубихме много от добре уредения си живот в някои отношения, както и доста от печелившите си предприятия и уредените порядки в обществото.

Не искам да напомням и как след Освобождението са създадени "Български пощи", как са били обучавани бъдещите служители и колко авторитетни и стабилни бяха те - имаха собствени имоти, служителите им бяха с униформи и можеше да се разчита на услугите им, на тяхната професионална коректност. Всичко това отиде в миналото, което вече никога няма да се върне. Както и много други неща у нас, наред с фабриките, заводите и установените традиции и нрави. Можем само да съжаляваме, че в днешното време загубите ни са големи - и в морален, и в материален план.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 244

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 850

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 368

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1012

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 765

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ